2017 óta nem észleltek ilyen erős napkitörést

A fler X5-ös kategóriájú volt, és az év utolsó napján alakult ki. The post 2017 óta nem észleltek ilyen erős napkitörést first appeared on 24.hu.

2017 óta nem észleltek ilyen erős napkitörést

Hatalmas flert produkált a Nap magyar idő szerint december 31-én éjszaka – írja a The Hill. A NOAA Űridőjárás-előrejelző Központja (SWPC) szerint az esemény X5-ös kategóriájú volt, ez a legerősebb fler, amelyet az elmúlt években csillagunknál detektáltak.

A napkitöréseket a földrengésekhez hasonlóan erősségük alapján osztályozzák. A skála a legalacsonyabb B osztálytól C osztályig, majd M osztályig, végül X osztályig terjed. Minden egyes betű tízszeres növekedést jelent az energiakibocsátásban, és az X osztály kivételével minden osztályban 1-től 9-ig terjed a skála. A valaha feljegyzett legnagyobb ilyen kitörés a 2003-ban bekövetkezett X45 volt.

Az erősebb flerek akár bolygónkon is éreztethetik hatásukat, az X osztályú események például befolyásolhatják a műholdak működését. Adott esetben globális átviteli problémák és áramkimaradások is jelentkezhetnek.

A vasárnapi X5-ös kitörés sokkal kisebb volt, mint a 2003-as, de így is ez bizonyult a legerősebbnek 2017 szeptembere óta.

Az akkori esemény X8,2-es volt.

A szilveszteri flert koronakidobódás is kísérte, az ilyen események töltött részecskéi a Földön felerősíthetik a sarki fényeket, de a navigációra, a kommunikációra és a rádiójelekre is hathatnak. Január 2-án kisebb geomágneses vihar jöhet létre bolygónkon.

A naptevékenység egy megközelítőleg 11 éves ciklust követ, ennek vannak nyugodtabb és hevesebb periódusai. Csillagunk az elmúlt időszakban meglehetősen aktív volt, a jelenlegi ciklus maximumát 2024-ben érhetjük el.

The post 2017 óta nem észleltek ilyen erős napkitörést first appeared on 24.hu.