Kazal: friss hírek
Kazal: gazdaság, bulvár, sport, belföldi, és külföldi friss hírek

A kormány csendben átírta az uniós pénzek elosztásáról szóló rendeletet

0 10

- Hirdetés -

A Portfolio számításai szerint még sosem volt akkora deficit az év első nyolc hónapjában (1646 milliárd forint), mint idén. Ennek döntő részét az okozta, hogy míg itthon bőkezűen megelőlegezi a kormány a nyerteseknek az uniós pályázatok kifizetéseit (összesen 1388 milliárd forintot fizetett ki), addig Brüsszelből csak alig érkezik a pénz (augusztus végéig mindössze 183 milliárd forint). A kettő együtt pedig felduzzasztja a hiányt – írta a portál.

- Hirdetés -

A kormány ezért múlt pénteken úgy döntött:

bizonyos szabályok módosításával lassítja az itthoni kifizetések ütemét, hogy így akadályozza meg a deficit további, intenzív emelkedését.

Ennek érdekében az ugyanaznap kiadott kormányrendelet (160/2018. (IX. 7.)) alapvető pontokon írta át az uniós források elosztásának fő szabályrendszerét (272/2014. (XI. 5.)).

A változtatások egyike, hogy eddig a nem állami és önkormányzati hátterű kedvezményezettek a szerződéskötést követően gyorsan kérhették az elnyert pénzek legfeljebb 50 százalékát előlegként. Ez mostantól viszont csak 25 százalék lehet.

Az új rendelet szerint a kutatás-fejlesztési projektekre kérhető, maximum 75%-os előleg mértéke 50%-ra csökkent, az állami és önkormányzati hátterű kedvezményezettek esetén korábban előírt százmillió forintos korlát pedig ötvenmillió forintra redukálódott a támogatási előleg kifizethetőségénél.

A lap azt írja, elsősorban az eddig tényleg bőkezű előlegeknél lép vissza a kormány, valószínűleg azért, hogy rövid távon le tudja szorítani a havi uniós támogatás-kifizetések összegét.

További részletek a Portfolio oldalán.

Hozzászólások
Loading...

Ez a weboldal cookie-kat használ a tapasztalatok javítása érdekében.e'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom További információk