Kazal: friss hírek
Kazal: gazdaság, bulvár, sport, belföldi, és külföldi friss hírek

Nácik által ellopott festményt kapott vissza a gazdája

0 10

- Hirdetés -

A nácik által a második világháború során ellopott festmény került vissza a jogos tulajdonosához közel nyolc évtized után.

- Hirdetés -

A Deux Femmes Dans Un Jardin (két nő a kertben) című festményt 1919-ben festette Pierre Auguste Renoir, és 1941-ben lopták el egy párizsi széfből, Alfred Weinberger műgyűjtő tulajdonából. Az ő utolsó élő utóda, az unokája, Sylvie Sulitzer kapta most vissza a képet New Yorkban.

Sulitzer szerint a nagyapja ajánlatot kapott a náciktól, akiknek szükségük volt egy szakértőre, hogy azonosítsa az Európa különböző múzeumaiból összelopkodott képzőművészeti kincseiket. Weinberger viszont nem élt a lehetőséggel, inkább csatlakozott a franciaországi ellenálláshoz.

A festménynek kalandos története van, a háború után először 1975-ben tűnt fel egy johannesburgi művészeti vásáron, majd 1977-ben Londonban adták el újra. Legközelebb 1999-ben cserélt gazdát Zürichben. Végül 2013-ban egy New York-i galériában került elő újra, amikor egy gyűjtő aukcióra kínálta. Az akkori becsült értéke 150-200 ezer dollár (40-55 millió forint) volt.

Hozzászólások
Loading...

Ez a weboldal cookie-kat használ a tapasztalatok javítása érdekében.e'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom További információk