Kazal: friss hírek
Kazal: gazdaság, bulvár, sport, belföldi, és külföldi friss hírek

Salvini szemrehányást tett Máltának a menekültek átengedése miatt

0 15

- Hirdetés -

Matteo Salvini olasz belügyminiszter bejelentette, azonnal eltávolítják Olaszországból azt a 184 tunéziait, akik motorcsónakkal átkeltek a máltai vizeken, és az olaszországi Lampedusa szigetén kötöttek ki. Salvini szerint Málta teljesen kivonja magát a migráció ellenőrzéséből. Közben Herbert Kickl szabadságpárti osztrák belügyminiszter azt mondta: az EU elhamarkodottan vetette el azt az elképzelést, hogy Észak-Afrikában gyűjtőtáborokat hozzanak létre az Európába áhítozó migránsok számára.

- Hirdetés -

A tunéziai férfiak hét motorcsónakkal keltek át az észak-afrikai ország és Olaszország közötti tengerszakaszon. A motorcsónakokról készült felvételeket Matteo Salvini már csütörtökön megosztotta közösségi oldalán, hangsúlyozva, hogy mivel a csónakok máltai vizeken haladtak át, a szigetország feladata, hogy fellépjen.   

A hét hajóból hat akadálymentesen megérkezett Lampedusa partjaihoz, ahol az olasz hatóságok őrizetbe vettek 184 tunéziait. Az utolsó csónak máltai vizeken vesztegel, mivel kifogyott az üzemanyag. Salvini bejelentette, hogy minél előbb kiutasítják és visszaszállítják az érkezőket Tunéziába, valószínűleg egy charter-repülőgéppel.  

A római belügyminisztérium szerint Málta nem válaszolt az olasz hatóságok jelzésére a motorcsónakok érkezéséről. A tárca azt is közölte, hogy új, innovatív és hatásos intézkedéseken dolgoznak a migráció feltartóztatására.

Ugyanezt ismételte meg Matteo Salvini Bécsben a migráció nemzetközi biztonsági kihívásairól tartott konferencián. Máltai kollégája mellett ülve kijelentette, hogy Málta szóra sem méltatja az olasz kéréseket. Olasz sajtóbeszámolók szerint Salvini a bécsi találkozón hátat fordított Dimitrisz Avramopulosz uniós migrációs biztosnak, és majdnem kizárólag észak-afrikai kollegáival beszélgetett.  

A konferencián jelen volt Herbert Kickl szabadságpárti osztrák belügyminiszter is, aki szerint az afrikai és az uniós országoknak is érdeke, hogy az Európai Unió hatékonyan védje határait. “Szeretnénk egyenrangúként tárgyalni, és szeretnénk, ha mindenki érdekében minden érintett győztesként kerülne ki a helyzetből” – húzta alá. A bécsi konferencián egyiptomi, algériai, marokkói, tunéziai, nigeri, csádi és mali tisztségviselők is részt vesznek.

Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos gyakorlatilag lehetetlennek nevezte, hogy nemzetközi felügyelet alatt álló védő- és befogadóközpontok létrehozásával enyhítsék a migrációs nyomást Európán. Avramopulosz szerint az észak-afrikai országok egyike sem fogadta kedvezően a migránsok menekültstátuszának eldöntésére szolgáló, uniós területen kívül kialakítandó gyűjtőtáborok ötletét. Kickl szerint Avramopulosz megjegyzésével rossz jelzést küldött.

Hozzászólások
Loading...

Ez a weboldal cookie-kat használ a tapasztalatok javítása érdekében.e'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom További információk