Kazal: friss hírek
Kazal: gazdaság, bulvár, sport, belföldi, és külföldi friss hírek

Megtalálták az eddigi legkisebb főemlőst

0 0

- Hirdetés -

Szakértők egy csoportja úgy véli, sikerült megtalálniuk minden idők legkisebb emberszabásújának maradványait. Az érintett faj mintegy 12,5 millió éve élt a mai Kenya területén.

- Hirdetés -

Az apró majom csupán 3,5 kilogrammos volt – írja a Live Science. Bár a kutatók több kis termetű főemlősfajt is ismernek a múltból, valószínűleg ez az eddigi legkisebb.

Az új faj, a Simiolus minutus egyik fogát James Rossie, a Stony Brook Egyetem antropológusa találta meg 2004-ben a kenyai Tugen-hegységben. A környéken az 1960-as évek óta folytatnak ásatásokat, a régióban már számos izgalmas lelet került elő.

Rossie egykori kollégájával, a 2015-ben elhunyt Andrew Hillel, a Yale Egyetem munkatársával kezdte el vizsgálni a parányi fogat. A maradványt ismert főemlősök fogaival vetették össze, ugyanakkor nem találtak olyan fajt, melyhez illeszkedne a lelet. Igaz, sikerült két olyan korábban feltárt fogat azonosítaniuk, melyek sokban emlékeztettek a 2004-es maradványra.

Mint kiderült, a három fog egyetlen, korábban ismeretlen fajtól származott. A szakértők nem tudták megállapítani, hogy az élőlény pontosan mikor pusztult ki, eltűnésében ugyanakkor közrejátszhatott a karcsúmajmok megjelenése. A Simiolus minutus fogai arról árulkodnak, hogy a faj főként levelekkel és gyümölcsökkel fogyasztott, és épp ezek voltak a korai karcsúmajmok kedvelt táplálékai is.

Úgy tűnik, hogy a majmok új vetélytársat jelentettek, a Simiolus minutus pedig végül elvesztette az élelemért folyó harcot.

Az új kutatásban a szakértők úgy állapították meg a fog korát, hogy megvizsgálták az érintett réteg kálium- és argonarányát. A tesztek azt mutatták, hogy a parányi főemlős nagyjából 12,5 millió éve élt.

Kiemelt fotó: Stony Brook University

Forrás: Klikk

Hozzászólások
Loading...

Ez a weboldal cookie-kat használ a tapasztalatok javítása érdekében.e'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom További információk