Kazal: friss hírek
Kazal: gazdaság, bulvár, sport, belföldi, és külföldi friss hírek

Itt nézheti élőben a NASA újabb történelmi landolását a Marson

0 0

- Hirdetés -

Hat hónapnyi utazást követően várhatóan ma 21 óra körül landol a Marson a NASA robotgeológusa, amely a vörös bolygó rengéseit is vizsgálja majd. Az InSight leszállását élőben sugározzák.

- Hirdetés -

Május 5-e óta tart az InSight utazása a Marshoz, amely a NASA második ilyen eszköze: a 2012-ben útjára indított Curiosity óta ugyanis nem küldött (a Marshoz) más szondát az űrhivatal.

Az űreszköz utazása november 26-án, közép-európai idő szerint 21 óra körül ér véget, az InSight ekkor próbál majd meg landolni a vörös bolygó felszínén, sikeres leszállást követően pedig azonnal megkezdődik a tervek szerinti két évig tartó missziója.

A landolás azért is történelmi jelentőségű, mert a Curiosity “csak” a Mars felszínét vizsgálta, az InSight azonban már annak belsejére, például a szeizmikus folyamatokra is kíváncsi, de a Mars mélyét is vizsgálni fogja. Feladat tehát bőven van.

Az InSightot két miniműhold kíséri, ők teszi lehetővé többek között az élő adás sugárzását is. Utóbbit a Földön lévők is követhetik, ha a NASA hivatalos Twitch csatornájára lépnek:

Aki a YouTube-on követné az eseményeket, annak az alábbi csatornát ajánljuk. Illetve van egy látványosabb is, az 360 fokban sugározza majd a képeket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának csillagászi témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

Forrás: Klikk

Hozzászólások
Loading...

Ez a weboldal cookie-kat használ a tapasztalatok javítása érdekében.e'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom További információk