Kazal: friss hírek
Kazal: gazdaság, bulvár, sport, belföldi, és külföldi friss hírek

Könnyek, örömujjongás: 6 év után újabb NASA-szonda landolt a Marson

0 0

- Hirdetés -

Hosszú hónapokig tartó utazást követően november 26-án, hétfőn sikerrel landolt a Mars felszínén a NASA új űrszondája.

Sikeresen landolt a Marson az InSight robotgeológus űrszonda hétfő este, közép-európai idő szerint 20 óra 54 perckor – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A szonda az Elysium Planitia nevű síkságra szállt le.

Az InSightot idén májusban, hat évvel a legutóbbi szonda, a Curiosity fellövése után indította útjára a NASA, azzal a céllal, hogy a tudósok pontosabb képet kapjanak arról, hogyan keletkezett 4,5 milliárd éve a Mars és a Naprendszer többi sziklás bolygója, köztük a Föld is.

Bár a Curiosity is fontos eszköz a NASA számára, az InSight képességei miatt sokkal fejlettebb nála: a Mars mélyét is vizsgálni tudja, emellett képes megmérni a bolygó hőmérsékletét is. Részben ezek miatt is lett a neve robotgeológus.

Az egymilliárd dolláros amerikai-európai misszió tervezett kutatási ideje két év. Az InSight ez idő alatt a landolásának helyszínén marad, kerekei ugyanis nincsenek, amelyekkel bármilyen távolságot képes lenne megtenni. Van viszont három lába, amelyekre a nagyjából egy méter magas és 360 kilogrammos egység támaszkodik az ott töltött idő alatt.

Nem volt egyszerű

A mintegy 485 millió kilométernyi út megtétele és persze maga a landolás is komoly kihívás volt a szakemberek számára. Még egy olyan csapattól is, mint amilyen a Curiosity-vel sikert arató a NASA, a marsi légkörben ugyanis nehéz manőverezgetni, és úgy lelassítani a szondát, hogy az a bolygóba csapódás helyett sikerrel, sérülések nélkül landoljon rajta.

A NASA szakemberei 22 helyszínből választották ki az ideális pontot, ahova hétfőn megérkezett. Egy teljesen sík térségről van szó, amely a marsi egyenlítőtől északra, és mintegy 600 kilométerre található a Curiosity 2012-es landolási helyétől.

A landolási helynek világosnak, és elég melegnek kell lennie ahhoz, hogy a napelemek működése biztosított legyen. Ezért is összpontosítottak a NASA tudósai az egyenlítő környékére, és választották ki a 130 kilométer hosszú és 27 kilométer széles ellipszis alakú térséget a síkság nyugati szélén.

©A landolás, amelyet élőben sugároztak a NASA emberei, 20 óra 47 perckor kezdődött. A szonda ekkor hatolt be a vörös bolygó ritka légkörébe mintegy 19 800 kilométeres sebességgel. Az InSightot két miniműhold kísérte.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

Forrás: Klikk

- Hirdetés -

Hozzászólások
Loading...

Ez a weboldal cookie-kat használ a tapasztalatok javítása érdekében.e'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom További információk