Kazal: friss hírek
Kazal: gazdaság, bulvár, sport, belföldi, és külföldi friss hírek

Lehet, hogy Győr ad majd otthont a Volkswagen új gigagyárának

0 0

- Hirdetés -

A Volkswagen-csoport új üzemet építene Közép-Kelet-Európában, és a lehetséges helyszínek között Győr is ott van – írja a G7.hu a német Automobilwoche cikkére hivatkozva.

- Hirdetés -

Az új gyárban 2022 után indítanák be a termelést, és a tervek az új gyártósorokon olyan népszerű városi terepjárók készülnének, mint a Škoda Karoq és a Seat Ateca.

A német Automobilwoche című újság szerint több helyszín mellett Győr is versenyben van. Hans Dieter Pötsch, a Volkswagen-csoport fb-elnöke szerint még nem született döntés arról, hogy új helyszínre kerüljön a termelés – ami lehet Bulgária vagy Románia -, Herbert Diess vezérigazgató pedig ezt kiegészítette azzal, hogy jelenlegi gyárak is szóba kerülhetnek.

A Škoda jelenlegi gyárait viszont elvetették, mivel az utóbbi években már túl drága lett a cseh munkaerő. Így került képbe a győri Audi-gyár, illetve a lengyelországi Polkowice városában található Volkswagen motorokat készítő üzem.

Az új gyár négy-ötezer embernek adna munkát, vagyis sokkal nagyobb beruházás lenne, mint az ezer főt alkalmazni tervező debreceni BMW-gyár.

A Vokswagen nemrég úgy döntött, hogy összesen 44 milliárd eurós beruházással átalakítja a gyárait, hogy azok közül több is alkalmas legyen elektromos autók gyártására. Három németországi helyszínen, Zwickauban, Emdenben és Hannoverben csak e-autókat fognak készíteni. Mivel az elektromos autók kevesebb alkatrészből állnak, mint a benzines és dízeles fajták, és az összeszerelés jobban is automatizálható, főleg az energiaárak és a célpiacok közelsége határozza meg a gyártás költségeit. Emiatt az elektromos autók gyártása visszavándorol Nyugat-Európába, a hagyományos motorral felszerelt autók gyártását pedig Kelet-Európába költöztetik.

Az autógyártók azért szeretik Magyarországot és a többin kelet-európai országot, mert itt szombaton és vasárnap sem kell leállítani a termelést: a futószalag folyamatosan működik, a munkások három műszakban dolgozhatnak. A kormányok pedig elképesztő állami támogatást adnak egy-egy újonnan betelepülő cégnek – írja a portál.

Forrás: Klikk

Hozzászólások
Loading...

Ez a weboldal cookie-kat használ a tapasztalatok javítása érdekében.e'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom További információk