Kazal: friss hírek
Kazal: gazdaság, bulvár, sport, belföldi, és külföldi friss hírek

A G7 szerint Moszkvának nincs mentsége katonai erő alkalmazására – Híradó

0 0

- Hirdetés -

A foglyul ejtett ukrán tengerészek szabadon engedésére szólították fel Oroszországot a G7 külügyminiszterei közös nyilatkozatukban, amelyet az országcsoport soros elnökségét betöltő Kanada kormánya tett közzé pénteken.

Kanada, Franciaország, Japán, Olaszország, Németország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok külügyminiszterei, valamint az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közleményben fejezték ki aggodalmukat Oroszország Ukrajnával szembeni tevékenysége miatt a Kercsi-szorosban és a környező vizeken. A külügyminiszterek nyilatkozata szerint ugyanis a történtek „vészesen fokozták a feszültségeket”.

- Hirdetés -

„Oroszországnak nincs mentsége arra, hogy katonai erőt alkalmazott az ukrán hajók és tengerészek ellen” – szögezte le a nyilatkozat.

Ukrán tengerészt kísér az orosz titkosszolgálat az egyik krími bíróságra a Kercsi incidens után (Fotó: MTI/AP)

A közleményben higgadtságot, a nemzetközi jog tiszteletben tartását és helyzet további éleződésének elkerülését sürgették, és felszólították Oroszországot az ukrán matrózok és hajók elengedésére, valamint arra, hogy tartózkodjon az ukránok törvényes áthaladásának akadályozásától a Kercsi-szorosban.

A külügyminiszterek emellett hangsúlyozták azt is, hogy a G7 országai sosem fogják elismerni a Krímet Oroszország részének, és újfent kiálltak Ukrajna területi egysége és szuverenitása mellett.

November 25-én a Fekete-tengeren, Kercsi-szoros közelében, a Krím partjaitól 13-14 tengeri mérföldre az orosz parti őrség tüzet nyitott három kisebb ukrán hadihajóra, amelyeket elfoglalt, a 24 főnyi legénység ellen pedig tiltott határátlépés címén eljárást indított. A matrózokat moszkvai börtönökbe szállították.

Kijev szerint az ukrán hajók előre jelezték áthaladási szándékukat a Kercsi-szoroson, de nem kaptak választ, ezért az orosz fél indokolatlanul nyitott rájuk tüzet, megsértve ENSZ tengerjogi egyezményét, valamint az Azovi-tenger és a Kercsi-szoros használatáról szóló kétoldalú, orosz-ukrán megállapodást is. Moszkva ezzel szemben azt állítja, hogy az ukrán járművek megsértették Oroszország területi vizeit, és a figyelmeztető lövéseket is semmibe véve haladtak a Kercsi-szoros felé, amelyen az áthajózás engedélyköteles. Orosz állítás szerint az ukrán hajók vették elsőként célba az orosz parti őrség járműveit.

A történtek miatt Petro Porosenko ukrán elnök 30 napra hadiállapotot – az ukrán jog szerint a rendkívüli állapot egyik fajtáját – vezette be Ukrajnában. A nyugati országok zöme agresszióval és a nemzetközi jog megsértésével vádolta Oroszországot, önmérsékletre intette mindkét országot, és követelte az ukrán tengerészek elengedését. Moszkva szerint a kercsi „provokáció” ürügy volt a hadiállapot bevezetésére Porosenko számára, aki ekként igyekszik növelni esélyeit a március végén esedékes elnökválasztáson.

Forrás: Klikk

Hozzászólások
Loading...

Ez a weboldal cookie-kat használ a tapasztalatok javítása érdekében.e'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom További információk