Kazal: friss hírek
Kazal: gazdaság, bulvár, sport, belföldi, és külföldi friss hírek

Csökkent a szegénység Magyarországon, de egyre jobban szétszakad a társadalom – Portfolio

0 0

- Hirdetés -

A háztartások jövedelmi helyzete javult 2017-ben, ezzel párhuzamosan a fogyasztási kiadások emelkedtek. A szegénységnek vagy társadalmi kirekesztésnek kitettek aránya csökkent, a háztartások 19,6%-át, 1 millió 887 ezer embert érintette. Mindeközben a jövedelmi egyenlőtlenség növekedett – foglalhatók össze a KSH friss kiadványának főbb megállapításai.

Tavaly 1 millió 644 ezer forint volt az egy főre jutó éves bruttó jövedelem, ami 9,3%-kal magasabb, mint egy évvel korábban – mondta el Janák Katalin, a KSH főosztályvezetője A háztartások életszínvonala, 2017 című kiadvány ismertetésekor. Nő a munkajövedelem és csökken a segélyek aránya – tette hozzá.

Csökkent a szegénység Magyarországon, de egyre jobban szétszakad a társadalom

- Hirdetés -

Forrás: KSH

A jövedelmi egyenlőtlenségek azonban kismértékben nőttek 2017-ben, vagyis a szegények és a gazdagok közötti különbség emelkedik annak ellenére, hogy a jövedelmek jelentősen nőnek. A KSH szerint Magyarország a közepesen egyenlőtlen országok közé tartozik európai összevetésben.

Csökkent a szegénység Magyarországon, de egyre jobban szétszakad a társadalom

Magyarországon 1 millió 887 ezer fő tartozott a szegénység kockázaténak kitettek körébe, egy év alatt több mint 500 ezres csökkenést mért a KSH. Kevesebben élnek súlyos anyagi nélkülözésben és jövedelmi szegénységben – tette hozzá Janák Katalin.

Csökkent a szegénység Magyarországon, de egyre jobban szétszakad a társadalom

Az módszertan szerint szegénynek/kirekesztettnek számít, aki:

  • szociális transzferek után is jövedelmi szegénységgel néz szembe (jövedelme nem éri el saját országában mért medián 60%-át),
  • vagy nélkülözi az alapvető anyagi javak egy részét,
  • vagy alacsony munkaintenzitású háztartásban él (kevesen, ill. keveset dolgoznak).

Elegendő, ha valaki “csak” az egyik kategóriába bekerül, akkor már szegénynek vagy kirekesztettnek számít. Ha viszont mind a három vonatkozik rá, akkor mélyszegnységben élőről beszélünk.

Tavaly 119 ezer embert érintett egyszerre munkaszegénység, jövedelmi szegénység, és súlyos anyagi depriváció, vagyis ők azok, akik nélkülözik az anyagi javak többségét és munkájuk sincs állandóan. A mélyszegénységben élők aránya nem csökkent 2016 óta – mondta Janák Katalin.

Csökkent a szegénység Magyarországon, de egyre jobban szétszakad a társadalom

Meg kell jegyezni azonban, hogy ez a szám bizonyosan torzít, hiszen aki munkanélküliből vált közfoglalkoztatottá az elmúlt években, az bizonyosan jövedelmi szegény maradt, nélkülözi az anyagi javakat, csak innentől kezdve nem lehet besorolni őt a “munkaszegénység” körébe. Így pedig már nem is számít mélyszegénységben élőnek a KSH szerint. Alábbi cikkünkben bemutatjuk, hogy legalább 300 ezer körül lehetett a mélyszegénységben élők száma:
2018.10.23 05:45 Hiába tűntek el teljesen, megtaláltuk a mélyszegénységben élő magyarokat

Janák Katalin szerint a gyermekek és fiatalok, az egyszülős családok, a roma népesség, valamint az ország elmaradott térségeiben élőket jobban érinti szegénység vagy társadalmi kirekesztés. Az egyszülős háztartásban 40% a kitettség, a 3 vagy annál több gyerekesek esetében minden 4. család ki van téve a szegénység kockázatának. Hozzátette, hogy a területi különbségek nem csökkentek az országban.

Csökkent a szegénység Magyarországon, de egyre jobban szétszakad a társadalom

Forrás: Klikk

Hozzászólások
Loading...

Ez a weboldal cookie-kat használ a tapasztalatok javítása érdekében.e'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom További információk