Kazal: friss hírek
Kazal: gazdaság, bulvár, sport, belföldi, és külföldi friss hírek

Egy globális szakszervezeti szövetség is tiltakozik a túlóratörvény ellen – Index

0 0

- Hirdetés -

A világ 140 országának 50 millió munkavállalóját tömörítő IndustriALL Global Szakszervezeti Szövetség határozatban ítélte el a magyarországi Munka Törvénykönyvének a dolgozókra hátrányos módosítási tervét – írja közleményében a VDSZ szakszervezeti szövetség.

- Hirdetés -

Mint arról korábban írtunk, az Országgyűlés a napokban tárgyalta azt a Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf által jegyzet törvényjavaslatot, amely úgy módosítaná a Munka Törvénykönyvét, hogy 

  • az egy év alatt engedélyezett túlórák számát a jelenlegi 250 óráról 400 órára növelnék, ami 60 százalékos többletet jelent;
  • a munkaadónak elszámolásra rendelkezésére álló időkeretet pedig a mostani 1 évről 3 évre nyújtanák, tehát a legrosszabb forgatókönyv szerint lenne olyan, aki csak az elvégzett munka után 3 évvel kapja meg az érte járó fizetséget.

A munkaerőhiány kezelésére kiagyalt módosítás ellen hevesen tiltakoznak a szakszervezetek, amelyek csak “rabszolgatörvénynek” nevezik a javaslatot. 

A genfi székhelyű IndustriALL Global Union a törvényhez fűzött kommentárjában azt írja,

a szakszervezeti világ döbbenten figyeli a magyar munkavállalók helyzetének további rombolását, és szolidaritást vállal a magyar dolgozókkal a normális élet és munkakörülményekért folytatott harcukban.

A szövetség szolidáris a magyar munkavállalókkal és a szakszervezetekkel, ennek következményeként ezt a szövetségi tiltakozást megküldi a versenyszférában, és a közszférában működő valamennyi szervezetnek.

Hozzászólások
Loading...

Ez a weboldal cookie-kat használ a tapasztalatok javítása érdekében.e'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom További információk