Kazal: friss hírek
Kazal: gazdaság, bulvár, sport, belföldi, és külföldi friss hírek

Tüntetők és rendőrök csaptak össze Brüsszelben – 24.hu

0 0

- Hirdetés -

Vízágyúkat és könnygázt vetett be a belga rendőrség pénteken Brüsszel belvárosában a belga kormány gépjárműveket érintő adópolitikája miatt szerveződött, sárgamellényes tüntetők feloszlatására, akik közül több mint hatvan embert őrizetbe vettek.

- Hirdetés -

A közösségi média felületén meghirdetett spontán megmozdulás néhány száz résztvevője közé arcukat kendővel eltakaró, kapucnit viselő emberek vegyültek, akik nekirontottak a rendőröknek, két rendőrautót megrongáltak, majd felgyújtottak.

Majd kövekkel, útjelző táblákkal és minden mozgatható eszközzel megdobálták a belga szövetségi miniszterelnöki hivatal épületét. A rendőrség vízágyúk és könnygázgránátok segítségével oszlatták fel a belvárosban menetelve komoly forgalmi dugókat okozó tömeget. Mint elmondták, a demonstrációt megelőzően

a rendőrség már több mint 60 embert előállított,

akik úttorlaszokat emeltek és kukákat gyújtottak fel a városban, a megmozdulás folyamán további tucatnyi rendbontót fogtak el. Charles Michel belga miniszterelnök az egyik közösségi oldalra feltöltött üzenetében kijelentette, nincs büntetlenség az elfogadhatatlan erőszakért. A rendbontókat meg kell büntetni! – húzta alá. Jan Jambon belga belügyminiszter felháborítónak nevezte a rendőrök elleni erőszakos fellépést. Philippe Close, Brüsszel főpolgármestere üzenetében kijelentette, bárki, aki folytatja a tüntetést, előállítható.

A franciaországi tüntetőkkel rokonszenvező belga megmozdulások nem az üzemanyag adóemelése ellen, hanem a kormány gépjárműveket érintő valamennyi adópolitikája, valamint a fűtőolaj és az elektromos áram magas ára miatt szerveződtek. A belgiumi megmozdulások két hete kezdődtek. A sárgamellényesek főként az ország déli részén, Vallóniában barikádokat emeltek, bevásárló központokat és töltőállomásokat zártak el a forgalomtól.

Forrás: Klikk

Hozzászólások
Loading...

Ez a weboldal cookie-kat használ a tapasztalatok javítása érdekében.e'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom További információk