Kazal: friss hírek
Kazal: gazdaság, bulvár, sport, belföldi, és külföldi friss hírek

Állatkínzó garázdálkodik a magyar-román határon – Origo

0 0

- Hirdetés -

Közel harminc őz- és szarvastetemet találtak az Arad megyei Pécska és Kispereg határában, a román-magyar államhatár közelében. Erről írt szerdán az Aradihírek.ro portál.

A jelek alapján az állatokat minden bizonnyal megmérgezték. A román hatóságok ismeretlen tettes ellen indítottak nyomozást, és azt is vizsgálják, hogy a mérgezés az elpusztult vadállatok ellen irányult-e, vagy az őzek és szarvasok a rágcsálóknak szánt mérget ették meg. A tetemekből vett mintákat a temesvári regionális állategészségügyi igazgatóság laboratóriumába küldték.

- Hirdetés -

Nem ez volt az első eset

Legutóbb 2012 januárjában volt őzpusztulás Arad megyében. Akkor Kisiratos, Kisjenő és Kürtös környékén

több mint 200 elhullt állat tetemére bukkantak rá.

Akkor megtalálták, kik végeztek velük, igaz, nem szándékosan. A kártevők ellen kiszórt méreg felelőtlen használata miatt bírságolták meg őket.

Elképzelhető, hogy most ennél többről van szó, és a mérgezés nem véletlen.  

Szándékos a mérgezés?

Az Aradihírek.ro ugyanis kitért arra, hogy a térségben régóta feszült a viszony a gazdák és a vadásztársaságok között a vadkárok miatt.

Forrás: Pixabay.com

A földművelők szerint túlszaporodott a vadállomány, amely rendszeres megdézsmálja és letapossa a vetésüket, ezzel pedig a gazdák pénzét és megélhetését veszélyeztetik.

A termelők szerint a vadászok egyszerűen nem látják el a vadgazdálkodási feladataikat, nem etetik természetes élőhelyeiken az állatokat, emellett túl kis számban állapítanak meg kilövési kvótákat. Ezzel szemben a vadászok kitartanak amellett, hogy nincs túlszaporodás.

Egy szakértő szerint Arad megyében 700 000 hektárnyi területen tízezernél több őz él, és az állatok a nyugati vidéken, a magyar határral szomszédos területeken csoportosulnak.

Forrás: Klikk

Hozzászólások
Loading...

Ez a weboldal cookie-kat használ a tapasztalatok javítása érdekében.e'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom További információk