Kazal: friss hírek
Kazal: gazdaság, bulvár, sport, belföldi, és külföldi friss hírek

Róma beelőzte az Orbán-kormányt a kínai úton – hvg.hu

0 0

- Hirdetés -

Együttműködési megállapodást írt alá Hszi Csin-ping kínai elnök és Giuseppe Conte olasz miniszterelnök Rómában március 23-án. A megállapodás értelmében Olaszország támogatja Kína „Egy övezet, egy út” kezdeményezését, ami lényegében a Kína afrikai és európai gazdasági expanziójának gazdasági kapcsolatainak erősítését szolgáló program.

- Hirdetés -

Olaszország a világ hét legfejlettebb gazdasága (G7) közül az első, amelyik csatlakozik a kínai kezdeményezéshez. A megállapodásnak köszönhetően Olaszország lehet majd Kínai európai hídfőállása, Peking hozzáférést nyer Trieszt és Genova kikötőihez. Washington különösen élesen elítélte Róma és Peking barátkozását, utalva rá, hogy „Olaszország elárulta a Nyugatot”.

Róma szerint a megállapodásról hónapok óta tárgyalnak, ezért nem igazán értik, miért okoz most ekkora felháborodást. Ráadásul Kína számtalan európai kikötőbe fektetett be az elmúlt években (Pireuszt például Peking üzemelteti), ezért nem értik, miért pont miattuk borult ki Washington. Róma szerint ők csak „nemzeti érdekeiket és stratégiai eszközeiket” védelmezik az új Selyemútra való rálépéssel.

Egyébként Kína és az Európai Unió közeledése valóban évek óta tart, Donald Trump amerikai elnök pedig mindkét területtel szemben kereskedelmi háborút hirdetett, amivel még inkább egymás karjaiba löki őket.

Az új Selyemútból a magyar kormány sem akar kimaradni, a Budapest-Kelebia vasútvonal kínai hitelből és kínai kivitelezésben épül, a tervek szerint azért, hogy megkönnyítse a kínai áruk eljutását Pireuszból Közép-Európába. A hírek szerint Kína részt venne a ferihegyi repteret Budapest belvárosával összekötő vasút megépítésében is.

(AFP, Axios)Forrás: Klikk

Hozzászólások
Loading...

Ez a weboldal cookie-kat használ a tapasztalatok javítása érdekében.e'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom További információk