Kazal: friss hírek
Kazal: gazdaság, bulvár, sport, belföldi, és külföldi friss hírek

Újabb gát szakadhat át Brazíliában, megkezdték a térség kiürítését – Origo

0 0

- Hirdetés -

A Vale SA brazil bányászati vállalat egyik zagytározójának több mint kétszáz halálos áldozattal járó január végi gátszakadását követően egy újabb hasonló katasztrófa fenyeget. A Vale közlése szerint egy független szakértői vizsgálat kimutatta, hogy a Sul Superior gát falának stabilitása kritikus a Gongo Soco bányában.

Flavio Godinho, a katasztrófavédelem szóvivője a Globo brazil televízió műsorában azt mondta, a legmagasabb, hármas szintű kockázati besorolást követően már megkezdték az emberek evakuálását a térségben.

- Hirdetés -

A besorolás azt jelenti, hogy fennáll egy gátszakadás veszélye

– mondta.

Iszappal elöntött földterület a brazíliai Brumadinho településen 2019. január 25-énForrás: MTI/EPA/EFE/Yuri Edmundo

A Minas Gerais állambeli Brumadinho közelében lévő Córrego do Feijao vasércbánya zagytározójának fala január 25-én szakadt át.

A katasztrófában 13 millió köbméternyi, bányászati melléktermékekkel teli iszap ömlött ki,

amely egy helyi geológus szerint környezet- és egészségkárosító anyagokat is tartalmaz, egyebek között higanyt, kadmiumot és arzént.

Az iszaplavina maga alá temette Brumadinho egy részét, és több környező települést, illetve beszennyezte a Paraopeba folyó vizét is. A legutóbbi adatok szerint eddig 203 ember holttestét találták meg, 105 embert pedig továbbra is eltűntként tartanak számon.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Forrás: Klikk

Hozzászólások
Loading...

Ez a weboldal cookie-kat használ a tapasztalatok javítása érdekében.e'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom További információk