Kazal: friss hírek
Kazal: gazdaság, bulvár, sport, belföldi, és külföldi friss hírek

Merkel és Weber szerint a nacionalizmus az EU ellensége – Híradó

0 0

- Hirdetés -

Az Európai Unió közösségét szétrombolni akaró áramlatokról beszélt Angela Merkel német kancellár szombaton a horvát fővárosban a radikális jobboldali pártok milánói kampányzáró nagygyűlése kapcsán.

„Az Európai Unió az együttműködés mellett döntő országok szövetsége, de természetesen vannak olyan politikai áramlatok, amelyek megvetik az értékeket és megpróbálják szétrombolni a közösséget” – mondta Angela Merkel a horvát kormányfővel, Andrej Plenkoviccsal közös sajtótájékoztatóján.

- Hirdetés -

Merkel a radikális jobboldali erők európai parlamenti választási kampányzáró megmozdulásával kapcsolatban feltett újságírói kérdésre válaszolta a fentieket, majd hozzátette, hogy határozattan fel kell lépni ezekkel az erőkkel szemben.

A német kancellár nem kívánt azonban válaszolni arra az újságírói kérdésére, hogy mi a véleménye Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárnak, a koalíciós Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökének szombaton bejelentett lemondásáról. Mint mondta, nem szólalhat meg Sebastian Kurz osztrák kancellár előtt. Hozzátette, hogy a helyzettel kapcsolatban meg kell várni, hogy mit fog történni Ausztriában.

Manfred Weber, a radikális jobboldali erők milánói kampányzáró megmozdulásával kapcsolatban maga is nyilatkozott horvát újságíróknak. „Hiszünk az európai projektben és meg akarjuk erősíteni, ezért azok, akik nem hisznek Európa jövőjében, nem lehetnek a partnereink” – hangsúlyozta. A milánói esemény résztvevőinek el kell dönteniük, milyen irányban akarnak haladni – mondta, majd hozzátette: „Nem akarunk együttműködni olyanokkal, aki meg akarják semmisíteni Európát”.

Megismételte, hogy nem akar függeni az extrém jobboldali szavazatoktól, azokkal akar együttműködni, akik hisznek Európa jövőjében.

A nacionalizmusról, mint az Európai Unió ellenségről beszélt Angela Merkel német kancellár és Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) választási csúcsjelöltje szombaton Zágrábban, a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) EP-választási gyűlésén.

„Értéket jelent az,  hogy büszkék vagyunk a hazánkra, a  hazaszeretet és az EU nem zárja ki egymást. A nacionalizmus ellenség, amely el akarja pusztítani Európát, és ezt világosan ki kell mondanunk” – hangsúlyozta Angela Merkel, a horvát főváros egyik sportcsarnokában, közel hatezer HDZ-tag előtt tartott beszédében.

(Fotó: EPA/ANTONIO BAT)

Manfred Weber kiemelte: „mindannyian szeretjük a hazánkat és hazafiak vagyunk, de hiszünk az európai szövetségben is”.  Felszólított, hogy szembe kell szállni a nacionalistákkal, akik – mint mondta – nem lesznek részei az ő többségének az Európai Parlamentben.

A csúcsjelölt szerint az EU nem csak gazdasági szövetség, hanem az értékek uniója is. Európa közös alapja a kereszténység – hangsúlyozta.

A migrációval kapcsolatban úgy fogalmazott: az államoknak joguk van eldönteni, kik léphetik át határaikat, nem az embercsempészek döntenek erről. Hozzátette mindazonáltal, hogy segíteni kell azoknak, akik valóban segítségre szorulnak. Itt az Afrikai Marshall-terv létrehozását említette.

Az európai parlamenti választások kampányban Zágráb volt a második olyan állomás Athén után, ahol Weber részt vett választási gyűlésen.

Angela Merkel nyolc év után látogatott el ismét Horvátországban, ahol Weber csúcsjelöltsége mellett a horvát jobboldali pártot is támogatásáról biztosította.

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa a szombat esti kampányprogram előtt külön találkozott Andrej Plenkovic horvát kormányfővel, akivel tárgyalásokat folytatott a két ország gazdasági együttműködéséről, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségéről, amelyet 2020. január 1-jétől Horvátország lát el, és amelyet az év második felében Németország vesz majd át, továbbá Horvátország euró- és schengeni övezethez való csatlakozásáról.

Forrás: Klikk

Hozzászólások
Loading...

Ez a weboldal cookie-kat használ a tapasztalatok javítása érdekében.e'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom További információk