Kazal: friss hírek
Kazal: gazdaság, bulvár, sport, belföldi, és külföldi friss hírek

Merkel nem megy Brüsszelbe, teljesen visszavonul a politikától – Index

0 0

- Hirdetés -

Angela Merkel német kancellár csütörtökön ismét megerősítette, hogy

kormányfői megbízatásának lejárta után nem vállal újabb tisztséget, hanem visszavonul a politikából.

Az MTI tudósítása szerint a kancellár Berlinben Mark Rutte holland miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után, sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva kijelentette, hogy nem vállal európai uniós tisztséget sem a német szövetségi kormány vezetőjeként folytatott munkája után. Mint mondta, továbbra is érvényes az a döntése, hogy a 2021-ig tartó törvényhozási ciklus után visszavonul, és nem áll rendelkezésre semmilyen politikai tisztségre,

függetlenül attól, hogy hol, így Európában sem.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusát egy csütörtöki lapinterjúval kapcsolatban kérdezték, amelyben elmondta, hogy ő is aggódik Európáért, és ez az aggodalom tovább erősíti benne a felelősségérzetet, amely arra készteti, hogy másokkal együttműködve Európa sorsával törődjön. A Süddeutsche Zeitung című lapban közölt interjú nyomán több német hírportál jelentette, hogy találgatások kezdődtek Merkel politikai pályafutásának esetleges folytatásáról, egy brüsszeli tisztség elvállalásának lehetőségéről. Korábban már felmerült az európai sajtóban, hogy a kancellár esetleg az Európai Tanács vezetői tisztségére pályázhat, amely Donald Tusk lengyelországi politikai ambíciói nyomán biztosan megüresedik.

Merkel a tájékoztatón a jobboldali populista Fórum a Demokráciáért (FvD) márciusi hollandiai tartományi választási sikerére vonatkozó kérdésre válaszolva hozzátette: éppen ezért mondta a Süddeutsche Zeitungnak, hogy az eddiginél is erőteljesebben kell „védeni és tisztelni az európai projektet”, mert a populizmus valamennyi országban kihívás, és mindenkit „intenzíven foglalkoztat”.

Kiemelte, hogy az EU országai a klímaváltozástól a migráción át a gazdasági versenyképességig csupa „globális problémával” szembesülnek. Ezeket „egyikünk sem tudja egyedül megoldani, mindenkinek szüksége van a többiekre”.

Ez vezérel engem, és ennek jegyében elszántan harcolok az elképzeléseimnek megfelelő Európáért

– fejtette ki Angela Merkel.

(Borítókép: Angela Merkel a Bundestagban 2019. május 16-án. Fotó: Fabrizio Bensch / Reuters)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

Forrás: Klikk

- Hirdetés -

Hozzászólások
Loading...

Ez a weboldal cookie-kat használ a tapasztalatok javítása érdekében.e'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom További információk