Kazal: friss hírek
Kazal: gazdaság, bulvár, sport, belföldi, és külföldi friss hírek

Itthon: 9000 forintos rezsiutalványt kapnak a nyugdíjasok – hvg.hu

0 0

- Hirdetés -

Kormányinfót tartott pénteken Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hollik István kormányszóvivő. A nyugdíjasok és a közfoglalkoztatottak is kapnak pénzt az önkormányzati választások előtt. Kiderült az is, ki veszi át Andy Vajna helyét.

- Hirdetés -

Az augusztus 21-i kormányülésről számolt be először Gulyás Gergely. Ő nem volt jelen (Kolozsváron volt), de távollétében is „sok fontos és jó döntést” hozott a kabinet, állította. Azzal kezdte, hogy a magyar gazdaság jó számai miatt

az idei évben 9000 forint rezsiutalványt kapnak a nyugdíjasok. Szeptember 30-ig.

Háromszor háromezer forintos lesz az utalvány, március végéig használható fel. Először Budapesten kezdik kézbesíteni, majd a teljes országban. Gáz és áramszámla fizethető majd ezzel. Miért nem tízezer forint most ez? Így ítélték meg, ennyit bír el az ország teljesítőképessége – indokolt a miniszter.

Nyugdíjprémiumot is fizet majd a kabinet, de erről még nem közölt részleteket Gulyás. Azok a közfoglalkoztatottak pedig, akik 2019. január 1. és július 31. között legalább 3 hónapig közfoglalkoztatotti jogviszonyban álltak – és ez augusztus 1-jén is fennáll -, nettó

54 ezer forint egyszeri plusz juttatásban részesülnek.

Az egyszeri 54 ezres juttatás költsége 8 milliárd forint lesz összesen, a rezsiutalvány nyomtatással együtt (Erzsébet-utalványokra nyomják majd) 2,5 milliárd forint lesz, de a kézbesítés összegéről még nem tudott mit mondani a miniszter. Gulyás azt mondta, a juttatásoknak nem a választásokhoz, hanem a jó gazdasági számokhoz van közük.

Október 13-án pedig önkormányzati választásokat tartanak Magyarországon.

 • Gulyás megerősítette a felsőoktatás átalakítását is, amiről ITT írtunk részletesen. Szót ejtett a minisztériumi személycserékről is, ezeket ITT írtuk meg.
 • Káel Csaba veszi át Andy Vajna helyét filmügyi kormánybiztosként. Ő ma a MÜPA-t, a Művészetek Palotáját vezeti, szeptember 1-jétől lesz filmügyi kormánybiztos hivatalosan. Azzal indokolt Gulyás, szükség van az egyszemélyi vezetésre.

Ezek voltak Gulyás bejelentései, újságírói kérdések következtek.

 • A közigazgatási létszámstopról kérdezték a minisztert. Területileg nincs ilyen, csak központilag, minisztériumokban, háttérintézményekben. „Nincsen szándék arra, hogy a jelen kereteken változtassunk.” A stop ebben az esetben azt jelenti, ha hat hónapig egy központi állás nem volt betöltve, mostantól csak minisztériumi jóváhagyással tölthetik be.
 • A Microsoft-ügyről Gulyás most azt mondta, a kormány áll a hatóságok rendelkezésére. Nem tudnak kormányzati érintettségről, a céljuk az, hogy kiderüljön az igazság.
 • Kérdezték Gulyást arról is, hogy alig lesznek ellenzéki plakátok. „A kormány plakátértékesítéssel nem foglalkozik” – mondta a miniszter. Szerinte eddig is voltak ellenzéki plakátok, ezt követően is lesznek.
 • Csütörtökön kiderült, Józsefváros önkormányzata büntetlen előélethez kötné az önkormányzati lakásbérlést. „Ez teljesen rendben van” – mondta Gulyás. Vagyis az, hogy ha olyan bűncselekményekre fókuszálnak, amelyek a közösségi együttélésre veszélyesek. Előremutató és hasznos javaslatnak nevezte ez Gulyás, semmilyen alkotmányossági problémát nem lát ebbe.
 • Karácsony Gergely javára a minap visszalépett Sermer Ádám, a Liberálisok jelöltje volt a főpolgármester-választáson. „Ennek a szövetségnek az alapja a drogliberalizáció” – összegzett Gulyás.
 • Trump nemrég vételi ajánlatot tett Grönlandra. Erről is megkérdezték a minisztert. „Nem vagyunk részesei az üzletnek” – mondta Gulyás. Szerinte ez két ország viszálya. Magyarország nem szándékozik megvenni Grönlandot, nem érzékelik a kérdésben a realitást.
 • Augusztus 20-án pedig többen a Karmelita kolostor teraszáról nézték a tűzijátékot, hogy kik, az nem derült ki, ugyanis a tárcavezető nem volt ott, nem tudott információval szolgálni. Az eseményről egyébként egy brit lord posztolt az Instagram, onnan derült ki.
 • Beidézte a rendőrség Kerpel-Fronius Gábort egy sajtótájékoztató miatt, írtuk nemrég. Gyülekezési joggal való visszaélés miatt szabálysértési eljárás alá vonták. „Bejelentés nélkül sajtótájékoztató tartható” – ez volt a miniszter válasza, anélkül, hogy ismerné a citált ügyet. Kerpel-Fronius ügyére nem reagált.
 • A Kormányinfó végén a Magyar Hang Szita Károly fideszes polgármester ügynökmúltjáról kérdezett. Szita újraindul Kaposvár polgármesteri székéért, a kérdés pedig zavarba hozta Gulyást. Arról beszélt válaszában, hogy ezt nem vele, hanem a polgármesterrel kell megvitatni. Arra a kérdésre pedig, hogy a kormány megvédi-e azokat, akik egészségügyi dolgozóként „kibeszélnek” a sajtónak a munkahelyi állapotokról, azt felelte, szerinte erről nem a kórházi dolgozóknak kellene tájékoztatást adnia. Ellenben a kórház vezetésének gondoskodnia kellene arról, hogy minden műtőben legyen klíma.

Forrás: Klikk

Hozzászólások
Loading...

Ez a weboldal cookie-kat használ a tapasztalatok javítása érdekében.e'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom További információk