Kazal: friss hírek
Kazal: gazdaság, bulvár, sport, belföldi, és külföldi friss hírek

A jemeni húszik videóval bizonygatják, mennyire tehetetlen velük szemben a világ egyik legjobban pénzelt hadserege – 444.hu

0 0

- Hirdetés -

Újabb bizonyítékát mutatták be a jemeni húszi lázadók annak, hogy a világ egyik legtöbb pénzéből felpumpált hadserege, mennyire tehetetlen a síita lázadók használt régimódi gerillatechnikákkal szemben: egy – állítólag augusztusban készült – videófelvételen látható, mint a lázadók feltartóztatnak, majd elfognak egy jól felszerelt szaúdi konvojt.

A videóról az Al Jazeera hírtelevízió számolt be.

- Hirdetés -


Bár a videó hitelességét nem sikerült kétséget kizáróan bebizonyítani, a felvételen valóban az látható, ahogy csapdába csalják a szaúd-arábiai hadsereg páncélozott hadoszlopát, majd erős tűz alá veszik, végül megmutatják a hadizsákmányt.

A jemeni lázadók közlése szerint az akcióban 500 szaúdi katonát öltek illetve sebesítettek meg, ezreket fogtak el. A videó szerint a katonák nagy része külföldi zsoldos volt.

Pedig Szaúd-Arábia az elmúlt években 150 milliárd dollárt költött a legmodernebb vadászgépekre és légvédelmi rendszerekre, és mint az a felvételen is látható, nyugati szárazföldi járművekre, ám ez egyelőre hatástalan a lázadókkal szemben, akik ellen Szaúd-Arábia 2015 óta harcol. A konfliktusban becslések szerint 70 ezren haltak meg.

Másfél héttel korábban a jemeni lázadók az ország legnagyobb olajfinomítóját rongálták meg úgy, hogy egy harmncfős csapat nyolc órát töltött el az ellenséges területen, majd épségben vissza is tért Jemenbe.

Közben a BBC arról adott hírt, Szaúd-Arábia azzal riogatja a világot, hogy Irán miatt fog az egekbe szökni az olaj ára, a jemeni húszi erőket ugyanis Teherán pénzeli a nyugati világ és az öbölország szerint, ezt azonban Irán tagadja.

A szaúdi koronaherceg, Mohamed bin-Szalmán koronaherceg az amerikai CBS-nek beszélt arról, hogy az egész világ meg fogja érezni, ha nem lépnek fel Irán ellen. Drágulni fog az olaj ára, visszaesik a termelés. (Al Jazeera/BBC)

Forrás: Klikk

Hozzászólások
Loading...

Ez a weboldal cookie-kat használ a tapasztalatok javítása érdekében.e'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom További információk