Kazal: friss hírek
Kazal: gazdaság, bulvár, sport, belföldi, és külföldi friss hírek

A többszörösére nőtt az Opus bevétele – Portfolio

0 0

- Hirdetés -

Közzétette féléves jelentését az Opus, ami az olyan utolsó konszolidált jelentés lesz, amelyben a június 30-val beolvadt Konzum számai még nem szerepelnek (ezeket most még külön féléves jelentésben publikálta az Opus). Az Opus félévének főbb számai az alábbiak szerint alakultak:

A bevételek

- Hirdetés -

2019 első félévében az Opus működési bevétele a többszörösére növekedett az előző év azonos időszakához képest az akvizícióknak köszönhetően: a bevétel 113,8 milliárd forint lett, ami több mint az ötszöröse a bázisidőszaki szintnek (22 milliárd forint). A működési bevételeken belül az árbevétel 104 milliárd forint volt, ami szintén ötszörös növekedésnek felel meg.

A működési bevétel legnagyobb részét, 48 százalékát az ipari divízió adta, főként az építőipari vállalatok. Az energetikai terület 36 százalékot tett ki, míg a mezőgazdasági és az élelmiszeripari szegmens 15 százalékban járult hozzá a féléves bevételekhez.

A hatalmas növekedést az akvizíciók táplálták, a saját ágazatukban kiemelkedő cégeket vásárolt meg a társaság. De a pro forma adatok is növekedést mutatnak az Opusnál, az árbevétel 9 százalékkal, a működési bevétel 3,5 százalékkal emelkedett az időszakban. A kilátásokkal kapcsolatban jó hír, hogy szezonálisan az első félév a gyengébb, jellemzően ugyanis a második félévben realizálódik az árbevétel meghatározó része.

Az eredmények

A vállalatnál kiemelten figyelt EBITDA meghaladta a 7 milliárd forintot, szemben a bázisidőszaki 1,7 milliárd forinttal (a pro forma EBITDA 20%-kal ugrott meg). A profitabilitás valamelyest romlott, az EBITDA-marzs 1,4 százalékponttal csökkent (6,2%-ra).

A konszolidált saját tőke 260 milliárdos értéke a lezárt akvizíciók eredményeként növekedett 16-szorosára. Ez az érték már tartalmazza a tavaly apportált építőipari társaságok (Mészáros és Mészáros Kft., R-Kord Kft.) akkori szerződésállományából származó, az Opus saját tőkéjében kimutatott jövőbeli eredményt is. Az IFRS standardok szerint, ezen szerződésállományából származó időarányos eredményhatást, a cégek félévi teljesítménye alapján 8,68 milliárdos értékcsökkenéssel szemben kellett elszámolni. Ennek eredményeként (amellett, hogy a vállalatcsoportba bekerülő társaságok eszközállományának értékcsökkenése is hozzáadódott) az értékcsökkenés a tavalyi első félévi 800 millió forintról 15,9 milliárd forintra ugrott 2019 első félévében.

Ezt részben ugyan kompenzálta a pénzügyi műveletek 5,2 milliárd forintos értéke, ezzel együtt a 2019. első félévi adózott eredmény -4,25 milliárd forintos veszteség lett, amely a fentieknek megfelelően technikai és nem valós veszteséget jelent – áll a cég közleményében.

A társaságok jelenlegi – már az akvizíciót követően kötött – új szerződésállományából származó eredményeit már nem terheli az értékcsökkenési leírás, ebből várhatóan mintegy 70 milliárd forintos  árbevétel realizálható a jövőben – olvasható a féléves jelentésben.

A mérleg

A tavalyi évben az akvizíciók nagyrészt a második félévben zárultak, így a 2018 végi szinthez képest a mérlegfőösszeg nem változott jelentősen, a 2018. június 30-i állapothoz képest viszont a 11-szeresére nőtt. A saját tőkénél hasonlóképpen az egy évvel ezelőtti szinthez képest nagy volt az ugrás, a tavalyi év végéhez képest pedig 7 százalékos csökkenés látszott, ennek oka az első félév adózott eredményének erodáló hatása, valamint a „nem ellenőrző részesedés”-sort is érintő szerződésállomány átértékelésével járó csökkenés.

A rövid lejáratú kötelezettségek csökkentek az első félév során, míg a hosszú lejáratú kötelezettségek növekedtek, így a hosszúlejáratú kötelezettségek állománya 38 százalékról 46 százalékra nőtt, a rövid lejáratú kötelezettségek aránya pedig 62 százalékról 54 százalékra esett. A pénzeszközök 16 százalékkal csökkentek, mindezek eredményeként a nettó hitelállomány az év végi 198 milliárd forintról 223 milliárd forintra nőtt (ez a saját tőke 85,9 százalékának felel meg).

A jövő

A cég történetének legfontosabb eseménye idén, hogy június 30-án lezárult a Konzum beolvadása az Opusba.  A jövővel kapcsolatban az Opus gyorsjelentésében kiemeli, hogy

a beolvadással létrejött Magyarország legnagyobb befektetési holdingja, amely a magyar gazdaság stratégiai ágazataiba fektet, és szerzett domináns pozíciót.

Forrás: Opus

Az Opus Global stratégiai célja elsődlegesen a konszolidációs körbe tartozó vállalatok jövedelemtermelő képességének fenntartása és növelése, valamint a meglévő vagyonelemek jövőbeli optimalizálása, illetve a szinergiák összehangolása az eredmények maximalizálása érdekében. Emellett továbbra is kiemelt figyelmet fordít a társaság olyan társaságok felvásárlására és integrálására, amelyek jelentős növekedési potenciállal és eredménytermelő képességgel rendelkeznek – teszi hozzá a menedzsment a gyorsjelentésben, összhangban a korábban adott nyilatkozatokkal.

Árazás

A lezárult akvizíciókkal megugró eredmény és egy részvényre jutó könyv szerinti érték az árazásban is türköződik, a 12 havi gördülő, visszatekintő P/E ráta és a P/BV ráta a jelenlegi árfolyammal számolva a tavalyi második félévtől lecsökkent. (Előretekintő mutatókat előrejelzések hiányban nem tudunk számolni, bár az Opus bekerült a BÉT elemzési programjába, egyelőre még nem látott napvilágot elemzés a cégről, amely eredményvárakozásokat is tartalmazna).

Az árazási szintek csökkenésében szerepe volt annak is, hogy az elmúlt másfél évben jelentősen esett az Opus árfolyama.

A 12 havi visszatekintő P/E ráta jelenleg a 6,2-szeres szinten áll, a P/BV ráta pedig 0,8-szoros, mind a két érték kismértékben emelkedett az év végi szintről.

A Konzumról

A 2019. június 30. napján az Opusba beolvadt Konzum 2019 első félévéről adta ki az utolsó tőzsdei időközi jelentését, amelynek főbb számai:

  • a zárónapon a 153 milliárdos mérlegfőösszegű társaság saját tőkéje közel 77,7 milliárd Ft volt
  • a IFRS szerinti beszámolóban a külső felektől származó árbevétel 15,4 milliárd forint volt, ami 136 százalékos növekedés a 2018 első félévi szintről
  • a konszolidált üzemi eredmény (EBIT) 1,1 milliárd forint volt, ami 62 százalékos növekedésnek felel meg év/év alapon 
  • a társaság EBITDA-ja 2,2 milliárd, míg adózott eredménye 2,9 milliárd forintot tett ki.

Forrás: Klikk

Hozzászólások
Loading...

Ez a weboldal cookie-kat használ a tapasztalatok javítása érdekében.e'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom További információk