Kazal: friss hírek
Kazal: gazdaság, bulvár, sport, belföldi, és külföldi friss hírek

Belföld Emelkedett a bankkártyás csalások száma A visszaélésekkel okozott kár 384,6 millió forint. – Híradó

0 0

- Hirdetés -

Az egy évvel korábbinál jóval több, majdnem 17 ezer visszaélés történt az első negyedévben a Magyarországon kibocsátott bankkártyákhoz kapcsolódóan, ám az okozott kár értéke már csökkent. A leírt veszteségeknek csak a töredékét viselik a kártyabirtokosok – írja hétfői számában a Világgazdaság.

- Hirdetés -

Több mint 16 800 – Magyarországon kibocsátott kártyához kötődő, fizetési forgalomhoz kapcsolódó – visszaélést azonosítottak 2019 első negyedévében, ami 14 százalékkal több az egy évvel korábbinál – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzforgalmi statisztikáiból.

A visszaélésekkel okozott kár 384,6 millió forint, ami érezhető, 5,2 százalékos csökkenés 2018 első 3 hónapjához képest.

A legtöbb kártyacsalás változatlanul az internetes vásárlási műveleteknél, illetve telefonos vagy postai megrendeléseknél történik: csaknem 14,7 ezer visszaélést regisztrált a Magyar Nemzeti Bank. 19,1 százalékkal többet, mint egy éve, ám az okozott kár 5,5 százalékkal 326,8 millió forintra csökkent.

A kárérték alapján a második legnagyobb kategória a hamisított kártyákkal való visszaéléseké, ahol majdnem 9 százalékkal, 33,1 millió forintra csökkent a kimutatott kár, az esetek száma pedig kevesebb mint a felére, ötszáz alá csökkent. A harmadik, még említést érdemlő kategória az elveszett és ellopott kártyákkal végrehajtott visszaéléseké, amelyeknél valamivel több mint 1500 esetet és 19 milliós kárértéket regisztráltak.

A címlapfotó illusztráció.

Forrás: Klikk

Hozzászólások
Loading...

Ez a weboldal cookie-kat használ a tapasztalatok javítása érdekében.e'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom További információk