Kazal: friss hírek
Kazal: gazdaság, bulvár, sport, belföldi, és külföldi friss hírek

Rákosfalvy Zoltán az Alkotmánybírósághoz fordult Borkaiék ügyében – Index.hu

0 0

- Hirdetés -

Ma jelent meg az AB honlapján egy panasz a Győri Ítélőtábla egyik végzése ellen. Az indítványt Borkai Zsolt győri polgármester (és Sik Sándor győri önkormányzati képviselő) nevében Rákosfalvy Zoltán ügyvéd jegyzi.

- Hirdetés -

Az ügy lényege, hogy szeptember közepén Borkai és Sik egy 210 méteres futópályát adtak át Győrszentivánon. Az esetről az Index is beszámolt: a helyiek által már fél éve birtokba vett és használt pálya átadására a közeli általános iskola tanulóit is kivezényelték, és a róluk készült fotókat a fideszes politikusok a kampány során felhasználták.

Emiatt az MSZP a választási bizottsághoz fordult, és bár a kifogást mind a helyi, mind a területi választási bizottság elutasította, a Győri Ítélőtábla máshogy látta az esetet. A bíróság végzése megállapította, hogy a tanulók felbukkanása nem véletlen, hanem megrendezett volt, Borkai és Sik a gyermekek kampányeszközként szerepeltetésével megsértették a választási eljárásról szóló törvény jóhiszemű és rendeltetésszerű joggakorlásra vonatkozó alapelvét (és azon keresztül az esélyegyenlőség alapelvét).

Borkaiék most e végzés alkotmányellenességének kimondását remélik az AB-től. Szerintük szó sem volt kampányeseményről, ők csak a pozícióikból fakadó feladatukat látták el, amikor a futópályát átadták. Mint írják, abszurd lenne, ha kampányidőszakban nem vehetnének részt a feladatellátási kötelezettségeik körébe eső nyilvános eseményeken, találkozókon, az korlátozná őket a szabad mozgásukban.

Forrás: Klikk

Hozzászólások
Loading...

Ez a weboldal cookie-kat használ a tapasztalatok javítása érdekében.e'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom További információk