Kazal: friss hírek
Kazal: gazdaság, bulvár, sport, belföldi, és külföldi friss hírek

Gulyás: Fake news, hogy Trump Orbán véleményét kérte Ukrajnáról – Index.hu

0 0

- Hirdetés -

Cikkünk folyamatosan frissül.

- Hirdetés -

A fővárossal való együttműködés volt a fő téma a 145. kormányinfón kedd délután, ahol az újságírók Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert kérdezték.

“A kormány egy erős és fejlődő Budapestben érdekelt” – jelentette ki.

A kormány már a választás estéjén egyértelművé tette, hogy minden polgármesternek gratulál és korrekt partnerként kész az együttműködésre.

A fővárossal való együttműködés feltétele, magyarázta Gulyás, hogy Magyarország kormánya és Budapest vezetése között konszenzusos döntések szülessenek.

A miniszterelnök és Tarlós István közötti korábbi megállapodásának közjogi hatása nincs, emelte ki, a kormány továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy minden polgármesterrel együttműködésre törekszik.

Szerinte csak akkor lesz értelme tárgyalni a főváros új vezetésével, ha Karácsonyék már tudják, mit akarnak. “Nem akarjuk sürgetni őket” – tette hozzá, hiszen Karácsony csak nem rég vette át a fővárost, és még idő kell neki.

Ha Karácsony Gergely ezt kezdeményezi, Orbán Viktor válaszolni fog

– mondta arra a kérdésre, hogy fogadja-e Orbán Viktor Karácsonyt a közeljövőben. Arról ugyanakkor nem tud, hogy a miniszterelnök kapott-e levelet az új főpolgármestertől. A korábban megkötött vállalásait ugyanúgy fogja tartani a kormány – folytatta Gulyás – mintha továbbra is Tarlós István lenne a főpolgármester. 

Nem szeretnénk sehol se úgy fejleszteni, hogy a kerület ne járulna hozzá

– reagált arra a felvetésre, hogy ha az új fővárosi, kerületi vezetés nem szeretne stadiont, át lehet-e csoportosítani a pénzeket az egészségügybe. 

Megerősítette ugyanakkor, hogy a főváros ellenzéki kézbe kerülése után is folytatódik a hármas metró felújítása, az atlétikai stadion, valamint a kézilabda csarnok építése és a Liget-projekt is. 

Az Index is Orbán és Tarlós közötti megállapodásról kérdezte Gulyást:

Jogi álláspontot rögzítettem. Ez egy politikai megállapodás. A miniszterelnök álláspontja, hogy fenn kell tartani az együttműködést. 

Arról is beszélt, hogy Karácsonynak vannak olyan tervei, amik megegyeznek a kormány elképzeléseivel: támogatják például a CT-k számának bővítését és Karácsonynak a Városháza parkolójának közparkká alakítását célzó tervét is. Kijelentette, nem akarnak olyan fejlesztéseket átnyomni a fővároson, amit Karácsonyék nem akarnak, de például az atlétikai világbajnokság rendezését Budapest nyerte el, így az marad. Megerősítette azt is, hogy nem szerepel a tervek között Budapest Minisztérium felállítása.

Kevés olyan ellenzéki megszólalás volt, ami a kormánnyal a tárgyszerű vitát kereste volna

– jelentette kia tegnapi botrányba fulladt parlamenti ülésről, és hozzátette, szerinte a rágalmazás, a becsületsértés egyre inkább a közbeszéd részévé válik. “Ma a magyar ellenzék, úgy gondolja, hogy minden megengedhető. A politikai kultúrát ilyen mértékben nem lehet rombolni.” 

Ez egy fake news

– jelentette ki Gulyás arra a hírre, hogy Orbán Ukrajna ellen hangolta Trumpot, mint arról reggel a New York Times és a Washington Post is írt. Nem lehet komolyan venni szerinte azt a hírt, hogy Orbán befolyásolhatná az amerikai elnököt, és nem tud arról, hogy az amerikai újság tudósítója a miniszterelnökséghez fordult volna ebben a kérdésben. 

Személyes ügyekben, ha akarnám, se különbözhetne a véleményem Kósa Lajosétól, aki a párt alelnöke, míg én csak egy mezei tagja vagyok

– mondta arra a felvetésre, hogy Kósa Lajos korábban azt nyilatkozta az ATV-ben, egy új, tisztességes választás kéne kiírni Győrben. Kormányzati álláspontot ugyanakkor nem tud mondani, egy kormánynak ugyanis nem lehet szerinte hatásköre a helyhatósági választásokra.

“Nem tudok egyelőre visszaigazolásról” – válaszolta arra a kérdésre, hogy Várhelyi Olivér kapott-e választ az EU-biztosi kinevezéséről. Szerinte a magyar jelöltet semmilyen kritika nem érte, Ursula von der Leyen már csak arra vár, hogy Franciaország és Románia is új jelöltet állítson. 

Az Index arra kérdezett rá, hogy egyetért-e Kósa Lajossal abban, hogy külföldi állampolgárok döntötték el a fővárosi választást. Gulyás elmondta, 36 ezer Magyarországon élő európai uniós állampolgárról lehet tudni, és vannak menekültek, letelepedettek is, akik azonban szerinte nem befolyásolták érdemben az eredményt. A miniszter ugyanakkor azt feltételezi, hogy a külföldiek az ellenzékre szavaztak, mert a külföldi médiában nincs jó megítélése a Fidesznek. Távol tart mindenkit a pánikkeltéstől, a választást a Fidesz nyerte, hiszen a pártjelöltek 52,2 százaléka a kormánypárté.

Ön szerint jól kezelte a Fidesz a Borkai-ügyet? – kérdezte az Index újságírója. Gulyás arról beszélt, hogy a kampány összességében jól sikerült, és országos szinten jó eredményt ért el a Fidesz.  “Amit tehettünk, azt megtettük” – mondta a győri polgármester kapcsán, két lehetőséget ajánlottak neki, ő azt választotta, hogy kilép a Fideszből. –

Várjunk, aztán meglátjuk, mi lesz fél év múlva.

Több ellenzéki képviselő is törvényjavaslatot nyújtott be arra vonatkozóan, hogy vonják meg Borkai életjáradékát. “A MOB alakítsa ki az álláspontját” – intett türelemre Guylás, utalva Orbán tegnapi parlamenti válaszára is. 

Aki egyszer olimpiai bajnok volt, az ennek az országnak dicsőséget szerzett. Az olimpiai járadék ezt honorálja

Alapvető, átfogó alkotmánymódosításra nincs szükség

– jelentette ki az Index kérdésére, hogy terveznek-e alkotmánymódosítást még ősszel, hiszen a miniszterelnök erről beszélt 2018 nyarán, Kocsis Máté azonban később azt mondta, nem lesz. Kisebb módosításokra, generálásra azonban sor kerülhet, tudatta Gulyás.

Mindenfajta pánikhangulattól óvnék mindenkit

– mondta a választási eredmények kapcsán, hiszen 

“Idén mintegy 20 ezer ház vagy lakás készül el” – mondta a lakhatási válságról kapcsolatos kérdésre Gulyás. A kormány politikája pedig továbbra is az lesz, hogy tulajdonossá tegye az állampolgárokat, és ehhez nyújt erőn felüli segítséget. Emellett a kollégiumi férőhelyeket is tervezik bővíteni a jövőben. 

A Magyar Nemzet kérdésére Gulyás elmondta, a Magyar Falu program elindításának tapasztalatai alapján van igény folytatásra, eddig 36 milliárd forintos forrást biztosítottak rá. Bővülhet emellett a CSOK is, de erre vonatkozóan még nem született kormányzati javaslat.

Ha leszólítanak, ritkán állok meg

– válaszolta az Azonnali kérdésére, hogy ő megáll-e az újságírói megszólításra, akik az új parlamenti szabályok szerint csak kordonok mögül kérdezhetik az országgyűlési képviselőket. Ezzel szerinte egyébként a demokrácia fellegvárának tekintett Európai Uniós szabályokat hozták be Magyarországra.

Forrás: Klikk

Hozzászólások
Loading...

Ez a weboldal cookie-kat használ a tapasztalatok javítása érdekében.e'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom További információk