Kazal: friss hírek
Kazal: gazdaság, bulvár, sport, belföldi, és külföldi friss hírek

Kilátástalan meccsen maradt le a magyar válogatott az Eb-ről, egyelőre – hvg.hu

0 0

- Hirdetés -

Negyedóra után hátrányba kerültünk Wales ellen, de az első félidőben legalább a pályán voltunk, a másodikban már esélyünk sem maradt. A cardiffi vereség után még abban reménykedhetünk, hogy jövő tavaszra, amikor a Nemzetek Ligájában kvázi pótselejtezőket játszunk, valamit javítunk.

Egyelőre nem tudtunk élni azzal a lehetőséggel, hogy a labdarúgó Európa-bajnokságra 16 helyett már 24 csapatot engednek ki. Az első húsz hely elkelt, és bár a kedd esti meccsünk előtt még továbbjutó, csoportmásodik helyen álltunk, végül a negyedikek lettünk a csoportunkban.

A foci körüli számolgatásnak már nagy bajnokai lehettünk az elmúlt évtizedekben, a mostani helyzet viszont rendkívül egyszerű volt: aki a Wales-Magyarország meccset megnyeri, az kijut az Eb-re – döntetlennél pedig ha a szlovák-azeri meccs hazai, akkor a szlovákok, ha nem, akkor Magyarország az Eb-résztvevő. Az már korábban eldőlt, hogy a csoportunk győztese Horvátország, ők ebben a fordulóban nem léptek pályára.

©

A magyar válogatott kedden Cardiffban a Gulácsi – Lang, Nagy Zsolt, Baráth, Lovrencsics – Dzsudzsák, Nagy Ádám, Pátkai, Szoboszlai, Sallai – Szalai összeállításban lépett pályára, Wales kezdője pedig Hennessey – Roberts, Lockyer, Mepham, Davies – Morrell, Allen – Bale, Ramsey, James – Moore volt. A hazaiaktól Joe Rodon és Jonathan Williams volt sérült, tőlünk Orbán, Kádár, Kalmár és Kleinheisler. A meccs közvetítését ide kattintva olvashatja el.

Mindkét csapat úgy kezdte a meccset, ahogyan ilyen helyzetben kell: szó sem volt nagy tapogatózásról, bátran egymásnak estek. Élvezetes, sok futással teli meccs volt – legalábbis ha semlegesként néznénk, biztosan ezt gondolnánk. De nem volt minek örülni, amikor a 15. percben Wales megszerezte a vezetést. Lang lemaradt Bale-ről, a tökéletes beadás után Ramseyt nem fogták a magyar védők, Nagy Ádám és Baráth között bántóan üresen fejelhetett, Gulácsi tehetetlen volt. És a baj nem járt egyedül: a 20. percben Szlovákia is megszerezte a vezetést az azeriek ellen, így már az sem lett volna elég, ha pusztán kiegyenlítünk.

©

A 29. percben Szoboszlai néhány gyönyörű mozdulat után elesett, de a bíró úgy ítélte meg, kölcsönös volt a birkózás, nem a magyart döntötték le (és a visszajátszást megnézve ez elfogadható ítélet volt). A walesiek gyorsan kontráztak, és nem sokon múlt, hogy nem lőttek még egy gólt: Bale beadását Moore az ötösről fejelte mellé.

A félidő legnagyobb helyzete azonban a mienk volt. A 34. percben Szoboszlai 11 méterről teljesen tisztán a kapusba lőtte a labdát, a kipattanóra pedig Sallai ment, négy méterről leadott lövését azonban Hennessey fogta.

A félidő hátralévő részében nálunk volt többet a labda, de a walesi támadások voltak veszélyesebbek. Néhány nagy magyar blokkra volt szükség, de megúsztuk, hogy nagyobb legyen a baj, maradt az 1-0 félidőre.

Aztán a második félidőt rettenetesen kezdtük, gyakorlatilag azonnal kétgólos hátrányban találtuk magunkat. És csak a magyar csapatot hibáztathatjuk ezért: egy szabadrúgást íveltek be a hazaiak, Bale passzolt az ötösnél álló Ramseyhez, les valószínűleg nem volt, neki pedig meg volt a lehetősége még arra is, hogy megnézze magának alaposan a kaput, mielőtt belőtte a második gólját.

©

A baj ennél csak nagyobb lett, nem csak az eredmény miatt. A 60. perc körül ugyanis azt láthattuk, hogy már fáradni kezdett a magyar csapat. Egyre látványosabb lett a különbség a két válogatott dinamizmusa, futómennyisége és pontossága között Wales javára. Az első félidőben még úgy játszottunk, ahogyan egy hátrányba került csapatnak kell. A szünet után ennek már nyoma sem maradt, egyre ötlettelenebb, egyre kapkodóbb volt a játékunk. Ráadásul nem csak az utolsó percekben, amikor már minden mindegy volt, már félórával a lefújás előtt az látszott, hogy szétesünk.

Egészen szánnivaló jelenetek is voltak, Sallai például egyszer addig cselezgetett, amíg ki nem sétált a labdával az oldalvonalon túlra. Néha szerencsénk volt – James nagy csavarása például a forduló gólja lehetett volna, ha pár centivel pontosabb, Bale egy furán csapódó szabadrúgása pedig olyan ívben jött, hogy Gulácsi tehetetlen lett volna. Majdnem húsz perccel a vége előtt Rossi lehozta a borzasztóan rosszul játszó Dzsudzsákot. Ő ezen a meccsen állította be Király Gábor 108 meccses válogatottsági rekordját, és ünnepelthez teljesen méltatlan volt a produkciója.

A walesiek az utolsó perceket már békésen lepörgették, esélyünk sem volt. Fájó ezt leírni, de ahhoz képest, hogy milyen esélyünk volt, és hogy itthon még le tudtuk győzni Walest, ezen a meccsen nem voltunk partiban. Az első félidő még csak-csak rendben volt, a szünet után viszont esélyünk sem volt arra, hogy győzzünk – ha rúgtunk volna egy gólt, még akkor sem.

©

A csoportunk másik meccsén Szlovákia végül 2-0-ra győzte le Azerbajdzsánt, a 86. percben lőtték a második góljukat. Ezzel a végeredmény: 1. Horvátország 17 pont, 2. Wales 14, 3. Szlovákia 13, 4. Magyarország 12, 5. Wales 1.

Az Eb-re még négy hely kiadó, és azok között vagyunk mi is, akik pótvizsgázhatunk. A Nemzetek Ligája rájátszásában pénteken sorsolnak. Két lehetséges út áll előttünk: Bulgária, Izrael, Magyarország és Románia közül kisorsolnak egyet, amelyik Skócia, Norvégia és Szerbia mellé kerül be, a többi három pedig egymás és Izland mellett próbálkozhat. Akárhova is kerülünk, a négyesben előbb egy-egy elődöntőt játszanak, majd azoknak a győztesei döntőznek az Eb-részvételért. Azaz két meccset kell nyerni az Eb-részvételhez, de ahhoz sokkal jobb játékra lesz szükség, mint a mostani.

Forrás: Klikk

- Hirdetés -

Hozzászólások
Loading...

Ez a weboldal cookie-kat használ a tapasztalatok javítása érdekében.e'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom További információk