Kazal: friss hírek
Kazal: gazdaság, bulvár, sport, belföldi, és külföldi friss hírek

Megugrott az infláció – Portfolio

0 0

- Hirdetés -

A fogyasztói árindex év végi megugrásának oka elsősorban egy statisztikai hatás: 2018 végén az üzemanyag ára mérséklődött, emiatt az éves változás viszonyítási alapja alacsonyabb lett – mondja Regős Gábor, a Századvég vezető közgazdásza. A szakértő ugyanakkor azt is jelzi, hogy – bár az emelkedés oka az alapinflációs folyamatokat megragadni hivatott maginflációs mutatón kívüli jelenség – a maginfláció vélhetően továbbra is erőteljes maradt Magyarországon. Az erőteljes belső kereslet, a bérek növekedése és a gyenge forintárfolyam az infláció erősödésének irányába hat, azt a mérsékelt importált infláció csak kismértékben tudja lassítani. 

- Hirdetés -

A 3,9%-os elemzői konszenzus a határán van a jegybank toleranciasávjának. Hogy nem lépett ki belőle, az is segíthette, hogy az élelmiszerek esetében némiképp enyhülhet az árnyomás, ahogyan a tartós fogyasztási cikkek esetében is, köszönhetően annak, hogy a forint novemberről decemberre némileg erőre kapott – mondja Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető közgazdásza viszont arra számít, hogy az élelmiszerek területén nem enyhül az árnyomás, ezért ő 4,1%-os inflációra számít. Vagyis a holnapi adat egyik érdekes kérdése az lesz, hogy mennyire lesz erős az élelmiszerek drágulása (pl. sertéshús és feldolgozott hústermékek árának emelkedése a sertéspestis globális árfelhajtó hatása miatt), ezen múlhat, hogy az év végi inflációs szám a lélektani 4%-os határ melyik oldalán lesz. (A jegybank egyébként legutóbbi előrejelzésében éppen 4%-ra várta a decemberi pénzromlási ütemet.)

Az erős árnyomást jelzi, hogy az adószűrt maginflációs mutató a közgazdászok szerint 3,6% körül alakulhatott decemberben, és az idén sem csökken majd érdemben. Hogy pontosan hol tetőzik, azt erős bizonytalanság övezi. Ezt a mutatót a jegybank kiemelten figyeli, hiszen a legpontosabban ez jelzi az infláció alapvető trendjét.

Mindezek ellenére az elemzők nem aggódnak amiatt, hogy az infláció elszabadulna. Bár a fogyasztói árindex januárban és februárban a decemberihez hasonlóan magas maradhat és az első negyedév egyben az infláció 2020-as tetőzését is hozhatja, onnantól lassú csökkenő trend indulhat el – mondja Jobbágy Sándor, a CIB Bank közgazdásza. Véleménye nagyjából egybeesik a piaci konszenzussal, hiszen összességében ez év végére 3,2%-os, 2021 decemberére pedig 3,3%-os inflációt várnak az elemzők. Vagyis a jegybank 3%-os inflációs célja hiteles a szakértők szemében.

Címlapkép: Shutterstock

Forrás: Klikk

Hozzászólások
Loading...

Ez a weboldal cookie-kat használ a tapasztalatok javítása érdekében.e'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom További információk