Kazal: friss hírek
Kazal: gazdaság, bulvár, sport, belföldi, és külföldi friss hírek

A Földön kívüliek sem maradhatnak le Putyin beszédéről – Index.hu

0 0

- Hirdetés -

 Cikkünk folyamatosan frissül.

- Hirdetés -

  • Ahogy várták, Putyin a modernizációval és a demográfia fontosságával kezdte beszédét.
  • Az elnök szerint társadalmi párbeszédre van szükség, mert az emberek változást akarnak.
  • Beszélt az egészségügyi intézmények felújításáról, az oktatás infrastruktúrájának fejlesztéséről,
  • a gazdaság modernizálásáról, célként kitűzve, hogy a GDP növekedése haladja meg a világátlagot.

Nem lehet megkerülni Oroszországban, hogy az ember tanúja legyen Vlagyimir Putyin beszédének, amelyet az orosz elnök a törvényhozáshoz intéz szerdán. A minden évben – immár 16. alkalommal – megtartandó beszédet most először

  • utcai kivetítőkön is közvetítik a főváros több pontján,
  • közvetítik a vendéglátó helyiségekben,
  • a repülőtereken,
  • összefoglalók lesznek a metróállomások videófalain
  • és a metróvagonokban lévő monitorokon.

Aki nem Moszkvában lesz, az sem maradhat le a beszédről, ha épp nem nézné a tévén vagy nem követné az orosz – és a külvilágról már teljesen lekapcsolható – interneten.

A Földön kívüliek is hallgatják

Több városban közvetítik a beszédet moziban, iránytaxikban, de látható lesz az Elbrusz közelében lévő, 3847 ezer méter feletti sípálya egyik felvonóállomásán is. De százszor ilyen magasan, a nemzetközi űrállomáson sem maradnak le az orosz űrhajósok a beszédről, amelynek közvetítését a Roszkoszmosz orosz űrügynökség szervezte meg – írta a Newsru.com.

Az egyórás beszéd meghallgatására 900 újságíró regisztrált, rajtuk kívül jelen lesznek a parlament két házának képviselői, a kormány tagja, alkotmánybírók, kormányzók, a regionális törvényhozások képviselői.

Tavaly katonai erőt emlegetve üzent az Egyesült Államoknak és hangsúlyos volt az ország modernizációjáról szóló rész. Tavalyelőtt meg elvitte a show-t a nukleáris robotrakétákról szóló visszafogott technikai színvonalú bemutató, amely után továbbra is kérdés, mit is tudhatnak ezek a fegyverek, ha rendszerbe állíthatók és használhatók egyáltalán.

Idén az elemzők ismét a modernizáció és a szociális kérdések taglalását várták és Oroszország történelmi szerepének kiemelését a II. világháború befejezésének közelgő, 75. évfordulója okán, miután Moszkva sértve érzi magát, amiért egyre hangosabbak azok a vélemények, amelyek szerint a Szovjetuniónak is felelőssége van a világháború kirobbanásában a Molotov-Ribbentrop-paktum megkötése miatt. Oroszországban már büntetőjogi felelősségre is vonható az, aki felveti, hogy az ország számára kétségtelenül nagy emberáldozatokkal járó és végül a náci Németország legyőzésében vitathatatlan szerepet játszó Szovjetuniónak is felelőssége van a háború megindulásában. 

Demográfiával kezdett Putyin

A sok tennivalóval indokolta Putyin, hogy miért tartja beszédét ennyire közel az év elejéhez. (Korábban február végén lépett fel a két ház előtt.)

A polgárokkal közvetlen párbeszéd kell.

– mondta az elnök, aki szerint az állam irányításának új szintjére van szükség.

Az emberek változást akarnak, számonkérhetőséget, ők tudják a legjobban, mire van szükségük helyben.

– Putyin elmondta: az emberek aktív részvételével van szükség az életminőség javítására.

„Csaknem 147 millió ember él Oroszországban, de most nehéz demográfiai szakaszba lépünk. Egy időre még sikerült a növekedést is elérnünk, ám most lép szülőkorba a 90-es évek generációja” – amelynek tagjai azonban kevesen vannak, így újabb visszaesés várható.

Sok az egyke az akkori időből – mondta Putyin, a II. világháborúhoz hasonlítva a demográfiai helyzetet.

A demográfia olyan terület, ahol nincsen egységes megoldás, cél azonban a növekedés elérése.

Ezután Putyin hosszasan beszélt arról, hogy épp a legszegényebbeknél van több gyerek, így az ő felemelésüket kell segíteni. Ezen kívül a gyermekek után járó kedvezmények növelésének bevezetését jelentette be.

„2006-ban azt mondtam: most a legfontosabbról, a szerelemről: és akkor az anyaságot vállalók támogatásáról szóltam” – mondta Putyin. A lakásvásárlás támogatását jelentő program eredetileg jövő év végén futott volna ki, beszédében az elnök ezt öt évvel meghosszabbította. És újabb szociális támogatást jelentett be a gyermekek után. „De ez is kevés” – mondta Putyin, aki szerint a nehéz demográfiai helyzet nagyon nehéz lesz, így két gyerek után már idéntől 616 ezer rubel támogatás vehető fel a lakás vásárlására.

Putyin ígérete szerint ez már azokra is érvényes lesz, akinek egy gyerekük már van. A 450 ezer rubelt töröl az állam a lakásvásárlási hitelből 3 gyerek esetén. Így egymillió rubel (kb. 4,7 millió forint) segítséget is kaphat az államtól a háromgyerekes család – ez Oroszország kevésbé központi jelentőségű városaiban egy átlagos lakás árának felét teszi ki – mondta Putyin, további támogatást ígérve, beleértve az ingyenes iskolai étkeztetés körének szélesítését, a megfelelő infrastruktúra fejlesztésével.

19 millió iskolás lesz 2020 után, hat millióval több, mint 10 éve – mondta Putyin. „Ez örömteli”, ám az iskolai infrastruktúra fejlesztését, a férőhelyek bővítését követeli meg. „Ez az önök kötelessége” – figyelmeztette a regionális vezetéseket Putyin, majd az osztályfőnökök juttatásának növelését jelentette be: havi 5000 rubellel, azaz nagyjából 23 ezer forinttal.

Beszélt az ingyenes felsőoktatás fenntartásának és szélesítésének fontosságáról, elsősorban a vidéki felsőoktatási intézményekben, ott, ahol a munkaerőpiacon hiány van tanárokból, orvosokból, vállalkozásokból.

Rendelőket kell tatarozni

73 évre nőtt a születéskor várható élettartam – ez 20 éve csupán 65 év volt – mondta Putyin, dicsérve az egészségügyi ellátás javulását, elismerve, hogy az emberek „nem statisztikából, hanem saját tapasztalatból értékelnek”, és itt van tennivaló: növelni kell a védőnői hálózatot, hatékonyabbá tenni a betegellátási rendszert, a betegek tájékoztatását.

550 milliárd rubelt – 8 milliárd eurót – szán a költségvetés az egész országban a sürgősségi állomások, kórházak, körzeti rendelők felújítására.

Makrogazdaság után jön a mikroszint

A költségvetés többlettel zár, csökkent az ország államadóssága, Oroszországnak

az infláció 3 százalék volt, az előirányzott 4 helyett. Az infláció tervezhető szinten van, különösen a 2010 körüli idők kétszámjegyű inflációjával összevetve – mondta Putyin, aki szerint szükség van a gazdaság modernizálására. (Nem említette de ez egyelőre kevéssé sikerült az elmúlt 20 évben, hiszen továbbra is a nyersanyagexport jelenti az orosz gazdaság motorját, ahogyan a 90-es években is, azzal a különbséggel, hogy akkor a kőolaj és a földgáz ára töredéke volt a jelenleginek.)

A GDP növekedésének meg kell haladnia a világátlagot – közölte az elnök, aki adókedvezményt ígért a beruházások ösztönzésére. Ebbe a közúti hálózattól a turizmusig mindenféle beruházást beleértett Putyin.

Környezetvédelem, runet

Nem maradt ki a levegő tisztaságának biztosítása: az elnök a levegő minőségének monitoringozásának fejlesztését ígérte és a cégek károsanyag-kibocsátásának csökkentését. Fizessen a szennyező – mondta Putyin.

Kitért az internet hozzáférhetőségére: nagyra értékelte, hogy saját keresőrendszerei vannak Oroszországnak. Putyin szerint ingyenes hozzáférés kell a hazai szolgáltatókhoz, anélkül, hogy az adatforgalomért fizetni kelljen.

75 éves győzelem

Ahogy várható volt, Putyin beszélt a második világháború értékeléséről is. Putyin szerint tenni kell a terjedő hazugság ellen, ezért az archívumok fejlesztését ígérte. (Nem mondta ki, de ezzel arra utalt, hogy felerősödtek a Szovjetunió felelősségét hangsúlyozó vélemények, kiemelve a Molotov-Ribbentrop-paktum jelentőségét, amely után megindult a II. világháború, és a náci Németország a Szovjetunióval együtt lényegében felosztotta Lengyelországot és a Baltikumot.

Erős hadsereg

„Az ország védelme évtizedekre biztosítva van”, olyan fegyverekkel, amelyek hadrendbe állítását „sok ország csupán tervezi” – mondta Putyin, de ezt nem elemezte hosszasan.

(Borítókép:  Alexander Nemenov / AFP)

Forrás: Klikk

Hozzászólások
Loading...

Ez a weboldal cookie-kat használ a tapasztalatok javítása érdekében.e'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom További információk