Kazal: friss hírek
Kazal: gazdaság, bulvár, sport, belföldi, és külföldi friss hírek

Nem fizet az állam az elítélteknek, akiknek kártérítést ítéltek meg – hvg.hu

0 0

- Hirdetés -

A magyar államot több ezer elítélt perelte be a rossz börtönkörülmények miatt. Sokuknak milliókat ítélt meg a bíróság.

- Hirdetés -

Felfüggesztik az elítélteknek a rossz börtönkörülmények miatt megítélt kártérítések kifizetését – jelentette be Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a kormányközeli Hír Tv-ben. Jelezte azt is, hogy a kormány az Európa Tanácsban és az Európai Parlamentben vitatná meg, jár-e kártérítés.

Tuzson szerint nagyjából 12 ezer eljárásról van szó. Mint mondta, üzlet épült erre, “az üzlet lényege pedig abban áll, hogy ezek az emberek ott vannak a börtönben, és amint belép a börtönbe, rögtön feltűnik valaki, valamilyen civil szervezet, valamilyen ügyvéddel az oldalán, hogy ebből bizony üzletet lehet csinálni”.

Köztudott, hogy futószalagon lehetett pereket nyerni. Ennek a gyakorlatnak véget kell vetni, az nem lehetséges, hogy bűnőzöknek fizet a magyar állam, közben pedig az áldozatok a bűnőzöktől nem kapják meg a megfelelő kártalanítást vagy kártérítés összegét”

– mondta az államtitkár a műsorban.

A téma Orbán Viktor év eleji sajtótájékoztatóján is szóba került, akkor a kormányfő azt mondta: “konzultáltam az igazságügyi miniszterrel, és mondtam, hogy egy fillért se fizessünk. Nagyon sokra büntettek bennünket. Mondtam, hogy vállaljuk a vitát, mert ez egy lehetetlen állapot.”

Az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, Völner Pál később pontosította Orbán szavait, szerinte a miniszterelnök nem arra adott utasítást, hogy ne fizessék ki a rossz börtönkörülmények miatt jogerősen megítélt kártérítést a raboknak.

Orbán szavait a Fidesz azóta videóban terjeszti a Facebookon:

Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2015-ben elmarasztalta Magyarországot a rossz börtönviszonyok miatt. Hat ügyet emeltek ki, kimondva azt is, hogy büntetés-végrehajtás területén rendszerszintű probléma mutatkozik, a fogvatartottak körülményei ugyanis olyan rosszak voltak a strasbourgi szervezet szerint, hogy “az már embertelen vagy megalázó bánásmódnak minősül”.

Az alapvető jogok biztosa tavaly egy budapesti börtönben járva túlzsúfoltságot, vizesedő, penészes falakat, elhanyagolt zárkákat tapasztalt. Az egyik zuhanyzóban például éles tárgyakkal karcolt graffitik voltak, vagyis a fogvatartottak éles tárgyakat vihettek be magukkal.

Forrás: Klikk

Hozzászólások
Loading...

Ez a weboldal cookie-kat használ a tapasztalatok javítása érdekében.e'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom További információk