Kazal: friss hírek
Kazal: gazdaság, bulvár, sport, belföldi, és külföldi friss hírek

Tech: Új égitestet fedeztek fel a Föld szomszédságában – hvg.hu

0 0

- Hirdetés -

Van miért örülnie a Zwicky Transient Facility (ZTF) égboltfelmérő program kutatóinak. Egy különleges pályán mozgó aszteroidára bukkantak.

Egy érdekes pályán keringő aszteroidát sikerült azonosítaniuk január 4-én a Zwicky Transient Facility (ZTF) égboltfelmérő program keretében a tudósoknak – írta a LiveScience oldala. A ZTF09k5 jelölésű égitest pályája nemcsak a Föld, hanem teljes egészében a Vénusz pályáján belül is van. A Csillagaszat.hu szerint ilyen aszteroidát korábban még nem ismert a tudomány, egy új osztály első képviselőjével van dolguk a szakértőknek, akik 2020 AV2-re keresztelték felfedezésüket.

A 2020 AV2 kisbolygóról készült felvétel.

©

Egy ilyen felfedezés számos ellenőrzést kíván, ami a hírek szerint már meg is történt: a más helyről végzett független megfigyelések megerősítették az eredményt.

Az adatok alapján kijelenthető, hogy a most felfedezett 2020 AV2 teljesen a Vénusz pályáján belül kering. Az égitest ugyanakkor nem biztos, hogy a Vénusz közelében marad, ugyanis az ilyen kisbolygóknak a pályája nem stabil, arrébb is mehetnek a zónából.

Az égitest a becslések szerint egy 1-3 kilométer átmérőjű lehet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás: Klikk

- Hirdetés -

Hozzászólások
Loading...

Ez a weboldal cookie-kat használ a tapasztalatok javítása érdekében.e'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom További információk