Kazal: friss hírek
Kazal: gazdaság, bulvár, sport, belföldi, és külföldi friss hírek

Pekingben is meghalt egy koronavírussal fertőzött ember – Index.hu

0 0

- Hirdetés -

Pekingből hétfőn jelentették a koronavírus okozta járvány első halálos áldozatát – írja a kínai állami tévé, a CCTV alapján az MTI.

- Hirdetés -

Az ötvenéves áldozat január 8-án tért vissza a fővárosba a fertőzés gócpontjának számító Vuhanból, és január 22-én diagnosztizálták nála a betegséget.

Pénteken a pekingi és a sanghaji városvezetés arra szólította fel a lakosságot, hogy amennyiben a közelmúltban jártak a vírus által legsúlyosabban érintett területeken, akkor 14 napon át ne hagyják el otthonukat. A nemzeti egészségügyi bizottság szerint ugyanis a vírus lappangási ideje akár 14 napig is lehet.

Az USA kész segítséget nyújtani Kínának a koronavírus-járvány féken tartása érdekében, legalábbis ezt posztolta Donald Trump amerikai elnök a Twitteren hétfőn. Az amerikai kormányzat folyamatos kapcsolatban áll Kínával – írta az elnök, majd közölte: „Felajánlottuk Kínának és Hszi elnöknek a szükséges segítséget. Nagyszerű szakértőink vannak”.

Trump tweetje arra is kitér, hogy az Egyesült Államokban „nagyon kevés” megbetegedésről tudnak, de az egészségügyi hatóságok figyelemmel kísérik a fejleményeket.

Az Egyesült Államokban eddig öt esetben diagnosztizáltak koronavírust. Arizonában, Los Angeles környékén, Chicagóban, Texasban és az északnyugati Washington államban ápolnak koronavírusos betegeket. Valamennyi páciens korábban a kínai Vuhanban járt. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) még pénteken nyilvánosságra hozott közleményében tudatta: jelenleg 22 tagállamban 63 gyanús esetet vizsgálnak.

A WHO módosította a korábbi helyzetértékelését

Mérsékeltről magas szintűre módosította a tüdőgyulladással járó új koronavírus nemzetközi veszélyességét hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO) – írja az MTI. Korábban az ENSZ szakosított szervezete azt írta, hogy a veszély “nagyon magas Kínában, magas regionális szinten és mérsékelt nemzetközi szinten”.

A WHO a válság kezdete óta hat helyzetjelentést adott ki. A harmadik jelentéstől már veszélyhelyzetet állapított meg.  A hétfőre virradóra kiadott hatodik jelentésben a WHO módosította az elemzését, mondván, hogy “a helyzetértékelés nem változott: nagyon magas Kínában, magas regionális szinten és magas nemzetközi szinten”.

A koronavírus a 11 millió lakosú Vuhan egyik halpiacán bukkant fel először, ahol illegálisan árusították a vadhúst. A vírus Peking mellett egyebek közt Sanghajban, az Egyesült Államokban, Thaiföldön, Dél-Koreában, Japánban, Ausztráliában, Srí Lankán, Franciaországban és Kanadában is megjelent.

Várhatóan február elsejére lesz kész a 11 millió lakosú Vuhanban előre gyártott elemekből egy ideiglenes kórház, amely 700-1000 beteget tud majd ellátni.

Arról, hogy a koronavírus miatt Magyarországon lefújták a budapesti holdújévi fesztivált, illetve karanténba helyezik munkába állás előtt a Kínából érkező alkalmazottakat a Samsung gödi gyárában, itt olvashat részletesebben.

Forrás: Klikk

Hozzászólások
Loading...

Ez a weboldal cookie-kat használ a tapasztalatok javítása érdekében.e'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom További információk