Kazal: friss hírek
Kazal: gazdaság, bulvár, sport, belföldi, és külföldi friss hírek

Naponta egymillió hamis profilt töröl a Facebook – 24.hu

0 0

- Hirdetés -

Nem a közösségi média miatt válnak megosztottá a társadalmak, és az sem helytálló, hogy amiatt csökken az emberekhez eljutó hírek és vélemények sokszínűsége – mondta Mark Zuckerberg a müncheni biztonságpolitikai konferencián. A Facebookot működtető vállalat vezérigazgatója szerint társadalomtudományi kutatások eredményei szerint nincs ok-okozati összefüggés a közösségi oldalak felemelkedése és a társadalmak megosztottsága között, és saját adataik is azt mutatják, hogy a felhasználókhoz eljutó hírek és vélemények sokszínűsége nőtt az internet előtti, hagyományos média korszakához képest.

- Hirdetés -

Zuckerberg hozzátette, hogy a 2016-os brexit-népszavazással és az amerikai elnökválasztással kapcsolatos orosz dezinformációs műveletek óta sokat fejlődtek a demokratikus döntések külső befolyásolásának elhárításában. Harmincötezren dolgoznak ezen a területen, és több pénzt költenek rá, mint amennyi a vállalat teljes bevétele volt 2012-ben.

Naponta átlagosan egymillió hamis profilt törölnek a Facebookról, és az utóbbi napokban két nagyobb szabású dezinformációs műveletet akadályoztak meg:

  • az egyik Oroszországból indult és Ukrajnát célozta,
  • a másik pedig Iránból indult és az Egyesült Államokban élő felhasználók félrevezetésére irányult.

Kiemelte, hogy büszkék eredményeikre, és jól mutatja fejlődésüket a tavalyi európai parlamenti választás, amelyet nem zavartak meg a közösségi oldalon folytatott külső manipulációs kampányok.

Mint mondta, nem az a kérdés, hogy kell-e szabályozni a szolgáltató felelősségét a felületein megjelenő tartalmakkal kapcsolatban, hanem az, hogy milyen szabályozási modellt kell alkalmazni. Eddig két modell alakult ki, az egyik a hagyományos sajtóra, köztük a nyomtatott újságok működésére szabott, amelyben a tartalmat megjelentető vállalat felelőssége széleskörű, a másik a távközlési szektorban jött létre, ahol például egy telefontársaságot nemigen lehet felelősségre vonni azért, hogy milyen tartalmakat, adatokat áramoltatnak a felhasználók a hálózatain. A Facebook esetében olyan szabályozási rendszert kellene kidolgozni, amely a két megoldás között helyezkedik el – mondta Zuckerberg, aki először vett részt a világ legfontosabb biztonságpolitikai fórumaként számon tartott müncheni rendezvényen.

Kiemelt kép: Tobias Hase/dpa

Forrás: Klikk

Hozzászólások
Loading...

Ez a weboldal cookie-kat használ a tapasztalatok javítása érdekében.e'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom További információk