Kazal: friss hírek
Kazal: gazdaság, bulvár, sport, belföldi, és külföldi friss hírek

Müller Cecília: 29 évesnél fiatalabb áldozata nincs a járványnak – hvg.hu

0 0

- Hirdetés -

Az egyik legeredményesebben védekező ország vagyunk, az első harcot megnyertük – mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, aki a gazdaságvédelmi intézkedéseket ismertette az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatójának kezdetén. A hiteltörlesztési moratóriumról beszélt hosszabban, amelyet a világon egyedülálló lehetőségnek nevezett. “Nincs olyan ország, ahol ez az intézkedés ilyen széles ügyfél-, illetve termékskálát érintett volna” – jelentette ki. A lakossági ügyfelek 40 százaléka törleszt továbbra is, 60 százalék élt a lehetőséggel, a vállalatoknál 50 százalék ez az arány. A moratórium év végéig kifutó összege 2000 milliárd forint, ez a GDP 4,5 százaléka. A moratórium bevezetése segíti az álláshelyek megmentését, és a fogyasztás bővülését – magyarázta.

- Hirdetés -

Tállai szerint a lakosságot és a vállalkozásokat megerősödött helyzetben találta a krízis, és az idejében meghozott, hatékony intézkedések miatt gyorsabban kilábalhat a válságból Magyarország, mint más országok, és újra az EU egyik leggyorsabban növekvő gazdasága lehet.

A miniszter után Müller Cecília országos tiszti főorvos nyilatkozott, aki elmondta, hogy az elmúlt napon mindössze 15 új fertőzést igazoltak, így már 3756 embernél mutatták ki a fertőzést. Az elhunytak száma 491 fő a járvány kezdete óta – az elmúlt napon öten haltak meg. Az elhunytak között azok aránya, akiknél nem fedtek fel a vizsgálatok nyilvánvaló alapbetegséget 4 százalék körül van, a többiek magas kockázati csoportba tartoztak: 65 évnél idősebbek vagy krónikus betegségben szenvedtek, nagy részükre mindkettő igaz volt.

A gyógyultak száma 1711. Ők vagy kórházi kezelésből kerültek haza vagy lejárt a hatósági házi karanténjuk, és annak két hete alatt nem mutatkozott rajtuk tünet, vagy elmúlt – mondta Müller. Arról is beszélt, hogy

jelenleg 1554 ember aktív fertőzött, így már többen vannak náluk a gyógyultak. A tiszti főorvos szerint ez azt jelenti, hogy a járvány lecsengő szakaszában vagyunk.

A kórházban ápoltak száma 430, ez az aktív fertőzöttek számának kevesebb, mint harmada – mondta Müller, megjegyezve: ez azt jelenti, hogy akiknek a szervezetében most ott van a vírus, könnyebben vészelik át a fertőzést.

Gépi lélegeztetésre viszont még mindig 30 beteg szorul.

A tiszti főorvos a nyers adatokról, a járvány alatt regisztrált pozitív esetszámról elmondta: a 3756 igazoltan fertőzött közül 19 éves kor alatt csupán 80-an voltak, 29 éves kor alatt pedig egyetlen fertőzött sem hunyt el.

Százezer lakosra a statisztika szerint 38 fertőzött és 5 elhunyt jut.

A vidéki óvodák és bölcsődék hétfői újranyitásáról is beszélt Müller Cecília. Azt mondta: ha a szülők úgy döntenek, hogy nem viszik be a gyereküket, az igazolt hiányzásnak minősül, nem kötelező tehát bemenni. Az intézményeket – mondta – felkészítették a gyerekek fogadására, mindenhol megtörtént a fertőtlenítő nagytakarítás, a személyzet “felkészült minden esetre”. Az a fontos – emelte ki –, hogy “egészséges legyen mindenki, tüneteket ne mutasson”, se a gyerekek, se az ott dolgozók, se a szülők.

Az érkezéskori tumultust el kell kerülni – figyelmeztetett a tisztifőorvos, aki azt javasolta, hogy az előtérben egyszerre csak egy család legyen, ahol pedig nagyobb a hely, ott tartani kell a védőtávolságot.

A népegészségügyi célú, szervezett szűrővizsgálatok is elindulnak június 1-jétől – jelentette be a tisztifőorvos.

A feltételek – mondta –, ugyanazok, mint más egészségügyi ellátásoknál: csak egészséges emberek mehetnek. A 40-65 éves korosztálynak a mammográfiás vizsgálatok, a fiatalabbaknak a méhnyakszűrés, az 50-70 év közötti korosztály számára pedig a vastagbélrák-szűrés (székletvizsgálat a háziorvosnál, ha az nem negatív, vastagbéltükrözés). Ezek újraindítását indokoltnak nevezte Müller, hiszen a halálozások negyedét évente daganatos megbetegedések okozzák. Figyelmeztetett mindenkit: ha behívót kap, menjen el, a vizsgálatok helyszínei biztonságosan látogathatók.

Kiss Róbert arról beszélt, hogy a határőrizeti feladatokról folyamatosan egyeztetnek a szomszédos országok hatóságaival, s említette, amit Szijjártó Péter hétfő reggel bejelentett: újra átjárható a magyar-szerb határ.

Elmondta, már 1459-en töltötték le a kontaktkövető applikációt, és 900-nál többen használják. Az elmúlt 24 ótában 700-zal emelkedett hatósági házi karanténban lévők száma, így már 11810 főt érint. Rémhírterjesztés miatt 106 esetben  indítottak büntetőeljárást.

A kérdések:

Mikor áll vissza eredeti állapotára az egészségügy? Folyamatosan. Figyelik a járvány dinamikáját, fontos az éberség és a járványügyi biztonság fenntartása. A szolgáltatásokat fokozatosan vezetik vissza, de pontos dátumot nem lehet mondani arra, mikor lesz elérhető minden szolgáltatás – fogalmazott Müller Cecília.

Tényleg csökken a melegben tárolt kézfertőtlenítők hatása? Minden szernek is megvan az optimális tárolási hőmérséklete. Ez is feltétele a hatékonyságának. Ezt a gyártó cég határozza meg, csak akkor tudja megtartani a hatását. A kézfertőtlenítők veszélyessé is válhatnak, mivel nagyrészt alkoholból készülnek, tehát gyúlékonyak. A tisztifőorvos nem javasolja, hogy az autóban hagyjuk őket, mert felhevülhetnek.

Milyen mértékű fertőzésszám-csökkenés szükséges ahhoz, hogy enyhítsék a külföldiekre vonatkozó karanténszabályokat? Kiss Róbert elmondása szerint a járványhelyzetről folyamatosan egyeztetnek, és figyelik a környező országok intézkedéseit is. Ezek alapján döntöttek például a magyar-szerb határra vonatkozó enyhítésről is.

Forrás: Klikk

Hozzászólások
Loading...

Ez a weboldal cookie-kat használ a tapasztalatok javítása érdekében.e'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom További információk