Kazal: friss hírek
Kazal: gazdaság, bulvár, sport, belföldi, és külföldi friss hírek

Elbocsátások kezdődnek az egyik legfontosabb magyarországi autóipari beszállító csoportnál – hvg.hu

0 0

- Hirdetés -

Az egri székhelyű ZF Hungária Kft. 2018-ban 77,8 milliárd forint bevétel mellett 2,8 milliárd forint adózott nyereséget ért el, és éves átlagban 1700 főnek adott munkát. A koronavírus-járvány miatt a társaság német anyavállalata most azonban bejelentette, hogy 2025-ig összesen 15 ezer embertől kell megválnia; az érintetteknek a fele Németországban dolgozik – írta a G7.hu.

- Hirdetés -

A német sajtó arról nem tud részleteket, hogy a ZF Friedrichshafen milyen lépéseket tervez a leányvállalatainál. Az autóipar egyik legfontosabb, leginnovatívabb alkatrészbeszállító csoportjának világszerte 148 ezer dolgozója van.

A csoport magyar honlapja szerint a ZF Hungária Kft. manuális és automatizált sebességváltók, illetve ezek alkatrészeinek gyártásával, valamint értékesítésével foglalkozik, de 2018 ősze óta automata sebességváltókat is gyártanak. A vevőik főleg teherautókba, buszokba, kis haszonjárművekbe és személygépjárművekbe építik be az alkatrészeket.

A G7.hu a Frankfurter Allgemeine Zeitung alapján azt írja, hogy a ZF azért került csapdába, mert a TRW és a Wabco megvételéhez jelentős hiteleket vett fel. „A konstrukció szokás szerint tartalmaz bizonyos eredményességi mutatókat, amelyekhez a pénz folyósítása kötve van, legtöbbször egy bizonyos üzemi nyereségszint elérése szokott lenni a kikötés. A koronavírus-járvány miatt megzuhanó autóipari kereslet miatt azonban félő, hogy a ZF ezeket a feltételeket nem tudja majd teljesíteni. Ekkor viszont a felvett hitel részleteit vissza kell fizetni, a további tőke forrása elapad, vagy sokkal keményebb feltételekhez kötődik, ami pénzügyileg lehetetlen helyzetbe hozza a céget” – írta a lap.

A ZF német államtól kapott ugyan segítséget, de a társaság szerint átmeneti megoldásnak volt csak jó, illetve az autóipari visszaesés szerintük még 2022-ben is érezteti majd a hatását.

Forrás: Klikk

Hozzászólások
Loading...

Ez a weboldal cookie-kat használ a tapasztalatok javítása érdekében.e'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom További információk