Kazal: friss hírek
Kazal: gazdaság, bulvár, sport, belföldi, és külföldi friss hírek

Az államot kérik, hogy ne épüljön meg a lakópark a siófoki obszervatórium mellett – hvg.hu

0 0

- Hirdetés -

A szakemberek szerint a beruházás veszélyeztetné a balatoni viharjelzések pontosságát.

- Hirdetés -

Ha az állam nem akadályozza meg siófoki ötszintes apartmanház megépülését a balatoni viharjelző obszervatórium mellett, demonstrációt szervez a Jobbik a városban – idézte Potocskáné Kőrösi Anitát, a párt országgyűlési képviselőjét a Népszava.

Potocskáné hangsúlyozta, hogy nagy a felháborodás a döntés miatt, és elvileg a kormány szándékai is megegyeznek a tiltakozókéival, hiszen tavaly rendeletet alkotott, amely szerint a viharjelző 60 méteres körzetében nem lehet építkezni, a tervezett apartmanház viszont mindössze 13 méterre állna az obszervatóriumtól. Az építtető azonban már a rendelet hatályba lépése előtt jogot szerzett az építkezésre, ám nemzetstratégai szempontokra hivatkozva az állam még közbeléphet a politikus szerint.

A Somogy Megyei Kormányhivatal június 12-i határozatában engedélyezte, hogy megannyi szakmai és civil tiltakozás ellenére ötszintes apartmanházat építsenek az Országos Meteorológiai Szolgálat 1956 óta működő viharjelző obszervatóriumának tőszomszédságába.

A Balatoni Szövetség egy hónapja fordult a Belügyminisztériumhoz tartozó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz, hogy akadályozzák meg a siófoki obszervatórium közvetlen közelébe tervezett ötszintes társas lakóház megépítését. Lombár Gábor elnök szerint a beruházás veszélyeztetné a mérések, így a balatoni viharjelzés pontosságát is, amin emberéletek múlhatnak.

A civilek is tiltakoztak a beruházás ellen, Hajósy Adrienne, a Nők a Balatonért Egyesület aktivistája bejelentette: egyesületük az ombudsmanhoz fordult. A lap szerint Lengyel Róbert, Siófok független polgármestere arról beszélt, hogy a helyiek többsége bizonyosan ellenzi az építkezést.

A kormányhivatal döntése ellen 15 napig lehetett fellebbezni, ám arról még a politikusok sem tudtak, megtámadta-e bárki a döntést. A Népszava megkereste a meteorológiai szolgálatot, illetve főhatóságát, az Agrárminisztériumot de nem reagáltak a kérdésükre, hogy fellebbeztek-e az ügyben.

A lap szerint az apartmanházat Molnár György üzletember egyik vállalkozása húzná fel. A vállalkozó korábban a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market-csoport egyik tagjával alapított közös céget.

Forrás: Klikk

Hozzászólások
Loading...

Ez a weboldal cookie-kat használ a tapasztalatok javítása érdekében.e'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom További információk