Kazal: friss hírek
Kazal: gazdaság, bulvár, sport, belföldi, és külföldi friss hírek

Lukasenka ismét keménykedik, a fehérorosz ellenzék egyelőre nem hátrál – hvg.hu

0 0

- Hirdetés -

A fehérorosz ellenzék egységének a fenntartását, és az augusztus 9-ei választási csalások miatt kitört tiltakozások folytatását kérte Szvjatlana Cihanouszkaja, ellenzéki elnökjelölt, akit a minszki rezsim erőszakkal kényszerített át Litvániába. Közben a napokig békésen viselkedő hatóságok újra megkezdték a letartóztatásokat.

©

Azt kérem, hogy folytassátok és szélesítsétek ki a tüntetéseket és a sztrájkokat, ne hagyjátok megfélemlíteni magatokat. A hatalom retteg tőletek, az erőtöktől és a bátorságotoktól. Ezért növekszik a ránk nehezedő nyomás” – üzente legújabb videófelhívásában Szvajtlana Cihanouszkaja. Megismételte, teljesen egyértelmű, hogy az 1994 óta hivatalban lévő fehérorosz elnök, Aljakszandr Lukasenka elcsalta a választást, amikor a hozzá hű hatóságok azt állították, az államfő az augusztus 9-ei választáson a voksok több mint nyolcvan százalékát kapta meg.

A 37 éves elnökjelölt – aki az után indult, hogy férjét, Szerhej Cihanouszkit május végén őrizetbe vették, miközben aláírásokat gyűjtött az elnökválasztáson való induláshoz – az után szólalt meg ismét, hogy Lukasenka, aki az utóbbi néhány napban nem adott utasítást a tüntetések szétverésére és a sztrájkmozgalom megállítására, most újra taktikát változtatott. Úgy tűnik, a fehérorosz diktátor vissza akar térni az első napok gyakorlatához, amikor a karhatalom durván szétzavarta a Minszkben és több vidéki városban utcára vonult ellenzékieket.

A hatóságok például berendelték kihallgatásra az ellenzék által létrehozott koordinációs tanács több tagját, s a rendőrök őrizetbe vették a minszki traktorgyár közelében kezdődött ellenzéki tüntetés résztvevőit is. Jelentősen megnőtt újra az utcai rendőri jelenlét, a rohamrendőrök ismét megszállták a legfontosabb csomópontokat.

A hatóságok pedig figyelmeztették a munkabeszüntetések résztvevőit: ha nem hagynak fel a tiltakozással, nem kapják vissza munkahelyüket.

Készülődés vasárnapra

Helyszíni jelentések szerint csütörtökön a korábbinál kevesebben vettek részt a tüntetéseket és a sztrájkokban, az ellenzék arra készül, hogy vasárnap estére gyűjtse össze nagy számban a választási csalások ellen tiltakozókat. Egy héttel ezelőtt mintegy kétszázezren vonultak az utcára a fővárosban.

Lukasenka, a termelőszövetkezeti elnökből lett államfő 1994 óta van hatalmon a volt szovjet tagköztársaságban, s a mostani a legnagyobb kihívás, amivel több mint negyedszázada tartó országlása alatt szembe kellett néznie. A nyugati hatalmak nem ismerik el a választási eredményt, s a hagyományos szövetséges, Oroszország sem áll ki teljes mértékben Lukasenka mellett. Bár Moszkva ígéretet tett arra, hogy amennyiben külföldi támadás fenyegeti Fehéroroszországot, szövetségese segítségére siet, ám az orosz politikusok hangsúlyozták, egyelőre nem látnak ilyen veszélyt.

Forrás: Klikk

- Hirdetés -

Hozzászólások
Loading...

Ez a weboldal cookie-kat használ a tapasztalatok javítása érdekében.e'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom További információk