Kazal: friss hírek
Kazal: gazdaság, bulvár, sport, belföldi, és külföldi friss hírek

Törökország 320 milliárd köbméter földgázt talált a Fekete-tenger alatt – Portfolio

0 0

- Hirdetés -

Erdogan jelezte, Ankarának az a célja, hogy 2023-ban, a Török Köztársaság kikiáltásának 100. évében a nemzet szolgálatába állítsák a fekete-tengeri földgázt. A Fatih hajó július 20-án kezdte meg próbafúrásait a Fekete-tenger Tuna-1 megjelöléssel ellátott övezetében. A török államfő közölte, a térséget Sakarya gázmezőnek nevezték el.

- Hirdetés -

Erdogan rámutatott: hasonló jó hírt várnak a Földközi-tenger keleti medencéjéből is, ahol országa ugyancsak próbafúrásokat végez. Az Oruc Reis nevű kutatóhajó már tizedik napja végez energetikai feltárást a görög szigetek partjai előtt, míg a Yavuz nevű fúróhajó szeptember 15-ig lesz bevetésen Ciprustól délnyugatra. 

Az elmúlt időszak török próbafúrásai a Földközi-tengeren Ciprus és Görögország haragját váltották ki, amelyek szuverenitásuk megsértésének tekintik ezt. Az EU szerint a török kutatások sértik a nemzetközi jogot. Ahogy arról korábban írtunk, csütörtökön vitáik tárgyalásos úton való megoldására szólította fel Törökországot és Görögországot Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök Fort de Bréganconban.

A Földközi-tenger keleti medencéjében válságos a helyzet – hangsúlyozta Merkel. Párizs és Berlin egyetért abban, hogy az Európai Unió tagállamainak szuverenitása elleni támadások elfogadhatatlanok. Macron szerint a török-görög konfliktus a Földközi-tenger térségének stabilitása mellett az EU szuverenitásának védelméről is szól. A francia elnök éppen ezért támogatásáról biztosította Görögországot és Ciprust.

Címlapkép forrása: MTI/Burhan Ozbilici

Forrás: Klikk

Hozzászólások
Loading...

Ez a weboldal cookie-kat használ a tapasztalatok javítása érdekében.e'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom További információk