Kazal: friss hírek
Kazal: gazdaság, bulvár, sport, belföldi, és külföldi friss hírek

„Akkor te vagy a kis liberális, ugye?” – Vidnyánszky egyetemén tartott ideológiai nevelést Takaró Mihály – hvg.hu

0 0

- Hirdetés -

A kaposvári színészképzőn kemény ideológiai nevelés zajlott, viszont rendszeresen maradtak el órák.

- Hirdetés -

Bergendi Barnabás és Hermányi Mariann volt a vendége a Partizán című műsornak, ők mindketten a Vidnyánszky Attila vezette kaposvári képzésen szereztek színészdiplomát. Bár az SZFE átalakítása kapcsán Vidnyánszky mindig kiemeli, hogy ott ideológiai képzés folyik, ezt bizonyítani nem tudja, és a hallgatók, oktatók rendre cáfolják.

A két fiatal színész szerint náluk zajlott ideológiai nevelés – nem az SZFE-n. Az oktatók között volt a Nemzeti alaptanterv okán elhíresült Takaró Mihály is, aki az órákon is zsidó szennylapnak nevezete a Nyugat című folyóiratot, Kertész Imrét pedig nem magyarnak. Bergendi azt hozzátette, hogy Takaró ilyenkor mindig megjegyezte, hogy ez az ő véleménye, nem kell azt mindenkinek elfogadni és vizsgán sem tért ki ezekre.

Hermányi Mariann azt mondta, hogy ezeket leszámítva, magával ragadóan tudott beszélni az irodalomról. Felidézte azt is, hogy egy órán megkérdezte a hallgatóktól, ki milyen vallású. Hermányi pedig nem tartozik egyik valláshoz sem, mire Takaró azt mondta neki: „Akkor te vagy a kis liberális, ugye? Neked ezt most nehéz lesz.”

A másik probléma az volt a Vidnyánszky-egyetemmel, hogy a képzésük végig akadozott, sok órájuk maradt el, túl korán dobták be őket a mélyvízbe, már elsős korukban színpadra kellett lépniük, amikor arra még nem voltak felkészülve. Volt olyan is, hogy az utolsó pillanatban kapták a telefont egy elmaradó órájukról, mert Vidnyánszkynak más dolga volt. Számos olyan kurzus volt, amire úgy kaptak osztályzatokat, hogy nem volt valós képzés.

Bergendi Barnabás szerint lett volna esélye Vidnyánszkynak Kaposváron bizonyítani, és ha ott jó képzést valósított volna meg, ők most azt mondhatnák az SZFE tiltakozó hallgatóinak, hogy nem kell aggódniuk. De nem tudják jó szívvel ezt mondani.

Forrás: Klikk

Hozzászólások
Loading...

Ez a weboldal cookie-kat használ a tapasztalatok javítása érdekében.e'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom További információk