Kazal: friss hírek
Kazal: gazdaság, bulvár, sport, belföldi, és külföldi friss hírek

Szekszárdi gyerekhalál: több év börtönt is kaphat valamelyik szülő – Origo

0 0

- Hirdetés -

Hétfőn egy 21 hónapos kislány kizuhant egy harmadik emeleti panellakás erkélyéről Szekszárdon. A baleset után a gyereket még mentőhelikopterrel bevitték a pécsi kórházba, de az életét már nem tudták megmenteni. A rendőrség egyelőre ismeretlen tettes ellen indított eljárást kiskorú veszélyeztetése miatt, amiért Borbély Zoltán ügyvéd szerint súlyos büntetést is kaphat a felelős. 

Ahogy azt az Origo elsőként megírta, a kislány édesanyja nyitva hagyta az erkélyajtót, így juthatott ki. Az erkély rácsából hiányzott egy rész, ott eshetett ki. A baleset után a gyerek apja egyből átrohant vele a szemközti mentőállomásra.

Fotó: Polyák Attila – Origo

Információink szerint a Tartsay Vilmos lakótelepen, ahol a tragédia történt, a lakáshoz tartozó erkély minden esetben a tulajdonosoké, megvételkor bele van számítva az alapterületbe,  így jogilag a családot terheli a felelősség, hogy az erkély rácsából hiányzott egy darab.

Még nem hallgattak ki senkit

Az esettel kapcsolatban megkerestük a rendőrséget, akik elmondták, hogy 

ismeretlen tettes ellen indítottak eljárást kiskorú veszélyeztetése miatt. 

Azt is megtudtuk, hogy egyelőre nem hallgattak ki senkit, többet viszont a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árulhattak el.

Borbély Zoltán ügyvéd az Origónak elmondta, hogy a kiskorú veszélyeztetése csak olyan személy ellen lehetséges, akinek nevelésére, felügyeletére van bízva a gyerek. Lehet a szülő, a gyám, de akár az is, aki egy háztartásban él a gyerekkel.  Többnyire tartós felügyeletet jelent, de lehet akár egyszeri alkalom is.

Fotó: Polyák Attila – Origo

Abban az esetben, ha a felügyelő személy megszegi a kötelezettségeit, és ezzel a gyerek testi, értelmi, erkölcsi vagy érzelmi fejlődését veszélyezteti, az 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett.  A nevelési kötelezettséget meg lehet szegni akár aktív magatartással vagy mulasztással is.

„Mindig óriási dilemma, hogy terheli-e, jelen esetben a szülőt gondatlanság a tragédiában. Van-e bármilyen olyan kötelességszegés, ami esetlegesen felróható a felügyeletet ellátó szülőnek. Az ilyen eset véleményem szerint elsődlegesen nem büntetőjogi kérdés, mert nagyobb büntetés egy szülőnek, mint hogy elveszíti a gyermekét, nincs, és nem is lehet” – mondja Borbély Zoltán. Hozzátette, hogyha haláleset történik, akkor az súlyosabb a veszélyeztetésnél, mivel a halál ténye az már nem veszély, hanem büntetőjogi értelemben eredmény. 

Miközben ezeket mondom, emberileg borzalmasan sajnálom a szülőt, aki ezzel a balesettel már egy életre szóló büntetést kell hogy hordozzon  – tette hozzá.

Fotó: Polyák Attila – Origo

A végcél: tovább élni

Révész Renáta Liliána pszichológus és gyásztanácsadó szerint a gyászfolyamat nagyon hasonló az elején minden veszteségnél, bárkit is veszítünk el. Nyilván nagy sokkal indul, az pedig hogy a gyerekünket veszítjük el, csak nehezíti a folyamatot, mert a szülő komoly felelősséget érez a gyereke iránt. Minden gyásznál nagy a bűntudat, de ebben az esetben még nagyobb. Ha pedig baleset történik, az egy komplikált gyászhelyzet. Betegségnél, vagy időskornál kicsit könnyebb elfogadni a halált, de amikor baleset történik, akkor végképp úgy érezzük, hogy ezt meg kellett volna akadályozni. Szinte el sem hisszük, hogy megtörtént. 

Ez egy hónapokra szóló feladat, és a gyerek elvesztése utáni gyász még akár több is lehet, mint egy év  – mondja az Origónak a pszichológus.

A baleseti gyász egy trauma, hogy ez egyáltalán megtörtént, és hogyan történt. Először a trauma feldolgozásának időszaka van, ami nagyon nehéz folyamat, mert nagy stresszel jár. A szülők emiatt nagyon felfokozott állapotban vannak, ezért nem tudnak aludni, nincs étvágyuk. Igazából egész életük a stresszben és ebben a traumában zajlik hetekig. 

“A krízis, a gyászfeldolgozás maga ezzel párhuzamosan, de inkább csak ezután tud elindulni. Hogy helyre rakjak valamit ebből, mi az, amit tovább tudok vinni a vele töltött időből” – magyarázza a gyásztanácsadó. Hozzátette, hogy 

nehezíti az a gondolat is, hogy elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egy gyerek meghalhat. 

A gyászfolyamatnak egy nagyon fontos fordulópontja, hogy el tudjuk fogadni, hogy ez megtörténhet. Aki vallásos, annak ilyen esetben sokszor a hite is megrendül, ami egy újabb veszteség. Nem tud segíteni az elv az elfogadásban. 

Révész Renáta Liliána elmondása szerint a végső cél az, hogy az ember a történtek ellenére, egy idő után képes legyen tovább élni.

A kislányt a baleset után mentőhelikopterrel a pécsi kórházba vitték, de olyan súlyosak voltak a sérülései, hogy az életét már nem tudták megmenteni.

Forrás: Klikk

- Hirdetés -

Hozzászólások
Loading...

Ez a weboldal cookie-kat használ a tapasztalatok javítása érdekében.e'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom További információk