A Kreml külföldi ügynöknek minősítette a Természetvédelmi Alapot

Ezért a Föld órája kezdeményezésben sem vesznek részt.  The post A Kreml külföldi ügynöknek minősítette a Természetvédelmi Alapot first appeared on 24.hu.

A Kreml külföldi ügynöknek minősítette a Természetvédelmi Alapot

Oroszország idén nem vesz részt a Föld órája akcióban, mivel a mozgalom szervezője, a Természetvédelmi Világalap (WWF) felkerült a külföldi ügynöknek minősített szervezetek listájára – közölte pénteken Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírókkal.

A március utolsó szombatján 16. alkalommal megrendezendő esemény során 20 óra 30 perctől kezdve egy órára világszerte lekapcsolják az épületek és nevezetességek díszkivilágítását. A világ legnagyobb önkéntes akciójának célja, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozásra és annak negatív hatásaira, 2018 óta pedig a természeti értékekre és azok megóvására, ezzel együtt pedig a fenntartható életmódra helyezi a hangsúlyt.

Moszkva március 11-én jelentette be, hogy külföldi ügynöknek minősítette a WWF-et, amiért a szervezet „a természet és a környezet, a biológiai sokféleség védelme örvén megpróbálta befolyásolni az Oroszországi Föderáció végrehajtó és törvényhozó szerveinek a döntéseit”, ezen kívül „akadályozza az ipari és infrastrukturális tervek megvalósítását”.

A külföldi ügynökként nyilvántartott szervezeteknek vagy személyeknek részletesen be kell számolniuk pénzügyeikről, továbbá minden nyilvános közlemény előtt hosszú felelősségvállalási nyilatkozatot kell tenniük. Moszkva a minősítéskor ugyanakkor nem tisztázta, a WWF szerinte melyik külföldi országtól kap támogatást.

Az orosz kormány korábban több tucat civil szervezetet, független médiumot és természetes személyt minősített külföldi ügynöknek. A WWF oroszországi szervezete megalapozatlannak nevezte a döntést, és közölte, hogy fellebbezni fog ellene. Az érintettek – köztük civil szervezetek és független újságírók – politikai üldözéssel vádolja az orosz vezetést.

Oroszország először 2013-ban vett részt a Föld órája akcióban, azóta általában a Kreml homlokzati díszkivilágítását kapcsolták le a Föld órájában.

(MTI)

The post A Kreml külföldi ügynöknek minősítette a Természetvédelmi Alapot first appeared on 24.hu.