Amiről sokan nem tudnak – Ezt kell tenni földrengés esetén, hogy legyen esélyed túlélni

Soha nem gondoltuk volna, hogy az alábbi cikk megírása egyszer egy érdekelt vagy fontosabb téma lehet, de látva a világban zajló eseményeket, talán senkinek nem ártunk azzal és senki nem lesz kevesebb azzal, ha megismeri az alábbi biztonsági lepéseket.   Kezdetben gyenge rezgést érzünk, amelyet intenzív, többirányú, akár körkörös mozgású rázkódás követ, és morajló vagy […] The post Amiről sokan nem tudnak – Ezt kell tenni földrengés esetén, hogy legyen esélyed túlélni appeared first on Tudasfaja.com.

Amiről sokan nem tudnak – Ezt kell tenni földrengés esetén, hogy legyen esélyed túlélni

Soha nem gondoltuk volna, hogy az alábbi cikk megírása egyszer egy érdekelt vagy fontosabb téma lehet, de látva a világban zajló eseményeket, talán senkinek nem ártunk azzal és senki nem lesz kevesebb azzal, ha megismeri az alábbi biztonsági lepéseket.

 

Kezdetben gyenge rezgést érzünk, amelyet intenzív, többirányú, akár körkörös mozgású rázkódás követ, és morajló vagy bőgő hang kísér. Mindez nem tart tovább néhány, vagy néhány tíz másodpercnél.

Hagyja el az épületet! A liftet ne használja!
• Védje a fejét, arcát, szemét és szükség esetén a szabad bırfelületét is! Nedves ruhával
védekezhet a gázok és a füst ellen!
• Ne késlekedjen az állatok vagy fontos értékeid mentésével, mert az életébe kerülhet!
• Az út közepén, és ne a járdán haladjon!
• Ha nem tudja elhagyni az épületet, zárja el a gázt, oltsa ki a nyílt lángot! Próbáljon az ablakból
jelzést adni, hogy ki tudják menteni!
• Kapcsolja be a rádiót, TV-t, figyeljen a külsı tájékoztatásra, hangosbeszélıre, szirénára,
informálja a szomszédokat is!
• Ha tűz keletkezik, próbálja azonnal eloltani, lokalizálni!
• Védje magát az esetleg lehulló tárgyak ellen! Keressen menedéket az épület szilárd belsı
helyiségeiben, akár egy erıs asztal alatt, kerülje a dılésveszélyes tárgyak közelségét.

Ha nem zárt térben ér minket földrengés:  • A lehető legkevesebbet mozogjon, de menjen az utca közepére, az épületektől (leeső burkolat, cserép, üveg), vezetékektől és az utcai lámpáktól távol. Védősisakkal, ennek hiányában táskájával vagy a kezével védje a fejét!
  • Vigyázzon: a legnagyobb veszélyben a kijáratoknál és az épületek fala mentén van.
  • Ha tűz üt ki, akkor figyeljen arra, hogy melyik irányból fúj a szél.

Ha autóban ér minket földrengés:

  • Álljon meg az első biztonságos helyen, épületektől, vezetékektől és az utcai lámpáktól távol.
  • A földrengés után lassan vezessen és kerülje el azokat a helyeket – hidak, felüljárók, lehajtók, stb. – amelyek károsodhattak a földrengés alatt. Készüljön fel arra is, hogy földrengés után lezárhatják az utakat!

Ha a romok alá kerülünk:  • Ne használjon öngyújtót!
  • Ne mozogjon, hogy ne verje fel a port!
  • A szájára tegyen egy zsebkendőt vagy textildarabot!
  • Lehetőség szerint kopogtasson vezetéken, illetve falon, hogy a mentőcsapat megtalálja. (Ha esetleg van egy síp Önnél, akkor azt is használhatja.) Csak végső esetben kiabáljon, hogy ne lélegezzen be veszélyes mennyiségű port!

Mi várható földrengés után:

1. Készüljön fel az utórengések lehetőségére, amelyek további károkat okozhatnak. Hegyoldalban készüljön föl a lavina, sárlavina lehetőségére.

2. Zárja el a tűzhelyet, és ellenőrizze, hogy nem károsodott-e a gázvezeték! Ha tűz ütött ki a lakásban, akkor – lehetőség szerint – próbálja meg eloltani a tüzet!

Ha gázszagot érez, vagy hallja a szivárgó gáz hangját; akkor nyissa ki az ablakot, és haladéktalanul hagyja el a lakást! Lehetőség szerint zárja el a kinti főcsapot, majd értesítse a szolgáltatót!

Ellenőrizze, hogy nem károsodott-e az elektromos hálózat. Ha leszakadt, szikrázó vezetéket lát, vagy égésszagot érez; akkor kapcsolja le a hálózatot a biztosítékszekrénynél! Vigyázzon, hogy ne lépjen tócsába, mert áramütést szenvedhet!

3. Menjen a legközelebbi evakuálási pontra, illetve ha az nem biztonságos, akkor a következőhöz. (ld. I/3. pont)4. Az elemes zsebrádióján keresztül hallgassa a híreket!

5. Csak akkor menjen a károsodást szenvedett helyekre, ha azt a rendőrség, a tűzoltóság vagy segélyszervezet kéri! Addig ne menjen vissza a házába vagy a lakásába, amíg a hatóságok nem minősítik azt biztonságosnak!

6. Ha visszatért a lakásába, óvatosan nyissa ki a szekrényeket, mert ki- és leeshetnek az ott tárolt tárgyak!8. Értesítse a főkonzulátust vagy annak ügyeleti számát akkor is, ha nem történt személyi sérülés! (Természetesen akkor is, ha személyi sérülést szenvedett, és képes rá!) Ha bajba jutott vagy tudomása van bajba jutott magyar állampolgárról, haladéktalanul hívja a főkonzulátust vagy annak ügyeleti számát, illetve ha a főkonzulátust nem éri el, akkor a Külgazdasági és Külügyminisztériumot közvetlenül:

The post Amiről sokan nem tudnak – Ezt kell tenni földrengés esetén, hogy legyen esélyed túlélni appeared first on Tudasfaja.com.