Az ENSZ evakuálná a harctérré vált gázai kórházat

Az ENSZ keresi a módját annak, hogy hogyan tudnák evakuálni a gázai Sifa kórházat, de korlátozottak a lehetőségeik – közölte csütörtökön Rick Brennan, a WHO regionális vészhelyzeti igazgatója. The post Az ENSZ evakuálná a harctérré vált gázai kórházat first appeared on 24.hu.

Az ENSZ evakuálná a harctérré vált gázai kórházat

Az ENSZ keresi a módját annak, hogy hogyan tudnák evakuálni a gázai Sifa kórházat, de korlátozottak a lehetőségeik – közölte csütörtökön Rick Brennan, a WHO regionális vészhelyzeti igazgatója.

Az egyik akadály az, hogy a Palesztin Vörös Félholdnak nincs elegendő üzemanyaga a mentőautókhoz, amivel elszállítanák a betegeket, bár Egyiptom nyitott arra, hogy mentőautói átkeljenek a Gázai övezetbe, hogy segítsenek az emberek evakuálásában, amennyiben biztonsági garanciákat kapnak és lehetővé teszik a biztonságos átkelést.

A WHO információi szerint mintegy 600 beteg van a Sifa kórházban, közülük 27-en kritikus állapotban vannak. Az intézmény területére ezen a héten hatoltak be az izraeli csapatok, napokig tartó ostrom után.

Az evakuálás során elsőbbséget élveznének a súlyos betegek és a 36 újszülött, akiket a koraszülött osztályról kellett átszállítani máshova, miután a generátorok működtetéséhez szükséges üzemanyag hiánya miatt nem maradhattak az inkubátorokban.

A másik akadály, hogy a betegek többségét Gáza déli részén fekvő kórházakba vinnék, tette hozzá Brennan, ugyanakkor ezek az intézmények is túlterheltek, így azt is mérlegelni kell, hogy Egyiptomba szállítsanak át betegeket.

(Guardian)

The post Az ENSZ evakuálná a harctérré vált gázai kórházat first appeared on 24.hu.