Az igazság a vércsoportodról, amit az orvosod még soha nem mondott el neked

Nem kell tudósnak vagy egészségügyi szakembernek lennünk, hogy tisztában legyünk vele, az emberek különböző vércsoport típusokkal rendelkeznek. Ha elég Vészhelyzetet, Grace Klinikát vagy Doktor House-t néztél, akkor azt is biztosan tudod, hogy a nem megfelelő vércsoport transzfúziója katasztrófát eredményezhet.   A legismertebb vércsoport rendszer az AB0 vércsoport, mely alapján az embereket besorolhatjuk A, B, 0 […] The post Az igazság a vércsoportodról, amit az orvosod még soha nem mondott el neked appeared first on Tudasfaja.com.

Az igazság a vércsoportodról, amit az orvosod még soha nem mondott el neked

Nem kell tudósnak vagy egészségügyi szakembernek lennünk, hogy tisztában legyünk vele, az emberek különböző vércsoport típusokkal rendelkeznek. Ha elég Vészhelyzetet, Grace Klinikát vagy Doktor House-t néztél, akkor azt is biztosan tudod, hogy a nem megfelelő vércsoport transzfúziója katasztrófát eredményezhet.

 

A legismertebb vércsoport rendszer az AB0 vércsoport, mely alapján az embereket besorolhatjuk A, B, 0 és AB vércsoportokba. És azt tudod, hogy ez mit jelent pontosan? Elmondjuk!

A vér két alapvető részre osztható fel: az áttetsző folyadékra, a vérplazmára és az abban található sejtes elemekre (vörös és fehérvérsejtek, vérlemezkék).


A vörösvérsejtek felületén találhatóak bizonyos fehérjék, amelyeket antigéneknek neveznek. Ezeket úgy kellene elképzelni, mint egy bevonatot. Ezeknek a különböző antigéneknek a jelenléte vagy hiánya határozza meg, hogy egy személy melyik csoportba tartozik.

Mielőtt azt gondolnád, hogy a plazmának nincs jelentősége, akkor megragadjuk az alkalmat és elmondjuk, van! A plazma úgynevezett antitesteket tartalmaz, amelyek segítenek a szervezetnek védekezni a külső támadásokkal, fertőzésekkel szemben.

A és B
Ez alapján a vércsoport szerint egyedi sajátosságok figyelhetők meg. Az A vércsoportú személyek vérében lévő antitestek, ha találkoznak egy B vércsoportú vérében lévő antigénekkel (ami a vörösvérsejten van), akkor támadást indítanak ellenük. Éppen az ellenkezője fordul elő, ha B vércsoportú vére kerülne A vércsoportú személy szervezetébe. Egy ilyen reakció akár halálos kimenetelű is lehet.

0

A 0 vércsoportú emberek vörösvérsejtjeinek felszínén nincsen ilyen antigén fehérje, viszont a plazmában megtalálható, mind az A, mind a B elleni antitest. Ez azt jelenti, hogy bárkinek adhatnak vért, mert nincs benne olyan anyag, ami a támadást kiválthatná. Ezért ők az általános adók/univerzális donorok.

AB

Másrészt az AB vércsoportúaknak mind A, mind B antigének vannak a vérükben, viszont nincs antitest a plazmájukban sem A-ra, sem B-re. Ez annyit tesz, hogy ők képesek elfogadni bárki vérét, ugyanis nincs bennük, ami harcot indítana más vérével szemben. Ezért ők az általános fogadók/univerzális recipiensek.


Eddig minden rendben, de mit jelent a vércsoport típus megnevezése után álló + vagy – jelzés, hiszen erről is lehet hallani. Ez nem más, mint egy másik fajta vércsoportrendszerhez tartozó faktor, az Rh-faktor meglétének vagy hiányának jelölése. Így nagy általánosságban 8 vércsoportot tudunk megkülönböztetni: A+, A-, B+, B-, 0+, 0-, AB+, AB-

A magyar lakosságban a vércsoportok megoszlása szerint a legnagyobb számban az A vércsoportúak vannak, őket követik a 0-sok, B-sek, majd legvégül az AB vércsoportúak.A leadott vért a vércsoport meghatározás mellett rendszeresen tesztelik számos tényező (Hepatitis B és C, HIV, szifilisz) alapján, hogy az biztonsággal felhasználható legyen transzfúzióra.

Rh-összeférhetetlenség

Az Rh vércsoportrendszer okán ez a veszélyes állapot is felléphet Rh- anya Rh+ magzattal való második vagy többedik terhessége során. Ilyenkor ugyanis az anya a számára idegen Rh-faktorral találkozhat, és ellene antitestet kezd el termelni, ami káros lehet a babára nézve.Enyhébb vagy mérsékelt esetben a magzatnál vérszegénység alakul ki, súlyosabb esetben magzati ödéma vagy halvaszületés. Ezt az állapotot azonban ma már eredményesen meg lehet előzni az anyának terhesség alatt vagy közvetlen a szülés után adott injekcióval.

tudasfaja.com

The post Az igazság a vércsoportodról, amit az orvosod még soha nem mondott el neked appeared first on Tudasfaja.com.