Biztonsági megállapodást kötött Norvégia és Ukrajna

Biztonsági megállapodást kötött Norvégia és Ukrajna, közölte hétfőn Espen Barth Eide norvég külügyminiszter, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott Kijevben. The post Biztonsági megállapodást kötött Norvégia és Ukrajna first appeared on 24.hu.

Biztonsági megállapodást kötött Norvégia és Ukrajna

Biztonsági megállapodást kötött Norvégia és Ukrajna, közölte hétfőn Espen Barth Eide norvég külügyminiszter, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott Kijevben. „Norvégia hosszú távon fogja katonai, pénzügyi és humanitárius téren támogatni Ukrajnát”, jelentette ki a norvég tárcavezető.

A megállapodás világos politikai szerepvállalásunkat mutatja abban, hogy továbbra is kiálljunk Ukrajna mellett, ahogy azt Oroszország több mint két éve kezdődött brutális támadása óta tettük

– hangsúlyozta Eide.

Az egyezményt Zelenszkij és Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök következő találkozóján fogják aláírni, bár erre még nem tűztek ki időpontot. Ukrajna eddig több partnerével, a többi között Németországgal, Franciaországgal és Nagy-Britanniával is kötött kétoldalú biztonsági megállapodást. A skandináv állam a 2023-tól 2027-ig terjedő időre 75 milliárd korona (2500 milliárd forint) polgári, illetve katonai jellegű támogatást ígért a megtámadott országnak.

(MTI)

The post Biztonsági megállapodást kötött Norvégia és Ukrajna first appeared on 24.hu.