Döbbenet – Most jött a hír Mészáros Lőrincről

Mészáros Lőrinc másfél évvel ezelőtt egy érdekeltségén keresztül bevásárolta magát az EMvia Energiakereskedelmi Kft.-be, ahol akkor még a három tulajdonos egyike volt.   Az Mfor legfrissebb információi szerint azonban mostanra több lépésben egyedüli tulajdonossá vált a cégben. Az EMvia Energiakereskedelmi Kft. jelentősége abban rejlik, hogy ez a vállalat látja el árammal a Mészáros-csoport vállalatainak többségét. […] The post Döbbenet – Most jött a hír Mészáros Lőrincről appeared first on Tudasfaja.com.

Döbbenet – Most jött a hír Mészáros Lőrincről

Mészáros Lőrinc másfél évvel ezelőtt egy érdekeltségén keresztül bevásárolta magát az EMvia Energiakereskedelmi Kft.-be, ahol akkor még a három tulajdonos egyike volt.

 

Az Mfor legfrissebb információi szerint azonban mostanra több lépésben egyedüli tulajdonossá vált a cégben.

Az EMvia Energiakereskedelmi Kft. jelentősége abban rejlik, hogy ez a vállalat látja el árammal a Mészáros-csoport vállalatainak többségét. A tulajdonszerzés folyamata több szakaszban, különféle alapokon és alapkezelőkön keresztül történt.

A történet a következőképpen alakult:

    1. Kezdeti tulajdonosi struktúra: A cég, amely akkor még Central Energy Trade Kft. (CET) néven működött, 2015 óta egyedüli tulajdonosa a Tensor-Média-Print Kft. volt.
    2. Névváltás és tulajdonrészek megosztása: 2022-ben, a névváltással egy időben, a Tensor-Média-Print Kft. három részre osztotta a tulajdonrészét. Ekkor egy Mészáros-érdekeltség, a Status Energy Magántőkealap megszerezte az egyik részt.  1. Tulajdonrész növelése: 2023 szeptemberében a Status Energy Magántőkealap kivásárolta az eredeti tulajdonos Tensor-Média-Print Kft.-t, így a tulajdonrésze 52,93 százalékról 78,43 százalékra nőtt.
  2. Végső kivásárlás: A maradék 21,57 százalék az Aapril Kommunikációs Kft. birtokában volt. Először egy másik Mészáros-féle alap, a Gaius Magántőkealap szállt be társtulajdonosként az Aapril Kommunikációs Kft.-be. 2024 április 10-én pedig az immár Mészáros-közeli Aapril kiszállt az EMviából, így Mészáros Lőrinc egyedüli tulajdonossá vált.

Az EMvia mint kereskedő az ország egyik legnagyobb napelemparkjától, a Bükkábrányi Energiaparktól szerzi be az áramot, amelyet a Mészáros-csoport vállalatainak juttat el.

A Bükkábrányi Energiapark tulajdonosa a Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft., amely szintén a Mészáros-féle Status Energy Magántőkealap tulajdonában van.

A napelempark üzemeltetését és karbantartását a Mátrai Erőmű Zrt. végzi, amely szintén Mészáros érdekeltségébe tartozott egészen 2020-ig, amikor az állam lett a többségi tulajdonos.Az állami tulajdonszerzés részletei körül azonban sok a homályos pont, amelyekről az Mfor korábban már részletesen beszámolt.

Ez a tulajdonosi átrendeződés és az EMvia jelentősége jól mutatja, hogyan épít ki Mészáros Lőrinc egyre szorosabb kontrollt energetikai érdekeltségei felett, és hogyan biztosítja vállalatai számára az energiaellátást saját forrásokból.

The post Döbbenet – Most jött a hír Mészáros Lőrincről appeared first on Tudasfaja.com.