Érvénytelen volt a berlini klímavédelmi népszavazás

Bár az igenek győztek, de nem volt meg a szükséges minimum. The post Érvénytelen volt a berlini klímavédelmi népszavazás first appeared on 24.hu.

Érvénytelen volt a berlini klímavédelmi népszavazás

Érvénytelen volt a merészebb klímavédelmi célokat kitűző berlini népszavazás – közölte vasárnap este a tartományi választási bizottság röviddel a szavazatok feldolgozásának lezárulta előtt.

A testület tájékoztatása szerint az igen szavazatok szükséges aránya már nem lesz meg. A voksok 98 százalékos feldolgozottsága mellett az előterjesztés támogatói ugyan többen voltak, mint annak ellenzői, ezzel azonban a népszavazás érvényességének csak az egyik feltétele teljesült. A másik, hogy a népszavazásra jogosult választópolgárok legkevesebb 25 százalékának kell támogatnia az előterjesztést, már nem.

A legfrissebb adatok szerint ugyanis 423 ezren támogatták 405 ezer ellenében a merészebb klímavédelmi célokat. Ugyanakkor az érvényességhez legalább 608 ezer igen szavazat kellett volna.

A Klimaneustart (Klíma újraindítás) nevű környezetvédelmi szövetség által indítványozott referendum célja az lett volna, hogy a német főváros törvénymódosítással vállaljon kötelezettséget arra, hogy az országosan kitűzött 2045 helyett 2030-ig érje el a klímasemlegességet.

Németország korábban arra vállalt kötelezettséget, hogy 2045-re megteremti a klímasemlegességet, ami azt jelenti, hogy az ország üvegházhatásúgáz kibocsátása nem haladja meg azt a mértéket, amelyet a természetes, illetve más szénelnyelők kezelni tudnának. Ehhez az 1990-es szinthez képest 95 százalékkal kell csökkenteni az autók, repülőgépek, fűtési rendszerek, erőművek, illetve ipari termelők károsanyag-kibocsátását, írja az MTI.

The post Érvénytelen volt a berlini klímavédelmi népszavazás first appeared on 24.hu.