Friss Mai Hírek https://kazal.hu Friss: gazdaság, bulvár, sport, belföldi, és külföldi hírek. A legfrissebb mai hírek. Wed, 09 Sep 2020 16:27:08 +0000 hu hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.0.10 Szekszárdi gyerekhalál: több év börtönt is kaphat valamelyik szülő – Origo https://kazal.hu/2020/09/09/szekszardi-gyerekhalal-tobb-ev-bortont-is-kaphat-valamelyik-szulo-origo/ https://kazal.hu/2020/09/09/szekszardi-gyerekhalal-tobb-ev-bortont-is-kaphat-valamelyik-szulo-origo/#respond Wed, 09 Sep 2020 16:27:08 +0000 http://CBMifWh0dHBzOi8vd3d3Lm9yaWdvLmh1L2l0dGhvbi8yMDIwMDkwOS1lZ3ktZXZiZS1pcy1iZWxldGVsaGV0LW1pcmUtYS1zemVrc3phcmRpLXN6dWxvay1mZWxkb2xnb3p6YWstYS1neWVyZWt1ay1lbHZlc3p0ZXNldC5odG1s0gEA Hétfőn egy 21 hónapos kislány kizuhant egy harmadik emeleti panellakás erkélyéről Szekszárdon. A baleset után a gyereket még mentőhelikopterrel bevitték a pécsi kórházba, de az életét már nem tudták megmenteni. A rendőrség egyelőre ismeretlen tettes ellen indított eljárást kiskorú veszélyeztetése miatt, amiért Borbély Zoltán ügyvéd szerint súlyos büntetést is kaphat a felelős.  Ahogy azt az […]

The post Szekszárdi gyerekhalál: több év börtönt is kaphat valamelyik szülő – Origo appeared first on Friss Mai Hírek.

]]>

Hétfőn egy 21 hónapos kislány kizuhant egy harmadik emeleti panellakás erkélyéről Szekszárdon. A baleset után a gyereket még mentőhelikopterrel bevitték a pécsi kórházba, de az életét már nem tudták megmenteni. A rendőrség egyelőre ismeretlen tettes ellen indított eljárást kiskorú veszélyeztetése miatt, amiért Borbély Zoltán ügyvéd szerint súlyos büntetést is kaphat a felelős. 

Ahogy azt az Origo elsőként megírta, a kislány édesanyja nyitva hagyta az erkélyajtót, így juthatott ki. Az erkély rácsából hiányzott egy rész, ott eshetett ki. A baleset után a gyerek apja egyből átrohant vele a szemközti mentőállomásra.

Fotó: Polyák Attila – Origo

Információink szerint a Tartsay Vilmos lakótelepen, ahol a tragédia történt, a lakáshoz tartozó erkély minden esetben a tulajdonosoké, megvételkor bele van számítva az alapterületbe,  így jogilag a családot terheli a felelősség, hogy az erkély rácsából hiányzott egy darab.

Még nem hallgattak ki senkit

Az esettel kapcsolatban megkerestük a rendőrséget, akik elmondták, hogy 

ismeretlen tettes ellen indítottak eljárást kiskorú veszélyeztetése miatt. 

Azt is megtudtuk, hogy egyelőre nem hallgattak ki senkit, többet viszont a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árulhattak el.

Borbély Zoltán ügyvéd az Origónak elmondta, hogy a kiskorú veszélyeztetése csak olyan személy ellen lehetséges, akinek nevelésére, felügyeletére van bízva a gyerek. Lehet a szülő, a gyám, de akár az is, aki egy háztartásban él a gyerekkel.  Többnyire tartós felügyeletet jelent, de lehet akár egyszeri alkalom is.

Fotó: Polyák Attila – Origo

Abban az esetben, ha a felügyelő személy megszegi a kötelezettségeit, és ezzel a gyerek testi, értelmi, erkölcsi vagy érzelmi fejlődését veszélyezteti, az 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett.  A nevelési kötelezettséget meg lehet szegni akár aktív magatartással vagy mulasztással is.

„Mindig óriási dilemma, hogy terheli-e, jelen esetben a szülőt gondatlanság a tragédiában. Van-e bármilyen olyan kötelességszegés, ami esetlegesen felróható a felügyeletet ellátó szülőnek. Az ilyen eset véleményem szerint elsődlegesen nem büntetőjogi kérdés, mert nagyobb büntetés egy szülőnek, mint hogy elveszíti a gyermekét, nincs, és nem is lehet” – mondja Borbély Zoltán. Hozzátette, hogyha haláleset történik, akkor az súlyosabb a veszélyeztetésnél, mivel a halál ténye az már nem veszély, hanem büntetőjogi értelemben eredmény. 

Miközben ezeket mondom, emberileg borzalmasan sajnálom a szülőt, aki ezzel a balesettel már egy életre szóló büntetést kell hogy hordozzon  – tette hozzá.

Fotó: Polyák Attila – Origo

A végcél: tovább élni

Révész Renáta Liliána pszichológus és gyásztanácsadó szerint a gyászfolyamat nagyon hasonló az elején minden veszteségnél, bárkit is veszítünk el. Nyilván nagy sokkal indul, az pedig hogy a gyerekünket veszítjük el, csak nehezíti a folyamatot, mert a szülő komoly felelősséget érez a gyereke iránt. Minden gyásznál nagy a bűntudat, de ebben az esetben még nagyobb. Ha pedig baleset történik, az egy komplikált gyászhelyzet. Betegségnél, vagy időskornál kicsit könnyebb elfogadni a halált, de amikor baleset történik, akkor végképp úgy érezzük, hogy ezt meg kellett volna akadályozni. Szinte el sem hisszük, hogy megtörtént. 

Ez egy hónapokra szóló feladat, és a gyerek elvesztése utáni gyász még akár több is lehet, mint egy év  – mondja az Origónak a pszichológus.

A baleseti gyász egy trauma, hogy ez egyáltalán megtörtént, és hogyan történt. Először a trauma feldolgozásának időszaka van, ami nagyon nehéz folyamat, mert nagy stresszel jár. A szülők emiatt nagyon felfokozott állapotban vannak, ezért nem tudnak aludni, nincs étvágyuk. Igazából egész életük a stresszben és ebben a traumában zajlik hetekig. 

“A krízis, a gyászfeldolgozás maga ezzel párhuzamosan, de inkább csak ezután tud elindulni. Hogy helyre rakjak valamit ebből, mi az, amit tovább tudok vinni a vele töltött időből” – magyarázza a gyásztanácsadó. Hozzátette, hogy 

nehezíti az a gondolat is, hogy elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egy gyerek meghalhat. 

A gyászfolyamatnak egy nagyon fontos fordulópontja, hogy el tudjuk fogadni, hogy ez megtörténhet. Aki vallásos, annak ilyen esetben sokszor a hite is megrendül, ami egy újabb veszteség. Nem tud segíteni az elv az elfogadásban. 

Révész Renáta Liliána elmondása szerint a végső cél az, hogy az ember a történtek ellenére, egy idő után képes legyen tovább élni.

A kislányt a baleset után mentőhelikopterrel a pécsi kórházba vitték, de olyan súlyosak voltak a sérülései, hogy az életét már nem tudták megmenteni.

Forrás: Klikk

The post Szekszárdi gyerekhalál: több év börtönt is kaphat valamelyik szülő – Origo appeared first on Friss Mai Hírek.

]]>
https://kazal.hu/2020/09/09/szekszardi-gyerekhalal-tobb-ev-bortont-is-kaphat-valamelyik-szulo-origo/feed/ 0
„Száz évet fogsz ülni” – mondta támadójának a haldokló ózdi nő – 24.hu https://kazal.hu/2020/09/09/szaz-evet-fogsz-ulni-mondta-tamadojanak-a-haldoklo-ozdi-no-24-hu/ https://kazal.hu/2020/09/09/szaz-evet-fogsz-ulni-mondta-tamadojanak-a-haldoklo-ozdi-no-24-hu/#respond Wed, 09 Sep 2020 16:26:42 +0000 http://CAIiEFKgsuqn9nHbhP-4CYpZHd0qGAgEKg8IACoHCAow14ahCTC4lnEw8IaQAw Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és rablás miatt emelt vádat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség azzal a 39 éves H. Péterrel szemben, aki tavaly novemberben halálra vert egy 65 éves nőt Ózdon. Barkó Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt közölte, hogy az ügyészség életfogytig tartó fegyházbüntetést kért a letartóztatásban lévő férfira azzal, […]

The post „Száz évet fogsz ülni” – mondta támadójának a haldokló ózdi nő – 24.hu appeared first on Friss Mai Hírek.

]]>

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és rablás miatt emelt vádat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség azzal a 39 éves H. Péterrel szemben, aki tavaly novemberben halálra vert egy 65 éves nőt Ózdon. Barkó Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt közölte, hogy az ügyészség életfogytig tartó fegyházbüntetést kért a letartóztatásban lévő férfira azzal, hogy legkorábban 25 év múlva bocsáthassák szabadon feltételesen.

Az áldozat egy egyedül élő ózdi asszony volt, aki szerelmi viszonyt folytatott egy élettársi kapcsolatban lévő férfival. Tavaly november közepén ez a férfi a nőnél tartózkodott, élettársa viszont megsejtette a kapcsolatukat, ezért azt tervezte, hogy leleplezi őket és elindult hozzájuk. Útközben a piac közelében találkozott a hajléktalan tettessel, akit korábbról nem ismert, de rövid beszélgetés után megkérte, hogy kísérje el. Ketten érkeztek az asszony lakására, ahol a megcsalt asszony megtalálta élettársát, és vitatkozni kezdett a riválisával.

Ezt követően az asszony a hajléktalan férfival együtt elhagyta a lakást, míg élettársa a szeretőjénél maradt. A hajléktalan férfi haza kísérte az asszonyt és nála is éjszakázott, csak másnap reggel ment el, amikor élettársa visszajött a szerelmétől.

A férfi ezután visszament a nő lakására azzal a valótlan ürüggyel, hogy barátja az előzőleg ott éjszakázó férfinak, és ő küldte át őt az ott felejtett telefonjáért. Ezért felszólította az asszonyt, hogy adja át a telefont, aki ezt nem tette meg. A férfi ekkor pofon ütötte, és elvette tőle a saját mobiltelefonját, amiben benne volt a másik férfi SIM-kártyája. Elment a lakásból, és a telefont pedig eladta ötezer forintért.

A hajléktalan férfi elitta a pénzt, majd másnap ismét felkereste az asszonyt, aki azonnal kérdőre vonta a telefon elvétele miatt. A férfi ekkor huzamos időn keresztül ököllel ütötte, majd megrugdosta. Amikor a már magatehetetlen, erősen vérző sértettet hátrahagyva távozni készült a lakásból, az asszony utána szólt, „száz évet fogsz ülni!”. A rendőrség pár nappal később egy budapesti melegedőben fogta el a férfit.

A szóvivő elmondta még, hogy a különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolt férfi beismerte a bűnösségét a kihallgatása során. A főügyészség álláspontja szerint az átlagosnál nagyobb mérvű testi és lelki szenvedések között halt meg a nő. Az ügyészség életfogytig tartó fegyházat kért az elkövetőre azzal, hogy legkorábban 25, legfeljebb 40 év múlva bocsáthassák szabadon leghamarabb feltételesen.

Forrás: Klikk

The post „Száz évet fogsz ülni” – mondta támadójának a haldokló ózdi nő – 24.hu appeared first on Friss Mai Hírek.

]]>
https://kazal.hu/2020/09/09/szaz-evet-fogsz-ulni-mondta-tamadojanak-a-haldoklo-ozdi-no-24-hu/feed/ 0
A cölibátus feloldását kéri Ferenc pápától egy magyar pap – hvg.hu https://kazal.hu/2020/09/09/a-colibatus-feloldasat-keri-ferenc-papatol-egy-magyar-pap-hvg-hu/ https://kazal.hu/2020/09/09/a-colibatus-feloldasat-keri-ferenc-papatol-egy-magyar-pap-hvg-hu/#respond Wed, 09 Sep 2020 16:26:22 +0000 http://52782029177100 Cseh Péter korábban a szószékről is akarta támogatni a betelepítési kvótát. A pécsi egyházmegye 18 falujának lelkipásztori szolgálatát ellátó Cseh Péter magának Ferenc pápának írt levelet blogján, amelyben azt kérte, oldja fel a cölibátust, mert szerinte nem helyes, ha a papok a plébánián magányosan élnek – szúrta ki az Azonnali. Cseh gondolatát a koronavírus erősítette […]

The post A cölibátus feloldását kéri Ferenc pápától egy magyar pap – hvg.hu appeared first on Friss Mai Hírek.

]]>

Cseh Péter korábban a szószékről is akarta támogatni a betelepítési kvótát.

A pécsi egyházmegye 18 falujának lelkipásztori szolgálatát ellátó Cseh Péter magának Ferenc pápának írt levelet blogján, amelyben azt kérte, oldja fel a cölibátust, mert szerinte nem helyes, ha a papok a plébánián magányosan élnek – szúrta ki az Azonnali.

Cseh gondolatát a koronavírus erősítette meg, mivel akkor még a templomok is zárva voltak: “A papi egyedüllét a plébánián egy defektus, ami ezer defektust szül. Például ágyasságot, szenvedélybetegséget, úrhatnám pasztorációs stílust, strukturális önzést, egyszóval egocentrizmust” – írja az atya, aki állítása szerint több hónapig élt elvonulva a korlátozások miatt.

Cseh a papi életformát egyre betegessé válóként értékelte, a cölibátust pedig annak egyik okaként, ami miatt egyre kevesebb fiatal választja ezt a hivatást, ráadásul ő sem ajánlaná senkinek jó szívvel.

Cseh Péter már szinte hagyományosan szabadszájú pap, 2016 júliusában például azért indult ellene vizsgálat, mert az akkor még rejtélyes miniszterelnöki tanácsadó, Habony Árpád kiléte felől érdeklődött, illetve a szószékről is szerette volna támogatni a betelepítési kvótát. Ez utóbbit nem tehette meg, mert felfüggesztették, 2017-ben viszont arra jutott a vizsgálat, nincs olyan szempont, ami akadályozná Cseh Péter papi szolgálatát, így 2017 márciusa óta újra elláthatja plébánosi feladatait.

Forrás: Klikk

The post A cölibátus feloldását kéri Ferenc pápától egy magyar pap – hvg.hu appeared first on Friss Mai Hírek.

]]>
https://kazal.hu/2020/09/09/a-colibatus-feloldasat-keri-ferenc-papatol-egy-magyar-pap-hvg-hu/feed/ 0
Nagy szenzáció a fegyvergyárak Magyarországra települése – Origo https://kazal.hu/2020/09/09/nagy-szenzacio-a-fegyvergyarak-magyarorszagra-telepulese-origo/ https://kazal.hu/2020/09/09/nagy-szenzacio-a-fegyvergyarak-magyarorszagra-telepulese-origo/#respond Wed, 09 Sep 2020 16:25:39 +0000 http://CBMiSGh0dHBzOi8vd3d3Lm9yaWdvLmh1L2l0dGhvbi8yMDIwMDkwOS1tYXJvdGgtZ2FzcGFyLWhhZGVyb2Zlamxlc3p0ZXMuaHRtbNIBAA A NATO által elvárt képességeket nemcsak fegyverzet vásárlása útján tudjuk teljesíteni, hanem jól végiggondolt hadiipari befektetések révén is – minderről Maróth Gáspár védelmi beszerzésekért felelős kormánybiztos beszélt a PestiSrácok.hu-nak. Azt is elmondta, a fegyvergyárak Magyarországra települése nagy szenzációnak számít a szakmában, mint ahogyan az is érzékelhető, a haderőfejlesztési programunk végrehajtása olyan elismerést hozott az elmúlt évek […]

The post Nagy szenzáció a fegyvergyárak Magyarországra települése – Origo appeared first on Friss Mai Hírek.

]]>

A NATO által elvárt képességeket nemcsak fegyverzet vásárlása útján tudjuk teljesíteni, hanem jól végiggondolt hadiipari befektetések révén is – minderről Maróth Gáspár védelmi beszerzésekért felelős kormánybiztos beszélt a PestiSrácok.hu-nak. Azt is elmondta, a fegyvergyárak Magyarországra települése nagy szenzációnak számít a szakmában, mint ahogyan az is érzékelhető, a haderőfejlesztési programunk végrehajtása olyan elismerést hozott az elmúlt évek során, ami sok más ország számára is bevallottan követendő példát jelent. Hozzátette: amit a Gyurcsány-kormány az ország védelmi képességeinek tekintetében maga mögött hagyott, az sokkoló volt.

Maróth Gáspár kijelentette, hogy amit a Gyurcsány-kormány az ország védelmi képességeinek tekintetében maga mögött hagyott, az sokkoló volt.  Ez nagymértékben kijelölte stratégiai lépéseink sorozatát. A haderőfejlesztés, bármilyen furcsán is hangzik, az ország gazdasági stabilitásának helyreállításával indult. A valódi haditechnikai fejlesztésekre csak ezt követően, a második fázisban kerülhetett sor. 

A NATO által előírt haderőfejlesztés extrém terheket ró egy olyan országra, mint Magyarország. Azonban a szervezet által elvárt képességeket nemcsak fegyverzet vásárlása útján tudjuk teljesíteni, hanem jól végiggondolt hadiipari befektetések révén is. Ez sokkal költséghatékonyabb és egy, a magyar gazdaságot élénkítő módja a védelmi szektor fejlesztésének. Ezért vettük meg az osztrák gyárat, illetve hajtunk végre további beruházásokat is – mondta Maróth Gáspár. 

A Nemzeti Védelmi Ipari és Védelmi Célú Fejlesztésekért, valamint a Haderő-modernizáció Koordinálásáért Felelős Kormánybiztos Titkársága által közreadott képen a Magyar Honvédség első Leopard 2A4 harckocsija összeszerelés közben a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) müncheni üzemébenForrás: MTI/Kmw

A háború kétoldalú dolog. Magyarország kormánya biztosan nem folytat agresszív politikát, de ebben a régióban ez sajnos nem mondható el mindenkiről.  Egyébként ezekre a valós veszélyekre hívják fel a NATO és más elemző szervezetek is hangsúlyosan a figyelmünket. A haderőfejlesztéssel arra is fel kell készülnünk, hogy semmilyen történelmi fordulat se érjen váratlanul minket a jövőben – tette hozzá. 

Maróth Gáspár szerint a haderőfejlesztésben hozott döntések messze túlmutatnak az országhatáron, és fontos piaci értéket képviselnek ipari partnereink számára. Ma több, nálunk fajsúlyosabb ország is figyeli a mi haderőfejlesztési programunkat. Sok elismerést kapok külföldi kollégáimtól, a különböző országok fegyverzeti igazgatóitól. Elmondják, hogy évek óta gondolkodnak azokról a megoldásokról, melyeket mi az elsők között valósítunk meg. Nagyon nagy, koordinált csapatmunka folyik a honvédség, a honvédelmi minisztérium, az ITM és a kormánybiztosi titkárság munkatársai között – mondta a kormánybiztos. 

Forrás: Klikk

The post Nagy szenzáció a fegyvergyárak Magyarországra települése – Origo appeared first on Friss Mai Hírek.

]]>
https://kazal.hu/2020/09/09/nagy-szenzacio-a-fegyvergyarak-magyarorszagra-telepulese-origo/feed/ 0
Európa-bajnok a magyar infláció, de hol áll meg a drágulás? – hvg.hu https://kazal.hu/2020/09/09/europa-bajnok-a-magyar-inflacio-de-hol-all-meg-a-dragulas-hvg-hu/ https://kazal.hu/2020/09/09/europa-bajnok-a-magyar-inflacio-de-hol-all-meg-a-dragulas-hvg-hu/#respond Wed, 09 Sep 2020 16:24:48 +0000 http://CBMiRmh0dHBzOi8vaHZnLmh1L2dhemRhc2FnLzIwMjAwOTA5X0FfbWFneWFyX2FyYWtfZW1lbGtlZGVzZV9FdXJvcGFiYWpub2vSAQA Hatszáz forintos alma, kétezer forintos hús – az élelmiszerárak növekedése jelentős drágulást idézett elő az elmúlt hónapokban. Nem volt ez másképp augusztusban sem: A Központi Statisztikai Hivatal reggel arról számolt be, hogy augusztusban átlagosan 3,9 százalékos volt a drágulás éves szintje. Ez március óta a legmagasabb adat, bár csak kevéssel haladja meg a júliusit, ami szintén […]

The post Európa-bajnok a magyar infláció, de hol áll meg a drágulás? – hvg.hu appeared first on Friss Mai Hírek.

]]>
Hatszáz forintos alma, kétezer forintos hús – az élelmiszerárak növekedése jelentős drágulást idézett elő az elmúlt hónapokban. Nem volt ez másképp augusztusban sem: A Központi Statisztikai Hivatal reggel arról számolt be, hogy augusztusban átlagosan 3,9 százalékos volt a drágulás éves szintje. Ez március óta a legmagasabb adat, bár csak kevéssel haladja meg a júliusit, ami szintén kiemelkedően magas volt.

Az infláció annak ellenére szállt el, hogy a benzinár hónapok óta lehúzza az átlagot, ezúttal 4,7 százalékkal csökkent az üzemanyagok ára. A KSH adatai is megerősítik azt, hogy az inflációt egyértelműen az élelmiszerek drágulása húzta föl, ezek ára 7,9 százalékkal nőtt. Ezen belül

  • a párizsi és a kolbász 18,1,
  • az idényáras élelmiszerek (ebbe a kategóriába a burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs tartozik) 17,1,
  • a cukor 13,4,
  • a szalámi, szárazkolbász és sonka 11,4,
  • a tojás 10,2,
  • a tej 8,9 százalékkal lett drágább.
©

Legalábbis éves alapon, a megelőző hónaphoz, júliushoz képest az árak alig változtak. Sőt, az élelmiszerek ára 0,3 százalékkal kisebb lett, meghatározóan a zöldségek-gyümölcsök 4,4 százalékos árcsökkenésének következményeként.

Magyarország az élen

Ugyan az uniós statisztikai hivatalhoz, az Eurostathoz még nem érkezett be az összes tagállamtól az augusztusi inflációs adat, a már rendelkezésre álló számok és a júliusi eredmények alapján biztosra vehető, hogy a magyar infláció minimum dobogós helyet ér, de jó eséllyel első helyet. Ahogy júliusban:

Öröm az ürömben, hogy az infláció nemcsak Magyarországon szállt el, hanem a többi visegrádi országban, Csehországban és Lengyelországban is (az eurót használó Szlovákia más lapra tartozik). Eközben Nyugat- és Észak-Európában sokkal visszafogottabb az infláció, sőt ami azt illeti augusztusban az euróövezet átlagában 0,2 százalékos defláció volt, vagyis csökkentek az árak. Az energiaárak az eurózónában is jóval alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban, azonban Kelet-Európával szemben az élelmiszerek ott alig drágultak, így nem húzták föl az inflációs mutatót.

Az élelmiszerárak persze nemcsak Magyarországon emelkedtek jelentősen, hanem szinte az összes régiós országban. Igaz, legjobban azért mégiscsak Magyarországon, legalábbis április óta a magyar élelmiszerár-emelkedés az élmezőnyből egyértelműen az első helyre tört előre:

Sőt nemcsak az élelmiszerárak általában, hanem egyes, alapvető élelmiszerek ára is Magyarországon nőtt a legnagyobbat, vagy az egyik legnagyobbat egy év alatt:

Ráadásul úgy, hogy ez a folyamat évek óta tart Magyarországon. Egyes áruké jobban, másoké kevésbé nő ugyan, de időről időre valami kiugró drágulást mutat. A burgonya például idén augusztusban olcsóbb volt, mint tavaly, de a tendencia alapján évek óta egyre csak drágul. Az alábbi grafikonon néhány alapélelmiszer átlagárának változását ábrázoltuk:

Az időjárás és a forintárfolyam a ludas

Nagy István agrárminiszter épp az augusztusi inflációs adat közlése előtt adott választ Vadai Ágnes képviselő arra vonatkozó kérdésére, hogy miért drágulnak egyre az élelmiszerek. A miniszter szerint az időjárás (főleg a tavaszi aszály és fagy) miatti gyenge kínálat mellett – az exporttermékek esetében – a forintárfolyam esése is kihat az árakra.

Adódik a kérdés: a hazai termékek kormányzat által is propagált fogyasztása hogyan hatna az árakra? A miniszter nem említette, de a mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak ebben az esetben is van importigénye. Például növényvédőszereket kell importálni, tápanyagokat, eszközöket, a feldolgozáshoz többek közt csomagolóanyagokat – a sor hosszan folytatható. Ha a forint árfolyama gyenge, akkor minden importált szerért, anyagért, eszközért többet kell fizetni forintban. Egy előrecsomagolt, feldolgozott élelmiszer esetében ez akár az alapanyagár felét is kiteheti.

Az infláció kordában (egész pontosan a 3 százalékos célon, vagy legalábbis a 2-4 százalékos sávban) tartásáért felelős jegybank a feldolgozott élelmiszerek árának emelkedésén kívül azt emelte ki az augusztusi adathoz fűzött kommentárjában, hogy az inflációt adóemelések dobták meg. A dohánytermékek esetében folytatódott a júliusi jövedékiadó-emelés begyűrűzése, így az adóhatás önmagában 0,5 százalékponttal növelte meg a maginflációt.

Nagy István agrárminiszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő vásárol a hazai előállítású termékek népszerűsítését célzó Válaszd a hazait! kampányról tartott sajtótájékoztató helyszínén
©

Értékelésében a jegybank még a járvány, illetve a gazdaság járvány miatti részleges leállításával és újraindításával magyarázta a kiugró inflációt. A korlátozások fokozatos feloldása következtében néhány részpiacon megugrott a kereslet (ami felfelé hajtja az árakat), illetve egyes termékek esetén a termelési láncok fokozatos helyreállása miatt átmenetileg korlátozott elérhetőség volt jellemző (vagyis hiány volt, ami megint csak felfelé hajtja az árakat).

Lassul a drágulás?

Az éves infláció ugyan továbbra is magas, de a havi áremelkedés elhanyagolható volt. Az infláció jelentős lassulása mögött azonban egyértelműen az átmeneti és egyszeri volatilis inflációs tényezők (nem maginflációs tételek) alakulása húzódik meg – írta elemzésében Virovácz Péter, az ING vezető közgazdásza. Így a változékony idényáras élelmiszerek, energia- és hatósági árak nélkül számolt maginflációs mutató 0,2 százalékponttal emelkedett, elérve a 4,7 százalékot. Ez messze felülmúlja az MNB inflációs célsávját. Ugyanakkor várhatóan az adószűrt maginfláció, ami jelenleg az MNB számára a legfontosabb mutató, a maginflációnál kisebb mértékben emelkedhetett, de továbbra is 4 százalék feletti értéket mutathat.

Mind a fő inflációs mutató, mind a maginfláció a tető közelébe érhetett. Szeptemberben még hasonló eredmények jöhetnek, de az év utolsó hónapjaiban lassulás várható. Decemberben 3,5 százalékos lehet a sima infláció – véli Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője. Németh Dávid szerint a mostani kilátások alapján az idén az éves átlagos infláció 3,6 százalékos, jövőre pedig 3,5 százalékos lehet.

©

A nyugdíjasokat kompenzálni kell

Az teljesen biztos, hogy az infláció 2020-ban magasabb lesz annál a 2,8 százaléknál, amivel a kormány a költségvetést tervezte – és amekkora (inflációkövető) nyugdíjemelést a nyugdíjasok kaptak. Így a nyugdíjasokat novemberben év elejéig visszamenően kompenzáció, a maradék két hónapra pedig emelés fogja megilletni.

A nyugdíjtörvény szerint ha a január–augusztus között mért tényadatokra alapozott várható nyugdíjas infláció (a nyugdíjas fogyasztói kosár szerint mért áremelkedés) éves mértéke magasabb lenne, mint az általános fogyasztóiár-növekedés mértéke, akkor a kompenzációt a magasabb mértékű nyugdíjas infláció szerint kell végrehajtani – emlékeztet a Nyugdíjguru.hu. Márpedig ez a helyzet, augusztusban a nyugdíjas infláció 4,3 százalék volt, az egész évet tekintve 3,6-4,7 százalék között mozgott.

Ha 1,5 százalékos visszamenőleges nyugdíjemeléssel kalkulálunk (a megvalósult 2,8 százalékos emelés és az augusztusi 4,3 százalékos nyugdíjas infláció különbsége), akkor a jelenleg 142 ezer forintos átlagnyugdíjra vetítve a pótlólagos nyugdíjemelés mértéke havi 2130 forint. Így novemberben az átlagnyugdíjban részesülő megkapja a január–október hónapokra eső pótlólagos nyugdíjemelést egy összegben, ami 21 300 forint, miközben a novemberi nyugdíja összege a 142 ezer forintról 144 130 forintra emelkedik.

Forrás: Klikk

The post Európa-bajnok a magyar infláció, de hol áll meg a drágulás? – hvg.hu appeared first on Friss Mai Hírek.

]]>
https://kazal.hu/2020/09/09/europa-bajnok-a-magyar-inflacio-de-hol-all-meg-a-dragulas-hvg-hu/feed/ 0
Nyílt levélben tiltakoznak az ELTE diákjai a saját egyetemük hallgatói önkormányzatának SZFE-s közleménye miatt – 444.hu https://kazal.hu/2020/09/09/nyilt-levelben-tiltakoznak-az-elte-diakjai-a-sajat-egyetemuk-hallgatoi-onkormanyzatanak-szfe-s-kozlemenye-miatt-444-hu/ https://kazal.hu/2020/09/09/nyilt-levelben-tiltakoznak-az-elte-diakjai-a-sajat-egyetemuk-hallgatoi-onkormanyzatanak-szfe-s-kozlemenye-miatt-444-hu/#respond Wed, 09 Sep 2020 16:21:46 +0000 http://52782032375811 Új idők új Szerdája Uj Pétertől. Érdekel Tiltakozó levelet tettek közzé az ELTE hallgatói, mivel elfogadhatatlannak és károsnak tartják azt a nyilatkozatot, melyet saját egyetemük hallgatói önkormányzata adott ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem helyzetével kapcsolatban. A levelet szerda délelőttig több mint száz diák írta alá.  Az ELTE Hallgatói Önkormányzatának elnöksége szeptember 4-én adott ki egy […]

The post Nyílt levélben tiltakoznak az ELTE diákjai a saját egyetemük hallgatói önkormányzatának SZFE-s közleménye miatt – 444.hu appeared first on Friss Mai Hírek.

]]>

Új idők új Szerdája Uj Pétertől.

Érdekel

Tiltakozó levelet tettek közzé az ELTE hallgatói, mivel elfogadhatatlannak és károsnak tartják azt a nyilatkozatot, melyet saját egyetemük hallgatói önkormányzata adott ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem helyzetével kapcsolatban. A levelet szerda délelőttig több mint száz diák írta alá. 

Az ELTE Hallgatói Önkormányzatának elnöksége szeptember 4-én adott ki egy közleményt arról, hogy mit gondolnak az SZFE-n zajló eseményekről. Ez nem volt egy magától értetődő lépés, hiszen az ELTE hallgatói önkormányzatának elvben nem sok köze van ahhoz, hogy mi történik egy másik egyetemen, de mégis úgy érezték, hogy meg kell szólalniuk az ügyben. 

Ekkor már egymást érték a különféle szolidaritási nyilatkozatok, melyeket az SZFE-t elfoglaló hallgatók melletti kiállásként adtak ki a magyar kultúra és oktatás szereplői, de az ELTE HÖK egy másik utat választott:

„Szolidaritásunkat és együttérzésünket fejezzük ki az SZFE hallgatóival, különösképpen az elsőévesekkel, akik hétfőn kezdik meg tanulmányaikat, ám most kétségek között, bizonytalanul várják kezdést. Méltatlan helyzetbe hozták azokat a fiatalokat, akiknek az egyre romló járványhelyzet közepén kellett helyt állniuk, érettségi vizsgát tenniük és felvételizniük az egyetemre. A felnőtté válás kapujában, tele várakozással, úton egy új, jobb élet felé ezek a srácok sokkal többet érdemelnek” – indul a közlemény, melyben az ELTE HÖK elnöksége is bevallotta, értetlenül állnak a fenntartó által tanúsított hozzáállás előtt, és a többi, „modellváltáson” átesett egyetemen az intézményi vezetés és a hallgatók bevonásával sikerült kompromisszumos megoldásra jutni. 

Az ELTE hallgatói önkormányzatának vezetői is úgy látják, hogy ez hiányzott az SZFE esetében, és ez volt „a gyújtópontja annak a folyamatnak, ami odáig vezetett, hogy ma az SZFE hallgatóinak megpróbáltatásaira figyel a magyar és nemzetközi sajtó. Ezt el lehetett volna kerülni”. 

Majd azzal folytatják, hogy eddigi munkájuk során az a tapasztalatuk, hogy „valós eredményeket a kitartó, kompromisszumkész és őszinte kommunikáció hozhat. Határozott véleményünk továbbá, hogy ez csakis egy csatatéren lehetséges: a tárgyalóasztal mellett. Tisztelettel megkérjük az SZFE hallgatói önkormányzatát és hallgatóit, hogy a szerencsétlen kommunikáció ellenére fogadják el a Magyar Rektori Konferencia és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának meghívását a tárgyalóasztal mellé. Kérünk minden további szereplőt, hogy legyen nyitott a hallgatók kéréseire, és dolgozzanak azon, hogy konszenzusos megoldás szülessen az ellentétek feloldására”. 

Az ELTE HÖK a közlemény végén még kiemeli, hogy egyetemükön is támogatnak „minden olyan véleménynyilvánítási formát, amely békés keretek között zajlik, megőrzi a résztvevők méltóságát, nem pártpolitikai motivációval történik és nem akadályozza az ELTE oktatási és kutatási munkáját”.

A HÖK közleményére válaszul született meg hétfőn az ELTE hallgatóinak nyílt levele. Mint írják, a HÖK közleménye több esetben is valótlanságot állít, és számukra érthetetlen okokból tárgyalást sürget egy olyan partnerrel, amelyet az SZFE HÖK illegitimnek tekint. 

Épp ezért szerintük az ELTE HÖK nyilatkozata elfogadhatatlan és káros, és annak helyreigazítását követelik: 

„Az ELTE HÖK állításával ellentétben a modellváltó egyetemek többségében nem történt semmiféle érdeminek nevezhető konzultáció a hallgatói közösségekkel, párbeszéd helyett mindössze tájékoztató jellegű frontális kommunikáció tapasztalható. Az sem igaz, hogy a modellváltásokat levezénylő minisztérium akár csak egyszer is figyelembe vette volna az universitas eszméjét. () Ezek a csúsztatások arra engednek következtetni, hogy az ELTE HÖK a hatalom érdekeit védi a hallgatóké helyett. Emellett szól az egyeztetések szorgalmazása is, hiszen mind a kormány, mind az általa kinevezett kuratórium képviselői több ízben bizonyították, hogy nem tárgyalóképesek, ugyanis nem tekintik egyenlő félnek diáktársainkat. Az eddigi találkozókat fémjelző sikertelenség nem ‘szerencsétlen kommunikáció’ következménye, hanem a hallgatóság többszöri, módszeres infantilizálásának és degradálásának, valamint követeléseik teljes semmibevételének folyománya. 

Mindezen felül az említett szervezetek nem tekinthetők az ügy szempontjából releváns, döntéshozói befolyással rendelkező testületeknek. A HÖOK és a MRK csupán szervilis módon fokozzák a zavart, miközben az ügy megoldására a rendszerben betöltött pozíciójuknál fogva alkalmatlanok. 

Ennek következtében jogos és ésszerű megoldásnak gondoljuk, amennyiben az SZFE hallgatói és önkormányzatuk egyáltalán nem, vagy csak általuk szabott feltételekkel hajlandóak tárgyalásba bocsátkozni mindaddig, amíg követeléseik nem teljesülnek. Fontosnak tartjuk kifejezni, hogy diáktársaink számíthatnak teljeskörű támogatásunkra a küzdelemben, ha kell, szembefordulva az EHÖK konszolidációs törekvéseivel, amelyek ellehetetlenítenék a tényleges nyomásgyakorlást. A szolidaritás kötelékeinek kommunikációs összegubancolása helyett az összefogás megerősítését indítványozzuk.”

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak
a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi
jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni
akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság
miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás.
Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont – a ti segítségetekkel –
változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez,
cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Forrás: Klikk

The post Nyílt levélben tiltakoznak az ELTE diákjai a saját egyetemük hallgatói önkormányzatának SZFE-s közleménye miatt – 444.hu appeared first on Friss Mai Hírek.

]]>
https://kazal.hu/2020/09/09/nyilt-levelben-tiltakoznak-az-elte-diakjai-a-sajat-egyetemuk-hallgatoi-onkormanyzatanak-szfe-s-kozlemenye-miatt-444-hu/feed/ 0
Simonka György: Orbán csak annyit kérdezett, hogyan bírom – 24.hu https://kazal.hu/2020/09/09/simonka-gyorgy-orban-csak-annyit-kerdezett-hogyan-birom-24-hu/ https://kazal.hu/2020/09/09/simonka-gyorgy-orban-csak-annyit-kerdezett-hogyan-birom-24-hu/#respond Wed, 09 Sep 2020 16:21:30 +0000 http://52782032493559 Október 13-án kezdődik a Fővárosi Törvényszéken Simonka György büntetőpere. A fideszes országgyűlési képviselőt és társait bűnszövetkezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalással, sikkasztással és okirat-hamisítással vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség. A vádirat szerint a kárérték eléri az 1,4 milliárd forintot. A Pesti Srácok hosszú interjút készített Simonka Györggyel, aki a beszélgetésben egyebek mellett arra is kitért: […]

The post Simonka György: Orbán csak annyit kérdezett, hogyan bírom – 24.hu appeared first on Friss Mai Hírek.

]]>

Október 13-án kezdődik a Fővárosi Törvényszéken Simonka György büntetőpere. A fideszes országgyűlési képviselőt és társait bűnszövetkezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalással, sikkasztással és okirat-hamisítással vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség. A vádirat szerint a kárérték eléri az 1,4 milliárd forintot.

A Pesti Srácok hosszú interjút készített Simonka Györggyel, aki a beszélgetésben egyebek mellett arra is kitért: szerinte törvénytelen volt az ellene folytatott nyomozás, mert miután 2018 őszén felfüggesztették a mentelmi jogát és meggyanúsították, rengeteg beadványt juttatott el az ügyészségre. Simonka ezekkel azt akarta bebizonyítani, hogy hamis dokumentumok és hamis tanúvallomások alapján nyomoztak, az ügyészség azonban nem fogadta el az indítványokat. Hozzátette: a vád tulajdonképpen hamis szakértői véleményekre és két, alkut kötött ember elmondásaira alapul, az egyikük korábban érintett volt a Vizoviczki-, illetve a Buda-Cash-ügyben is, ám végül egyik eljárásban sem került a vádlottak padjára.

A fideszes politikus szerint az ő levadászása volt a cél

és egy pillanatig sem fontolták meg azokat a tényeket, amik mellettem szólnak. Pontosan tudom, hogy nem egy embert szorongattak meg azzal, hogy ha „olyan személyre vall, akit mentelmi joggal védenek”, akkor megúszhatja az eljárást. A törvények megkerülésével próbáltak engem olyan helyzetbe hozni, hogy végül trófeaként akasszák fel a fejemet az irodájuk falára. Mindezt azért, hogy kapjanak még egy csillagot, még magasabb rangba tudjanak kerülni.

Simonka azt állítja, hogy 2017-ben — amikor még védte mentelmi joga — egy bedrótozott, rejtett kamerával felszerelt embert küldtek rá, aki elhívta egy találkozóra és „direkt olyan kérdéseket tett fel, amivel megpróbálta kiprovokálni, hogy valami terhelőt” mondjon magára. A politikus úgy látja, ezzel az akcióval próbáltak olyan szituációt teremteni, hogy őrizetbe vehessék őt, hiszen a tettenérésnél nincs mentelmi jog.

Olyan információm is van, hogy kitették az arcképemet a KNYF falára, majd papírgalacsinnal dobálták és fogadásokat kötöttek, hogy ki fogja az én fejemet eltalálni, ki lesz az az ügyész, aki az én fejemet le fogja vadászni. Ez minden, csak nem elfogulatlan eljárás

— nehezményezte a beszélgetésben Simonka, aki azt is elárulta, hogy a miniszterelnök mit szólt, amikor szóba került köztük a büntetőügy:

Csak annyit kérdezett, hogyan bírom. Ez még februárban volt. Azt mondtam neki, hogy most már egyre jobban. Sőt, az az igazság, hogy erőt ad az, hogy hosszú évek egyoldalú támadásai után végre lehetőséget kapok arra, hogy bebizonyítsam az ártatlanságomat, és megszólalhatok. Persze most is ügyelnem kell arra, hogy még véletlenül se befolyásoljam az eljárást a szavaimmal.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, Simonka György egy nemrég kiszivárgott hangfelvétel szerint azt mondta, hogy a vádiratot olyan ügyészek állították össze, akiket már kirúgtak. Ezt az állítását a beszélgetésben is fenntartotta.

Mivel Simonka György súlyos kijelentésekkel illette az ügyészséget, a PestiSrácok megkereste a hatóságot. Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője a portálnak azt válaszolta:

Tájékoztatom Önöket, hogy a bíróság a megtartott előkészítő ülésen a vádiratot törvényesnek találta. A vádat előkészítő ügyészek közül az ügyészségről „senkit nem rúgtak ki”. Az ügy miatt senkinek nem szűnt meg az állása. A gondosan előkészített, széleskörű bizonyítást tartalmazó 158 oldalas vádiratról a bíróság fog dönteni.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

Forrás: Klikk

The post Simonka György: Orbán csak annyit kérdezett, hogyan bírom – 24.hu appeared first on Friss Mai Hírek.

]]>
https://kazal.hu/2020/09/09/simonka-gyorgy-orban-csak-annyit-kerdezett-hogyan-birom-24-hu/feed/ 0
„Akkor te vagy a kis liberális, ugye?” – Vidnyánszky egyetemén tartott ideológiai nevelést Takaró Mihály – hvg.hu https://kazal.hu/2020/09/09/akkor-te-vagy-a-kis-liberalis-ugye-vidnyanszky-egyetemen-tartott-ideologiai-nevelest-takaro-mihaly-hvg-hu/ https://kazal.hu/2020/09/09/akkor-te-vagy-a-kis-liberalis-ugye-vidnyanszky-egyetemen-tartott-ideologiai-nevelest-takaro-mihaly-hvg-hu/#respond Wed, 09 Sep 2020 16:20:47 +0000 http://52782032241630 A kaposvári színészképzőn kemény ideológiai nevelés zajlott, viszont rendszeresen maradtak el órák. Bergendi Barnabás és Hermányi Mariann volt a vendége a Partizán című műsornak, ők mindketten a Vidnyánszky Attila vezette kaposvári képzésen szereztek színészdiplomát. Bár az SZFE átalakítása kapcsán Vidnyánszky mindig kiemeli, hogy ott ideológiai képzés folyik, ezt bizonyítani nem tudja, és a hallgatók, oktatók […]

The post „Akkor te vagy a kis liberális, ugye?” – Vidnyánszky egyetemén tartott ideológiai nevelést Takaró Mihály – hvg.hu appeared first on Friss Mai Hírek.

]]>

A kaposvári színészképzőn kemény ideológiai nevelés zajlott, viszont rendszeresen maradtak el órák.

Bergendi Barnabás és Hermányi Mariann volt a vendége a Partizán című műsornak, ők mindketten a Vidnyánszky Attila vezette kaposvári képzésen szereztek színészdiplomát. Bár az SZFE átalakítása kapcsán Vidnyánszky mindig kiemeli, hogy ott ideológiai képzés folyik, ezt bizonyítani nem tudja, és a hallgatók, oktatók rendre cáfolják.

A két fiatal színész szerint náluk zajlott ideológiai nevelés – nem az SZFE-n. Az oktatók között volt a Nemzeti alaptanterv okán elhíresült Takaró Mihály is, aki az órákon is zsidó szennylapnak nevezete a Nyugat című folyóiratot, Kertész Imrét pedig nem magyarnak. Bergendi azt hozzátette, hogy Takaró ilyenkor mindig megjegyezte, hogy ez az ő véleménye, nem kell azt mindenkinek elfogadni és vizsgán sem tért ki ezekre.

Hermányi Mariann azt mondta, hogy ezeket leszámítva, magával ragadóan tudott beszélni az irodalomról. Felidézte azt is, hogy egy órán megkérdezte a hallgatóktól, ki milyen vallású. Hermányi pedig nem tartozik egyik valláshoz sem, mire Takaró azt mondta neki: „Akkor te vagy a kis liberális, ugye? Neked ezt most nehéz lesz.”

A másik probléma az volt a Vidnyánszky-egyetemmel, hogy a képzésük végig akadozott, sok órájuk maradt el, túl korán dobták be őket a mélyvízbe, már elsős korukban színpadra kellett lépniük, amikor arra még nem voltak felkészülve. Volt olyan is, hogy az utolsó pillanatban kapták a telefont egy elmaradó órájukról, mert Vidnyánszkynak más dolga volt. Számos olyan kurzus volt, amire úgy kaptak osztályzatokat, hogy nem volt valós képzés.

Bergendi Barnabás szerint lett volna esélye Vidnyánszkynak Kaposváron bizonyítani, és ha ott jó képzést valósított volna meg, ők most azt mondhatnák az SZFE tiltakozó hallgatóinak, hogy nem kell aggódniuk. De nem tudják jó szívvel ezt mondani.

Forrás: Klikk

The post „Akkor te vagy a kis liberális, ugye?” – Vidnyánszky egyetemén tartott ideológiai nevelést Takaró Mihály – hvg.hu appeared first on Friss Mai Hírek.

]]>
https://kazal.hu/2020/09/09/akkor-te-vagy-a-kis-liberalis-ugye-vidnyanszky-egyetemen-tartott-ideologiai-nevelest-takaro-mihaly-hvg-hu/feed/ 0
Rétvári: Azért nem kell konktaktkutatás, mert az úgysem véd meg a vírustól – 444.hu https://kazal.hu/2020/09/09/retvari-azert-nem-kell-konktaktkutatas-mert-az-ugysem-ved-meg-a-virustol-444-hu/ https://kazal.hu/2020/09/09/retvari-azert-nem-kell-konktaktkutatas-mert-az-ugysem-ved-meg-a-virustol-444-hu/#respond Wed, 09 Sep 2020 16:20:27 +0000 http://CAIiEL21Oiqd18XoO9bBiCvQJHsqGAgEKg8IACoHCAowycfTATD69zUwzuecAg Új idők új Szerdája Uj Pétertől. Érdekel Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára egy egyszerű választ adott, amikor Bencsik János országgyűlési képviselő megkérdezte, hogyhogy nincs kontaktkutatás, ha valakiről kiderül, hogy koronavírusos. „A koronavírus-fertőzöttekkel kontaktusba került személyek kontaktjainak felkutatása járványtani és virológiai szempontból sem szükséges” – mondta Rétvári a politikusnak, aki levelét a Magyar […]

The post Rétvári: Azért nem kell konktaktkutatás, mert az úgysem véd meg a vírustól – 444.hu appeared first on Friss Mai Hírek.

]]>

Új idők új Szerdája Uj Pétertől.

Érdekel

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára egy egyszerű választ adott, amikor Bencsik János országgyűlési képviselő megkérdezte, hogyhogy nincs kontaktkutatás, ha valakiről kiderül, hogy koronavírusos.

„A koronavírus-fertőzöttekkel kontaktusba került személyek kontaktjainak felkutatása járványtani és virológiai szempontból sem szükséges” – mondta Rétvári a politikusnak, aki levelét a Magyar Hanghoz juttatta el. 

Rétvári szerint ugyanis „nem az elvégzett tesztek védenek meg bennünket, hanem a higéniás szabályok és a járványügyi intézkedések betartása”. 

Mindez arra volt válasz, hogy hétfőn megjelent egy cikk arról, hogy az azonnali.hu egyik újságírójának a barátja koronavírusos lett, a hatóságoknál pedig önként jelentkezett, hogy segítsen a kontaktjai felkutatásában, csakhogy ők nem akarták felkutatni.

Rétvári erre reagálva azt mondta:

 „a mostani helyzetben tudásuk legjobbját nyújtó egészségügyi dolgozókkal szemben is méltatlanok az újságíró által megfogalmazottak, csak azért, mert nem az általa ideálisnak vélt orvosi vizsgálatok történtek meg”.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak
a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi
jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni
akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság
miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás.
Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont – a ti segítségetekkel –
változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez,
cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Forrás: Klikk

The post Rétvári: Azért nem kell konktaktkutatás, mert az úgysem véd meg a vírustól – 444.hu appeared first on Friss Mai Hírek.

]]>
https://kazal.hu/2020/09/09/retvari-azert-nem-kell-konktaktkutatas-mert-az-ugysem-ved-meg-a-virustol-444-hu/feed/ 0
Szülők kizárva, úszásoktatás felfüggesztve, szalagavatók elhalasztva – szigorít az Emmi az iskolákban – 24.hu https://kazal.hu/2020/09/09/szulok-kizarva-uszasoktatas-felfuggesztve-szalagavatok-elhalasztva-szigorit-az-emmi-az-iskolakban-24-hu/ https://kazal.hu/2020/09/09/szulok-kizarva-uszasoktatas-felfuggesztve-szalagavatok-elhalasztva-szigorit-az-emmi-az-iskolakban-24-hu/#respond Wed, 09 Sep 2020 16:20:13 +0000 http://52782031606994 Néhány ponttal kiegészítette az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt az intézkedési tervet, amelyet a koronavírus-járvány miatt készített augusztus közepén a tanévkezdésre. A hétfőn közzétett, bővített verzió szerint a jövőben szülő és más kísérő nem léphet be az iskolába, csak az intézményvezető előzetes engedélyével, vagy kifejezetten a szülőknek szervezett programon való részvétel miatt, mint például a szülői értekezlet. […]

The post Szülők kizárva, úszásoktatás felfüggesztve, szalagavatók elhalasztva – szigorít az Emmi az iskolákban – 24.hu appeared first on Friss Mai Hírek.

]]>

Néhány ponttal kiegészítette az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt az intézkedési tervet, amelyet a koronavírus-járvány miatt készített augusztus közepén a tanévkezdésre. A hétfőn közzétett, bővített verzió szerint a jövőben

  • szülő és más kísérő nem léphet be az iskolába, csak az intézményvezető előzetes engedélyével, vagy kifejezetten a szülőknek szervezett programon való részvétel miatt, mint például a szülői értekezlet.
  • Az őszi úszásoktatásokat fel kell függeszteni a köznevelési intézményekben, és tavaszra vagy későbbi évfolyamokra kell átütemezni.
  • Az általános és középiskolákban a délutáni (nem tanórai) iskolai sportfoglalkozásokat és sportköröket, valamint az iskolai kórusok és énekkarok próbáit átmenetileg javasolják felfüggeszteni.
  • Az intézkedési terv arra is kitér, hogy az első félévben esedékes, nagy létszámú események (szalagavatók, bálok, kulturális programok) elhalasztását javasolják, de legalábbis megszervezésükkor az iskolák legyenek tekintettel a létszámkorlát és az egészségvédelmi intézkedések betartására, illetve szervezzék azokat szabadtéren.

A Penzcentrum.hu által már ismertetett dokumentumban az Emmi azt is előírta, hogy bármilyen betegség után csak a háziorvos vagy a kezelőorvos igazolásával, esetleg kórházi zárójelentéssel lehet újra visszamenni az intézménybe. Ez a szabály a tanulókra és a tanárokra is vonatkozik. Hatósági házi karantén esetén pedig a járványügyi hatóság által kiadott, a járványügyi megfigyelést feloldó határozatot szükséges bemutatni.

Az iskolai étkezésre vonatkozó szabályokat is bővítették. A minisztérium azt kéri, hogy az iskolák igyekezzenek megszervezni a szakaszos, időben elkülönített osztályonkénti ebédeltetést, vagy lehetőség szerint a térbeni elkülönítést. Ha erre nincsen lehetőség, akkor

engedélyezhető az étkezés a saját osztályteremben.

Az intézkedési tervet kiegészítették azzal is, hogy koronavírus-érintettség esetén az adott intézményben vagy település intézményeiben csak az Oktatási Hivatal rendelhet el rendkívüli szünetet.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete korábban elfogadhatatlannak és elégtelennek tartotta az intézményvezetőknek megküldött járványügyi intézkedési tervet, mivel szerintük „a kormány és az állami fenntartók nem képesek olyan feltételeket biztosítani, amelyek egyszerre biztosítják a köznevelési intézményekbe belépők egészségét és teszik lehetővé az ottani munkavégzést”. Példaként említették, hogy az anyag nem számol a veszélyeztetett korosztállyal, akik a pedagógustársadalom nagy részét teszik ki.

A minisztérium szerint rendben indult a tanév, mivel azonban ez az iskolakezdés nagyon más, mint amit megszoktunk, arra kértük olvasóinkat – diákokat, szülőket, tanárokat –, számoljanak be tapasztalataikról, közel fél év kihagyás után miként sikerült az első nap az iskolában. Sokan bosszankodtak, sokan sírtak, mások szerint viszont minden gond nélkül lement ez a szeptember elseje is. Így élték meg olvasóink az iskolakezdést a koronavírus árnyékában:

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu

Forrás: Klikk

The post Szülők kizárva, úszásoktatás felfüggesztve, szalagavatók elhalasztva – szigorít az Emmi az iskolákban – 24.hu appeared first on Friss Mai Hírek.

]]>
https://kazal.hu/2020/09/09/szulok-kizarva-uszasoktatas-felfuggesztve-szalagavatok-elhalasztva-szigorit-az-emmi-az-iskolakban-24-hu/feed/ 0