Festői képek készültek Salgó felhőkkel körülvett váráról

A több mint négyszáz éve romként álló erőd hajnali képe vászonra kívánkozik. The post Festői képek készültek Salgó felhőkkel körülvett váráról first appeared on 24.hu.

Festői képek készültek Salgó felhőkkel körülvett váráról

A Salgótarján közelében, a Medves-fennsík egy vulkáni kúpján álló Salgó vára a magyar történelem egyik kevésbé ismert helyszíne, hiszen a XIII. században, jó eséllyel Tarjáni Miklós által építtetett erődítményről alig esik szó a történelemkönyvekben.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a múltja ne lenne érdekes: 1460 nyarán Giskra huszitái foglalták el, akiktől szeptemberben egy Hunyadi Mátyás vezette ostromnak köszönhetően került újra magyar kézre. A legenda szerint a harcokban a király arcát nyílvessző sebesítette meg, így a szomszédos Zagyvafő várát mérgében leromboltatta. Néhány héttel később Salgó a Szapolyai családhoz került, akik hetven évre főúri várrá tették azt.

A bővítéseknek köszönhetően teljes méretét ekkor elnyerő erődöt 1554-ben a törökök csellel foglalták el – írja a Várlexikon, ami a teljes történetet felidézi: eszerint Kara Hamza bég ágyúknak látszó fatörzseket húzott fel a szomszédos hegyre, a megrémült védők pedig a következő éjjel kiszöktek a várból.

Salgó 1593-ban, Fülek és Somoskő után került újra magyar kézre, az ezért fizetett ár azonban túl magas volt, hiszen Prépostvári Bálint egri főkapitány a harcokban rommá lőtte az erődítményt, ami le is égett.

Az azóta eltelt több mint négyszáz évben Salgó már csak romként állt – így jutott kézről kézre, és ebben az állapotában látogatta meg 1845-ben Petőfi Sándor (aki verset is írt róla) is.

A vár mai állapotáról az MTI fotósa, Komka Péter július 30-án készített pazar felhős fotókat. Ezek egyikén a távolban lévő házak is jól látszanak:

MTI / Komka Péter

A másik azonban csak a szinte már földöntúli fényekre koncentrál:

MTI / Komka Péter

The post Festői képek készültek Salgó felhőkkel körülvett váráról first appeared on 24.hu.