Figyelmeztet a Nébih a húsleves miatt – Ha neked is van otthon, erről jobb ha tudsz

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmeztetést adott ki a magyarok egyik kedvenc ételére, a tyúkhúslevesre vonatkozóan.   Az ünnepek közeledtével különösen fontos, hogy az étkezések ne csak ízletesek, hanem biztonságosak is legyenek. A Nébih szakértői a közösségi médiában osztottak meg olyan tippeket, amelyekkel elkerülhetőek az ételmérgezéshez vagy fertőzésekhez vezető hibák. A nem megfelelően kezelt nyers […] The post Figyelmeztet a Nébih a húsleves miatt – Ha neked is van otthon, erről jobb ha tudsz appeared first on Tudasfaja.com.

Figyelmeztet a Nébih a húsleves miatt – Ha neked is van otthon, erről jobb ha tudsz

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmeztetést adott ki a magyarok egyik kedvenc ételére, a tyúkhúslevesre vonatkozóan.

 

Az ünnepek közeledtével különösen fontos, hogy az étkezések ne csak ízletesek, hanem biztonságosak is legyenek. A Nébih szakértői a közösségi médiában osztottak meg olyan tippeket, amelyekkel elkerülhetőek az ételmérgezéshez vagy fertőzésekhez vezető hibák.

A nem megfelelően kezelt nyers hús és zöldség könnyen baktériumok melegágyává válhat, amelyek súlyos egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A Nébih oktatási programjának célja, hogy egyszerű, mégis hatékony tanácsokkal lássa el a háztartásokat az élelmiszerbiztonság érdekében.


A tyúkhúsleves biztonságos elkészítésének lépései

    1. Ne mosd meg a nyers csirkehúst!
      A nyers hús mosása több kárt okozhat, mint hasznot, mivel a vízcseppek szétszórhatják a baktériumokat a konyha különböző felületeire. Ez növeli a keresztszennyeződés kockázatát.
    2. Használj külön eszközöket a nyers húshoz és a zöldségekhez!
      A vágódeszka és a kés tisztán tartása elengedhetetlen. A nyers hús után használt eszközöket mindig alaposan mosd el, mielőtt más alapanyaghoz nyúlnál.
    3. Zöldségek mosása folyó víz alatt!
      A leveshez használt zöldségeket gondosan, folyó víz alatt tisztítsd meg, hogy eltávolítsd a rajtuk található szennyeződéseket.
    4. Főzd a levest megfelelő hőmérsékleten!
      Ügyelj arra, hogy a tyúkhúsleves legalább 75°C-on főjön, mert ez az a hőmérséklet, ahol a káros baktériumok elpusztulnak.



  1. Tárold megfelelően a kész levest!
    A kész levest gyorsan hűtsd le, majd hűtőszekrényben tárold. Fogyasztás előtt mindenképpen forrald újra, hogy biztosítsd a biztonságos fogyasztást.




Az élelmiszerbiztonság figyelmen kívül hagyása olyan súlyos betegségeket okozhat, mint a szalmonellafertőzés vagy a lisztéria. Az ünnepi időszakban, amikor gyakran nagyobb mennyiségű ételt készítünk, még fontosabb a megelőzés.

A Nébih szakértői szerint ezek az egyszerű, de hatékony lépések segítenek abban, hogy a családi étkezések biztonságosak és örömteliek legyenek.

Tartsd szem előtt az élelmiszerbiztonsági tanácsokat, hogy az ünnepek valóban gondtalanul teljenek!

The post Figyelmeztet a Nébih a húsleves miatt – Ha neked is van otthon, erről jobb ha tudsz appeared first on Tudasfaja.com.