Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, rossz híreink vannak

A csontrák egy olyan daganat, amely a csontsejtekre és a porcokra terjed. Fontos a betegség tüneteinek időben történő felismerése és a stádium megállapítása annak érdekében, hogy megfelelő kezelésben részesülhessen a páciens.     A csontokban kialakuló daganatok lehetnek jóindulatúak és rosszindulatúak. A leggyakoribb az osteoszarkóma, amely a csontsejteket és a kondroszarkóma, amely a porcszövetet támadja. […] The post Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, rossz híreink vannak appeared first on Tudasfaja.com.

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, rossz híreink vannak

A csontrák egy olyan daganat, amely a csontsejtekre és a porcokra terjed. Fontos a betegség tüneteinek időben történő felismerése és a stádium megállapítása annak érdekében, hogy megfelelő kezelésben részesülhessen a páciens.

 

 

A csontokban kialakuló daganatok lehetnek jóindulatúak és rosszindulatúak. A leggyakoribb az osteoszarkóma, amely a csontsejteket és a kondroszarkóma, amely a porcszövetet támadja. Szintén gyakori az Ewing-szarkóma, amely a gyermekeket és a serdülőket érinti.

Ezenkívül másodlagos csontdaganatok is kialakulhatnak, főként azoknál a személyeknél, akik más rákos betegségben is szenvedtek. Leggyakrabban ide tartozik a vese-, prosztata- és pajzsmirigyrák.

Íme, néhány tünet, amelyek segítenek felismerni a csontrákot:

Fájdalom
Ez a betegség olyan fájdalommal jelentkezik, amely hosszan fennáll, és nem akar szűnni. A fájdalom rosszabbodhat mozgás esetén vagy éjszaka.

Duzzanat

Ha azt veszed észre, hogy a tested egy része be van dagadva, minden egyértelmű előjel nélkül, akkor a daganat valószínűleg terjedésre kész. Lehetséges, hogy nem érzékeled a dudort, de az is lehet, hogy teljesen egyértelműen kitapintható egy kinövés, miközben semmilyen fájdalommal nem jár.

Nehézkes mozgás

Ha a daganat eléri az ízületet, akkor bizonyos mozgások nehézkessé válnak. Ha a láb ízületeit érinti, akkor probléma adódhat a mozgással. Ha a rákos sejtek a gerincre terjednek, akkor hatással lehetnek az idegekre is, ezzel zsibbadást, remegést kiváltva a végtagokból.


Csonttörés

Ha a daganat rosszindulatú, az gyengítheti a csontot és csekélyebb esések következtében is töréseket okozhat. Ezt patológiás törésnek nevezik, ami egy olyan csontot érint, amely már meggyengült tömegében vagy porchiánnyal bír.

Ritkább tünetek

A fent említett tünetek mellett néhány ritka tünet is felmerülhet, amelyek még mindig összefügghetnek a csontrákkal:

  • Hirtelen fogyás
  • Izzadás
  • Remegés
  • Fáradtság
  • Láz

Ha a fenti tünetek bármelyikét észleled, tanácsos a lehető leghamarabb felkeresni egy szakembert.

tudasfaja.com

The post Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, rossz híreink vannak appeared first on Tudasfaja.com.