Hárman súlyosabb, ketten enyhébb büntetést kaptak a Gellért-hegyi tinirablók közül

Jogerős ítélet született az ügyben. The post Hárman súlyosabb, ketten enyhébb büntetést kaptak a Gellért-hegyi tinirablók közül first appeared on 24.hu.

Hárman súlyosabb, ketten enyhébb büntetést kaptak a Gellért-hegyi tinirablók közül

Hárman súlyosabb, ketten pedig enyhébb büntetést kaptak a Gellért-hegyi tinirablók közül fiatalkorúakból álló Gellért-hegyi rablóbanda ügyében a Fővárosi Törvényszék hétfőn – tudatta a bíróság sajtóosztálya közleményben.

Az ítélet szerint a fiatalkorú elkövetők 2019 november-decemberben airsoft fegyverrel, illetve egyszer kést is használva követték el a bűncselekményeket a Gellért-hegyen és Újbudán.

Az elsőfokon eljáró Budai Központi Kerületi Bíróság 2023. májusában mind az öt vádlott bűnösségét kimondta, és 1 év 4 hónap, illetve 2 év 8 hónap közötti, részben felfüggesztett szabadságvesztéseket szabott ki. Ügyészi, védői és vádlotti fellebbezések folytán került az ügy másodfokra.

Hétfőn a törvényszék megváltoztatta az elsőfokú döntést, és jogerős ítéletében 3 fiatalnál súlyosította, 2 elkövetőnél pedig enyhítette a kiszabott büntetéseket. Az elsőrendű vádlottat 3 év 6 hónap, a másodrendűt 3 év 4 hónap, a harmadrendűt 2 év 9 hónap fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta, a negyed- és ötödrendűnél – a kiszabott szabadságvesztés mértékét változatlanul hagyva – a próbaidő tartamát 4, illetve 2 évre enyhítette.

A törvényszék szerint a másodfokon kiszabott büntetés mértéke nemcsak a terheltek számára bír visszatartó erővel, hanem az megfelelően szolgálja az általános megelőzés céljait is.

The post Hárman súlyosabb, ketten enyhébb büntetést kaptak a Gellért-hegyi tinirablók közül first appeared on 24.hu.