Így halt meg az utolsó magyar nádor

Istvánt árulónak bélyegezték, és száműzték az országból. The post Így halt meg az utolsó magyar nádor first appeared on 24.hu.

Így halt meg az utolsó magyar nádor

Habsburg István főherceg, az utolsó ember, aki Magyarország nádori címét viselhette 206 éve, 1817. szeptember 14-én született. A férfi csupán kevesebb mint egy évig viselte a királyhelyettesi tisztséget, amely alatt az 1848-as forradalommal is meg kellett birkóznia – írja a Rubicon.

István Magyarország egyik legnépszerűbb politikusa, a legmagyarabb Habsburgnak is nevezett József nádor fiaként jött a világra. Gyermekként kiváló nevelésben részesült, öt nyelven is megtanult, és maga is ismertté vált, miután oroszlánrészt vállalt az 1838-as pesti árvíz mentési munkálataiban és az otthon nélkül maradt polgárok segélyezésében.

Édesapja 1847-es halála után Magyarország helytartója, majd nádora lett. A tisztség betöltése alatt többször is nehéz helyzetbe került, mivel Bécsben a magyarokat, Budán pedig a császári udvart képviselte. Tevékenysége ellentmondásos volt: Kossuth március 3-i felszólalása után még a liberális ellenzék sikerét akadályozta, két héttel később azonban már Batthyány Lajos miniszterelnöki kinevezése érdekében használta fel befolyását.

Amikor Jellasics horvát bán támadást indított Magyarország ellen a népszerű nádor elvállalta a magyar honvédsereg vezetését, majd azonnal tárgyalásokat kezdeményezett Jellasiccsal, majd váratlanul Bécsbe távozott. A osztrák fővárosból már sosem térhetett vissza, ugyanis a császári udvar árulónak bélyegezte, megfosztotta címétől és száműzte, amiért segített a forradalmi követelések megvalósításában.

Ezután soha többé nem léphetett magyar földre, élete hátralévő részét schaumburgi birtokán töltötte, ahol természettudományos szenvedélyének élt, majd 1867-ben hunyt el tüdővészben. Egyesek úgy vélik, a főherceget valójában meggyilkolták erre azonban konkrét bizonyítékok nem mutatnak.

Kapcsolódó
Román felkelők végeztek a magyar forradalom hősével
Vasvári Pált és csapatát csapdába csalták és megölték.

The post Így halt meg az utolsó magyar nádor first appeared on 24.hu.